Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Με 35 αρνητικά δείγματα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

12 νέα δείγματα αρνητικά στον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Καλαμάτα

ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Πριν από λίγο έγινε γνωστό πως άλλα 12 δείγματα που είχαν σταλεί από το Νοσοκομείο Καλαμάτας στο Ινστιτούτο Παστέρ για έλεγχο, βγήκαν αρνητικά, ολοκληρώνοντας έτσι την εβδομάδα με περισσότερα από 35 δείγματα να είναι αρνητικά.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΣΤΕΡ: ΕΛΕΧΓΟΥΜΕ 60-80 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Πλήθος δειγμάτων προς έλεγχο λαμβάνονται καθημερινά και αποστέλλονται προς στα τέσσερα εργαστήρια αναφοράς σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καταγράφεται κορονοϊος.
Δεκάδες δείγματα καταφθάνουν και στο Ινστιτούτο Παστέρ όπου η ειδικευμένη ομάδα στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς κάνει “αγώνα δρόμου” με τον χρόνο ώστε να ελεγχθούν το συντομότερο δυνατόν και να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

“Μέχρι να έρθει το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, είχαμε 4-5 δείγματα την ημέρα και τώρα έχουμε φτάσει στα 60- 80 δείγματα, κατά μέσο όρο, ανάλογα με την ημέρα” δήλωσε πρόσφατα ο Ερευνητής Α’, Ιατρός Βιοπαθολόγος – Κλινικός Μικροβιολόγος κ. Ανδρέας Μεντής Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου. Όπως σημειώνει, ευτυχώς, τα περισσότερα δείγματα είναι αρνητικά.

Ο Ανδρέας Μεντής

Αυτά τα δείγματα, σε ιδανικές συνθήκες διεκπεραιώνονται μέσα σε 3-3,5 ώρες. Όμως εάν έρχονται δείγματα διαδοχικά κάθε μία ή δύο ώρες, δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τον χρονικό στόχο για το αποτέλεσμα. Αλλά όσα δείγματα έρχονται μέχρι αργά το απόγευμα βγαίνουν αυθημερόν” είπε ο κ. Μεντής ενώ η ομάδα εργασίας ενισχύθηκε καθώς η εξάπλωση του ιού επεκτείνεται.

Τα κρίσιμα ερωτήματα
Ενώ η επιδημία εξελίσσεται διεθνώς , όπως και στην Ελλάδα, οι επιστήμονες αναμένουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

“Το ερώτημα το μεγάλο για όλον τον κόσμο είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιδημία. Έχουμε βέβαια ενθαρρυντικά σημεία από την Κίνα, όπου είχε φουντώσει πολύ, αλλά παρ’ όλα αυτά μέσα σε δύο μήνες είχε αρχίσει να δείχνει κάμψη και συνεχίζεται η κάμψη.

Βέβαια την σκυτάλη τώρα, έχουν αναλάβει άλλες χώρες. Το μεγάλο ερώτημα είναι και η κατάσταση στις χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου οι οποίες αυτή την περίοδο είναι προς το καλοκαίρι, δηλαδή τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο τον δικό μας.

Εάν μέσα στον επόμενο μήνα δεν έχουν μεγάλη έξαρση σημαίνει ότι το καλοκαίρι παίζει κάποιο ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Οι κλιματικές συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάζουν τη διασπορά του ιού” λέει ο κ.Μεντής.

Ο έλεγχος

Μια ακόμα σημαντική πτυχή είναι σε ποιο στάδιο γίνεται ο έλεγχος ενός περιστατικού. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σήμερα, δεν πιστοποιεί και την κατάσταση τις προσεχείς ημέρες.

“Στην περίπτωση που έχουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά βρίσκεται σε περίοδο επωάσεως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα της εξέτασης για τον ιό να είναι αρνητικό στην αρχή, αλλά μετά από 5-6 μέρες να αναπτύξει το σύνδρομο. Για’ αυτό, καλό είναι να μην ελέγχουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς, εάν δεν έχουν κάποιον άλλο λόγο να ελεγχθούν, π.χ. μια ταυτοποιημένη με τον ιό επαφή.

Πρέπει να πιστεύουμε τους επιστήμονες, τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό, είμαστε χαμένοι στο διάστημα, δεν θα έχουμε σημείο αναφοράς και έτσι θα αναρωτιόμαστε συνεχώς. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο συντηρητική και πιο σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Με 35 αρνητικά δείγματα ολοκληρώθηκε η εβδομάδα
To Top