Yποδομές

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Παραδόθηκε το νέο τμήμα Επειγόντων-Αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον Μάιο

Ολοκληρώθηκε η επέκταση-αναδιαρρύθμιση των Επειγόντων με την προσθήκη 100τμ-Σε 20 μέρες παραδίδεται γαστροσκόπιο αξίας 37.000 ευρώ για την κλινική-Νίκας: Διαθέσαμε 9,7 εκατ. ευρώ σε δράσεις, έργα και εξοπλισμό

TEP-DSC-0205

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου, το μεσημέρι, η διοικητική παράδοση παραλαβή των νέου τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, στο πλαίσιο της Πράξης:» Προσθήκες και Αναδιαρρυθμίσεις στο Υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας", με προϋπολογισμό 4.095.425,14 € , από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014-2020. Την παράδοση έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και την παραλαβή η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, παρουσία των Αντιπεριφεριαρχών Ανδρέα Τσουκαλά, Στάθη Αναστασόπουλου, Αννας Καλογεροπούλου, του Διοικητή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας Δημήτρη Λαμπρόπουλο, ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου.

TEP-DSC-0203

Με την παρέμβαση αυτή, μέρος του ΤΕΠ το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε χώρο αναμονής συγγενών – ασθενών, αναδιαρρυθμίστηκε προκειμένου να δημιουργηθεί ΤΕΠ για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος, στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργήθηκαν δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

TEP-image00022

TEP-DSC-0204

TEP-DSC-0206

TEP-DSC-0207

TEP-DSC-0212

Νίκας: "Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ήταν προσωπική μου επιλογή"

“Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, γιατί ασφαλώς ήταν αναγκαίο, αλλά και για τη σημαντική συμβολή του Νοσοκομείου Καλαμάτας στην αντιμετώπιση της πανδημίας” επισήμανε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας για να υπογραμμίσει στη συνέχεια:

“Η ένταξή του ήταν προσωπική μου επιλογή, καθώς -όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας-, οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένες και πρέπει να γίνονται επιλογές. Και η επιλογή μου αυτή έγινε γιατί το νοσοκομείο αυτό περιέθαλψε στην πρώτη φάση της πανδημίας ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Περιφέρειάς μας, καθώς -αντίθετα με άλλα- δέχθηκε να δώσει τον αγώνα αυτό απέναντι στην πανδημία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το Νίκο Γραμματικόπουλο και τον δικο του αγώνα, όπως και των συναδέλφων του γιατρών στην ειδική μονάδα κόβιντ του Νοσοκομείου Καλαμάτας”.

TEP-DSC-0213

TEP-DSC-0219

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη αναφέρθηκε σε μια “σημαντική παρέμβαση που υλοποιείται αυτόν τον καιρό από την Περιφέρεια στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας, εκφράζοντας ευχαριστίες στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα για την απόφασή του να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Επιπλέον, ευχαρίστησε και τον επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την πλήρη χρηματοδότηση της μελέτης, αλλά και την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου με τον Γιώργο Μπέζο, για τους στόχους που είχε θέσει, ενώ ευχαριστίες εξέφρασε η διοικήτρια και στις υπηρεσίες, τόσο της Π.Ε. Μεσσηνίας, όσο και του Νοσοκομείου.

TEP-DSC-0235

Στη σημερινή εκδήλωση, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ήταν παρόντες επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, ο εντεταλμένος σε θέματα ΕΠΑ και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, μέλη της διοίκησης και εκπρόσωποι του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, υποψήφιοι βουλευτές κ.α.

TEP-DSC-0220

Νίκας: "Έχουμε δώσει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας περίπου 10 εκατ. ευρώ"

"Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της τις δημόσιες υποδομές παροχής υγείας και στις 5 Ενότητές της, έχει δε διαθέσει αποκλειστικά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας συνολική πίστωση περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σημαντικά ποσά έχουν διατεθεί και για τα νοσοκομεία στις άλλες Π.Ε.", τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας

Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκατ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ

Ο περιφερειάρχης, έκανε αναφορά και στη νοσηλευτική μονάδα Κυπαρισσίας του Γ.Ν. Μεσσηνίας, γνωστοποιώντας ότι το έργο αναβάθμισής της θα χρηματοδοτηθεί με 1,5 εκ ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κάλεσε δε τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου να παραδώσουν σύντομα στην Περιφέρεια την σχετική μελέτη.

37.000 ευρώ ενδοσκόπιο προμηθεύτηκε η Περιφέρεια-Σε 20 μέρες στο Νοσοκομείο

Τέλος, ο περιφερειάρχης -παραδίδοντας το σχετικό έγγραφο-, πρόσθεσε ότι υπέγραψε σήμερα απόφαση διάθεσης δαπάνης 37.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αγορά ενδοσκοπίου(γαστροσκόπιο- κολονοσκόπιο), του οποίου η παράδοση αναμένεται μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

“Αποτελεί υποχρέωσή μας να συνδράμουμε τις δημόσιες δομές υγείας καθώς είμαστε μια Περιφέρεια όπου οι επιδόσεις στον τομέα της υγείας δεν είναι στο επίπεδο που θα θέλαμε” σημείωσε ο Π. Νίκας, παρατηρώντας ότι “όλα μας τα νοσοκομεία χρειάζονται συντήρηση, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό -και τα χρήματα δεν είναι πολλά”, για να εκφράσει ταυτόχρονα ικανοποίηση από το γεγονός ότι -όπως δήλωσε- “η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέτει τις πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό 150 περιφερειακών ιατρείων”.

Καταλήγοντας, περιφερειάρχης επισήμανε ότι αποτελεί σημαντική και ουσιαστική εξέλιξη ότι πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπείται στα Δ.Σ. των δημόσιων νοσοκομείων -με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Πρόνοιας Αγγελο Χρονά να είναι ο εκπρόσωπός της αποτελώντας μέλος της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

“Εχει ως υποχρέωση να μελετά τα θέματα και να απαντά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και να εισάγει σε αυτό πρωτογενώς θέματα αναφορικά με τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Πλέον δεν θα ρωτάμε, αλλά θα μαθαίνουμε από πρώτο χέρι για τις ανάγκες και θα παρεμβαίνουμε για να βοηθάμε την καλή λειτουργία των νοσοκομείων στις 5 Περιφερειακές Ενότητες, καθώς γνωρίζουμε ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας υπάρχουν προβλήματα -και σε υποδομές και σε προσωπικό” κατέληξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, εκφράζοντας ικανοποίηση για το επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με την διοικήτρια του Γ.Ν. Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Συνολικά η πράξη περιλαμβάνει:

1. Την κατασκευή του έργου "Προσθήκες και Αναδιαρρυθμίσεις στο Υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας", με προϋπολογισμό 3.374.282,90 € και αφορά :
α. Προσθήκη ορόφου στο ισόγειο κτίριο της υφιστάμενης Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας και σε προσθήκη κατι επέκταση, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κόμβου κατακόρυφης επικοινωνίας, ένα κλιμακοστάσιο διαφυγής και ένα ασθενοφόρο ανελκυστήρα.
Ειδικότερα , στην καθ' ύψος προσθήκη επί του κτιρίου στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Ψυχιατρική Νοσηλευτική Μονάδα του Νοσοκομείου, χωροθετούνται δύο νέες Νοσηλευτικές Μονάδες, συνολικής δυναμικότητας 28 κλινών.

β. Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.).
Συγκεκριμένα, μέρος του Τ.Ε.Π. το οποίο σήμερα αποτελεί αναμονή συγγενών - ασθενών, αναδιαρρυθμίζεται για να δημιουργηθεί Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά. Επίσης, παραπλεύρως της εισόδου του Τμήματος στον υφιστάμενο ημιυπαίθριο χώρο, δημιουργούνται δύο νέοι χώροι αναμονής συγγενών — συνοδών των εισερχόμενων ασθενών.

Η συνολική επιφάνεια της προσθήκης καθ' ύψος της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής Μονάδας είναι 1.102,10 τμ ενώ η επιφάνεια προσθήκης κατ'επέκταση του ισογείου του ΤΕΠ είναι 99 τμ.

2. Την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού νια την κάλυψη των αναγκών του νέου έργου, με προϋπολογισμό 721.142,24 €

TEP-DSC-0232

TEP-DSC-0236

TEP-DSC-0237

TEP-image00010

TEP-image00018

TEP-image00021

Άλλες δράσεις για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

1. Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVlD-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου , με προϋπολογισμό 5.114.280 € από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014-2020.

2 .Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας μέσω της ενίσχυσης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας», με προϋπολογισμό 109.532,33 € από το ΠΕΠ ΙΕΣΠΑ 2014-2020

3. Ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ' οίκον στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 149.719,24 € από το ΠΕΠ / ΕΣΠΑ 2014-2020 .
4) Προμήθεια εξοπλισμού των δομών του Γ.Ν. Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 180.000,00 € από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Συνολικός προϋπολογισμός ανωτέρω δράσεων : 9.648.956,47 €»

Διαβάστε και αυτά:

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Δυο νέες Κλινικές των 28 κλινών, ασθενοφόρο ανελκυστήρα και επέκταση των Επειγόντων-Αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σε εξέλιξη τα έργα για επέκταση των Επειγόντων και προσθήκης ορόφου

To Top