Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Στη λίστα με τα “Νοσοκομεία COVID-19”

ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΣΕΙ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ COVID 19 ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μετά τα Νοσοκομεία Αναφοράς έρχονται και τα Νοσοκομεία που θα μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς διεγνωσμένους με covid-19 που όμως εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν αυτή τη δυνατότητα, δηλαδή να νοσηλεύσουν περιστατικά με Covid-19.

Η “αναβάθμιση” του Νοσοκομείου Καλαμάτας έγινε γιατί είχε δηλωθεί στην σχετική πλατφόρμα BI ότι διαθέτει κλίνες νοσηλείας περιστατικών COVID και δεν πρόκειται για μετεξέλιξή του σε Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού στην ουσία δεν υπάρχει η ιατρική και μηχανική υποστήριξη που απαιτείται.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

“Μετά τη σημαντική ενίσχυση όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με περισσότερες από 6.000 προσλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυβέρνησης για ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID-19.

Με εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, καλούνται οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ολοκληρώσουν μια σειρά ενεργειών με στόχο την αύξηση των υγειονομικών σχηματισμών που θα νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται στα 14 Νοσοκομεία Αναφοράς (προστέθηκε το ΓΝΘ «Παπανικολάου») αλλά και σε επιπλέον νοσοκομεία που θα οριστούν σε κάθε ΥΠΕ ως «Νοσοκομεία- COVID».
  • Τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ που έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν κλίνες COVID-19 και τα οποία θα βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
  • Όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων).
  • Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

Τέλος, η εγκύκλιος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη αυστηρής και σωστής τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των περιστατικών (ύποπτων και επιβεβαιωμένων).

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Στη λίστα με τα “Νοσοκομεία COVID-19”
To Top