Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σεμινάρια Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για όλους!

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης θα γίνονται το επόμενο διάστημα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από ομάδα 15 γιατρών και νοσηλευτών, που θα εκπαιδεύουν τον γενικό πληθυσμό στη λεγόμενη ΚΑΡΠΑ, δηλαδή στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσω αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, ο συντονιστής Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, Γιώργος Κουδούνης, ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος Χρύσα Μάλλιου,  έδωσαν αναλυτικά όλες τις λεπτομέρεις για τα Σεμινάρια.

Όλοι τους δήλωσαν πως είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν οι πολίτες πως να παρέχουν, σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσω του εξωτερικού απινιδωτή, γι’αυτό είναι εξίσου σημαντική τόσο η εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού όσο και η ανάπτυξη δικτύου εξωτερικών απινιδωτών σε όσους περισσότερους δημόσιους χώρους. Γιατί δεν αρκούν μόνο οι απινιδωτές αλλά απαιτούνται και γνώστες του τρόπου που θα χρησιμοποιηθούν αυτοί. Όπως και το αντίστροφο. Όπως δήλωσαν οι γιατροί, η επιβίωση μετά τη χρήση απινιδωτή είναι στο 60% για τα άτομα που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και επανήλθαν.

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΠΑ- 200 ATOMA EXOYN EKΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ

Τα σεμινάρια αυτά θα γίνονται από μια ομάδα 15 ατόμων,(ομάδα BLS αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές) κατά βάση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, και οι συμμετέχοντες θα παίρνουν πιστοποίηση. Τα σεμινάρια θα είναι διάρκειας 5 ωρών και θα περιλαβάνουν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση με τον εξωτερικό απινιδωτή. Θα γίνονται 2 σεμινάρια το δίμηνο με το πρώτο να ξεκινά άμεσα τον Απρίλιο.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους, αθλητικά σωματεία, σχολεία, φορείς. Ολοι μπορούν να τα παρακολουθήσουν και όλοι είναι εν δυνάμει Σαμαρείτες. Όσο περισσότεροι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν τον απινιδωτή τόσο το καλύτερο και σωτήριο για τα άτομα που ενδέχεται να υποστούν καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο.

Μάλιστα όπως είπαν οι γιατροί, κάθε χρόνο 10.000-13.000 άτομα παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, ενώ στη Μεσσηνία ο αριθμός αυτός ετησίως είναι 130 άτομα!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Το πρώτο Νοσηλευτικό Ίδρυμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα κάνει τοποθέτηση βηματοδοτών 

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η εκπαίδευση των 2 καρδιολόγων πάνω στην τοποθέτηση σταθερών βηματοδοτών και το επόμενο πεντάμηνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα ξεκινήσουν να τοποθετούν βηματοδότες στους ασθενείς που χρήζουν αυτής της επέμβασης.

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Όπως επισημάνθηκε από τις 570 διακομιδές ασθενών που έκανε το 2018 το Νοσοκομείο Καλαμάτας προς νοσοκομεία της πρωτεύουσας, οι 110 διακομιδές αφορούν ασθενείς για τοποθέτηση βηματοδότη. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να τοποθετούνται οι βηματοδότες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και να αποφεύγεται και η ταλαιπωρία των ασθενών. Ταυτόχρονα το Βηματοδοτικό Κέντρο που θα λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας θα παρέχει και τον ετήσιο έλεγχο των ασθενών με βηματοδότη.

Όπως τονίσθηκε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου άλλο Νοσοκομείο που να παρέχει τοποθέτηση βηματοδοτών. Σε ερώτηση του MessiniaLive, αν το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι έτοιμο να δεχτεί τον όγκο των ασθενών που αναμένεται να προστρέξουν, ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, μάς απάντησε ότι το Νοσοκομείο μπορεί να αντεπεξέλθει, καθώς οι επεμβάσεις, που θα γίνονται στους χώρους του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, θα γίνονται προγραμματισμένα.

Επίσης υπογράμμισαν τη σημαντική λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου μέσα στο 2018 έγιναν 140 αγγειοπλαστικές [στεντ- που στην κυριολεξία σώζουν ζωές αν γίνουν μέσα στις δύο πρώτες ώρες], αλλά και 470 στεφανιογραφίες.

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top