ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βράδυ της Πέμπτης 5 Μαρτίου η μεγάλη άσκηση σεισμού στην Καλαμάτα

ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και φυσικά παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, το βράδυ της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου στο Ιστορικό Δημαρχείο, στην αίθουσα “Χρ.Μαλαπάνης”, για την ενημέρωση του σχεδίου δράσης – σεναρίου της άσκησης για σεισμό.

Για την καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και των εθελοντικών σωματείων όσον αφορά στο ενδεχόμενο σεισμού, που αποτελεί φυσικό φαινόμενο και επανέρχεται κατά περιόδους, θα διεξαχθεί άσκηση την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, από τις 22:00 το βράδυ και που θα έχει προβλεπόμενη διάρκεια 2 ωρών και θα πραγματοποιηθεί στα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία περικλείονται από τις οδούς 23ης Μαρτίου, Νέδοντος, Κροντήρη και Αριστομένους.

Το σχεδιάγραμμα δράσης όλων των εμπλεκομένων ανέπτυξε ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Αθανάσιος Κατσαφάδος στην και συμμετείχαν από πλευράς Δήμου οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μπάκας, Σαράντος Μαρινάκης και Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, η αρμόδια υπάλληλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Ευμορφία Κουκούλη, και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινότητας Καλαμάτας.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας συμμετείχε ο Αστυνομικός Διευθυντής Παναγιώτης Νάκης, εκπρρόσωπος του Λιμεναρχείου, ο Διοικητής της εθελοντικής ομάδας ΓΑΙΑ Μάνης Κώστας Ξυδέας, η Δημοτική Αστυνομία, ο Παναγιώτης Βλαχογεωργακόπουλος εκπροσώπησε την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, του Ερυθρού Σταυρού και της Ομάδας Διάσωσης, της ΟΑΚ 4Χ4, Πρόσκοποι και όλοι οι εθελοντικά εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης.

To σχέδιο της άσκησης.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η άσκηση θα αφορά στην εκκένωση κτηρίων και τον απεγκλωβισμό ατόμων μετά από σεισμό, ενώ ενεργό ρόλο θα έχει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά τραυματιών. Θα γίνει απεγκλωβισμός ατόμων από το ιστορικό Δημαρχείο και το γειτονικό κτίριο στη Χρ. Κουμάντου 2 (WIND – Messinialive – κατοικίες), κατάσβεση πυρκαγιάς σε αντλία γειτονικού πρατηρίου καυσίμων, ενώ το συντονιστικό κέντρο θα έχει ως έδρα του το “Κεντρικόν”.

Στο σενάριο περιλαμβάνονται επίσης:

• κατάσβεση πυρκαγιάς,
• απελευθέρωση δρόμων από συντρίμμια,
• αποκλεισμοί δρόμων, στους οποίους θα προβεί η Τροχαία, καθώς και
• ασφαλής μεταφορά πολιτών στους προκαθορισμένους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη ευρεία παρουσίαση είναι η δεύτερη που γίνεται μετά τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και είχε γίνει μια πρώτη συνάντηση-ενημέρωση μεταξύ των φορέων που θα συμμετέχουν.

Δημοφιλέστερα

To Top