Tech news

Nova-Wind και 5G: Πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης με drone

Ένα καινοτόμο, πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης που θα συμβάλλει στην μάχη κατά των πυρκαγιών – H Huawei και η Nova – Wind συνεργάζονται με την ελληνική start-up PROBOTEK, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών και την άμεση επέμβαση

Η χώρα μας βρίσκεται στην Nοτιοανατολική Μεσόγειο, μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και ήδη μετράμε τις πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Φυσικά και η πρόληψη της πυρκαγιάς είναι το νούμερο ένα μέτρο για να τις μειώσουμε δραστικά. Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσεχτικοί και να μην πετάμε γυαλιά ή σπίρτα όταν επισκεπτόμαστε δασικές περιοχές (ή οπουδήποτε). Ωστόσο όσα μέτρα κι αν πάρουμε, πλέον γνωρίζουμε πως η πυρκαγιά είναι πολλές φορές ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προκαλείται από ανθρώπινο παράγοντα. Και πως, σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να την προλάβουμε στην αρχή της.

Εδώ έρχεται να δώσει μια εξαιρετικά καινοτόμα λύση η Nova- Wind σε συνεργασία με την Huawei και την start-up εταιρεία PROBOTEK, με το πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης που αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και την τεχνολογία των drones. Το πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως είναι η πυρκαγιά και πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Ως πρώτος τόπος εφαρμογής του έργου επιλέχθηκε το καταπράσινο Άλσος Συγγρού που καλύπτει έκταση 950 στρεμμάτων κι αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της περιοχής. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κι έχει χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων. Το drone είναι τοποθετημένο στην οροφή του κτηρίου διοίκησης του ΙΓΕ και από εκεί θα πραγματοποιεί προγραμματισμένες πτήσεις επιτήρησης αλλά και αυτόματες, όταν λάβει ενδείξεις από τους αισθητήρες.

 

Με στόχο να εντοπιστεί άμεσα η αρχή μιας φωτιάς, γίνεται χρήση ειδικών αλγόριθμων οι οποίοι σε πραγματικό χρόνο στέλνουν δεδομένα για τις διάφορες περιοχές του Κτήματος στο Κέντρο Ελέγχου. Σε περίπτωση που, μέσω της κάμερας και των αισθητήρων, το drone εντοπίσει καπνό ή πυρκαγιά, στέλνει ένα alert στο Kέντρο Eλέγχου και σπεύδει στο σημείο θέασης για να κάνει επιβεβαίωση του συμβάντος

Έτσι επιτυγχάνεται αμέσως ο ακριβής προσδιορισμός του σημείου εκκίνησης της πυρκαγιάς, παρακολούθηση απομακρυσμένων περιοχών σε πραγματικό χρόνο κι έγκαιρη οπτική ανίχνευση καπνού και πυρκαγιάς.
Επιπλέον, αυτό θα δώσει στους ειδικούς την ικανότητα να προστατεύσουν έγκαιρα κάθε ανθρώπινη ζωή εκεί κοντά καθώς και να περιορίσουν την έκθεση της σε κινδύνους, παρακολουθώντας παράλληλα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Η συμμετοχή της Nova στο εν λόγω έργο είναι εξαιρετικά σημαντική αφού εξασφαλίζει την καλή συνδεσιμότητα σε ολόκληρο τον δασικό χώρο και επιβεβαιώνει με τον πλέον καλύτερο τρόπο πως η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να σταθεί αρωγός στην προστασία του φυσικού πλούτου.

Η Nova- Wind δεσμεύεται να προσφέρει έργα προστιθέμενης αξίας, αποδεικνύει, μέσα από δράσεις σαν κι αυτή, το ειλικρινές της ενδιαφέρον για το Περιβάλλον και την Κοινωνία και συμβάλλει έμπρακτα στην προάσπιση της βιοποικιλότητας του τόπου μας.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, τόνισε: «Είναι σημαντικό για τη χώρα μας που σε πιλοτικό επίπεδο, γίνεται για πρώτη φορά, εφαρμογή των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα στην προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς. Γιατί ως εθνική κληρονομιά πρέπει να αντιμετωπίζουμε το φυσικό περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα της χώρας μας. Σε αυτήν την προσπάθεια οι τεχνολογίες αιχμής έχουν ξεχωριστό ρόλο, καθώς η συμβολή τους, όχι μόνο στην προστασία των δασών, αλλά γενικότερα στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, μπορεί να είναι καθοριστική. Θέλω να ευχαριστήσω τη Ηuawei Ελλάδος και τη Nova – Wind, καθώς μέσα από τη συνεργασία τους δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί στον τομέα της προληπτικής πυρανίχνευσης, αλλά γενικότερα και σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και της πρωτογενούς παραγωγής».
Παράλληλα, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η σύμπραξη της Huawei και της Nova – Wind με την PROBOTEK παρουσίασε ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης αξιοποιώντας την τεχνολογία 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, αλγορίθμους και υπερσύγχρονα drones. Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές, που με τη χρήση αισθητήρων και drones αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις. Οι επιχειρηματικές συνέργειες εταιρειών από τον χώρο της τεχνολογίας με τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε αξιοποιώντας το ταλέντο, τις ιδέες και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής μας, όπως είναι η κλιματική κρίση. Θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και στους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, που μας γεμίζουν με την αυτοπεποίθηση πως το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας έχει πλέον την δυνατότητα και τα εργαλεία να πετυχαίνει σπουδαίες συνεργασίες και να πρωταγωνιστεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Διονύσης Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών δήλωσε: «Το Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών διαχειρίζεται το Κτήμα Συγγρού που αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Είναι έκτασης 950 περίπου στρεμμάτων, ενώ αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής. Έχει δε χαρακτηριστεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων και πρόκειται για έναν χώρο με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Τα 750 στρ. αποτελούν δάσος χαλέπιας πεύκης και ένας από τους κύριους άξονες μας είναι η πρόληψη των πυρκαγιών που τόσο έχουν επηρεάσει τη χώρα το τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό και πέραν των άλλων προληπτικών μέτρων που λαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι μας προξένησε μεγάλη χαρά η συνεργασία με τους Huawei, Nova – Wind και PROBOTEK ώστε στο χώρο επίβλεψής μας να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό έργο πυρανίχνευσης, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και drone που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ευελπιστούμε το πιλοτικό πρόγραμμα αυτό μετά την ολοκλήρωσή του να αποτελέσει άλλο ένα όπλο στην φαρέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών».

Νίκος Λάζαρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei Ελλάδας, κ. Χρίστος Δήμας Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova – Wind

Ο κ. Νίκος Λάζαρης, Διευθύνων Σύμβουλος της Huawei δήλωσε: «Στη Ηuawei Ελλάδος πιστεύουμε ακράδαντα ότι τεχνολογίες αιχμής συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων για την κοινωνία και το περιβάλλον. Ως επίσημοι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας Εlevate Greece του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, έχουμε ήδη ενισχύσει οικονομικά νεοφυή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα Τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης και τώρα την PROBOTEK με τη χρηματοδότηση του πιλοτικού αυτού προγράμματος προληπτικής πυρανίχνευσης. Προσβλέπουμε δε σε μελλοντικές συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις σε καίριους τεχνολογικούς τομείς προς όφελος της κοινωνίας, της πολιτείας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας».

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova & Wind δήλωσε: «H κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα και η προστασία της χώρας είναι εθνικό θέμα. Η Nova – Wind, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με ένα ενδελεχές και πολυποίκιλο πρόγραμμα, πτυχή του οποίου είναι η πυρανίχνευση μέσω της τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο Άλσος Συγγρού είναι μια απόδειξη ότι μέσω του δικτύου 5G και «έξυπνων» υπηρεσιών μπορούν να προληφθούν ακραία συμβάντα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στην δράση αυτή συμμετείχαν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, δείχνοντας ότι είναι απαιτητό να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε την πατρίδα μας».

Nova-Wind και 5G: Πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης με drone

Δημοφιλέστερα

To Top