Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Έτσι επαναλειτουργούν τακτικά χειρουργεία και ιατρεία – Στο ΚΕΦΙΑΠ η Αιμοδοσία όλο τον Μάιο

Aνακοινώθηκε σήμερα επίσημα από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, το Σχέδιο επαναλειτουργίας των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα:

ΠΩΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Επαναλειτουργεί το τακτικό χειρουργείο με μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 50%. Συγκεκριμένα θα δουλεύουν καθημερινά 3 αίθουσες και κάθε κλινική θα καταθέτει πρόγραμμα για 2 περιστατικά από τα υπάρχοντα στη λίστα προ κρίσης. Εξαίρεση τα οφθαλμολογικά χειρουργεία που μπορούν να ξεκινήσουν με 3 περιστατικά ανά ημέρα λόγω αυξημένης λίστας. Συμπεριλαμβάνεται στον τακτικό προεγχειρητικό έλεγχο η εξέταση PCR – COVID.

ΠΩΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά με προτεραιότητα, στον ασθενή που έχει χρόνιο νόσημα, ή χρήζει μετεγχειρητικής παρακολούθησης.
Κάθε εξωτερικό ιατρείο καταθέτει πρόγραμμα με απόσταση 30 λεπτών μεταξύ των ραντεβού. Μέγιστος αριθμός πρωινών ραντεβού : 8 ανά εξεταστική αίθουσα. Η προϊσταμένη των τακτικών ιατρείων έχει την ευθύνη της μη υπέρβασης των 8 ασθενών ανά εξεταστήριο.

Σε κάθε ιατρείο προσέρχεται μόνο ο ασθενής. Ο συνοδός παραμένει στο προαύλιο του Νοσοκομείου, τηρεί τα μέτρα ασφαλείας και παραλαμβάνει τον ασθενή αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή του.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ

Συνεχίζει η λειτουργία μιας μόνο εισόδου στο χώρο του νοσοκομείου, δηλαδή της εισόδου του ΤΕΠ και διατηρείται αυστηρά ο έλεγχος και ο περιορισμός του επισκεπτηρίου.

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΟΙΚΙΣΚΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΠΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ-24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Διατηρείται η 24ωρη λειτουργία του οικίσκου πριν την είσοδο του ΤΕΠ, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό για τη διαλογή των ύποπτων ασθενών COVID-19, αυτών δηλαδή που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού όπως πυρετό, δύσπνοια κλπ.

ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ

H εξέταση των ύποπτων ασθενών πραγματοποιείται στους 4 ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο ισόγειο. Η λήψη του δείγματος πραγματοποιείται σε αυτούς τους χώρους και ο ασθενής παραμένει στο χώρο αυτό, μέχρι το αποτέλεσμα της PCR βγαίνει το αργότερο σε 2,5-3 ώρες.

Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, ο ασθενής παραμένει στους χώρους που αναφέρθηκαν παραπάνω και την ευθύνη την αναλαμβάνει η Παθολογική κλινική που εφημερεύει.

Τα ύποπτα παιδιατρικά περιστατικά θα εξετάζονται στην παιδιατρική κλινική, στους θαλάμους που έχουν οριστεί για το σκοπό αυτό.

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΙΑΠ

Συνεχίζει μέχρι τέλη Μαΐου η Αιμοδοσία να λειτουργεί στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ.
Οι διευθυντές των τμημάτων οφείλουν να ενημερωθούν από την αντίστοιχη επιστημονική εταιρεία της ειδικότητάς τους για τα ιδιαίτερα μέτρα ατομικής προστασίας των γιατρών και νοσηλευτών του τμήματος τους, καθώς και πιθανές τροποποιήσεις εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων συμμορφούμενοι με τις οδηγίες προφύλαξης από τον COVID-19 που έχουν εκδοθεί σε κάθε ειδικότητα. Προτείνεται να διοργανώσουν μαθήματα στο τμήμα τους σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης στην ειδικότητά τους.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ COVID

Χωροταξικά η κλινική COVID θα βρίσκεται στον Γ’ όροφο του Νοσοκομείου.

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Έτσι επαναλειτουργούν τακτικά χειρουργεία και ιατρεία – Στο ΚΕΦΙΑΠ η Αιμοδοσία όλο τον Μάιο
To Top