Νομοθετική παρέμβαση για την “ακυβερνησία” στην Αυτοδιοίκηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοθετική παρέμβαση για την “ακυβερνησία” στην Αυτοδιοίκηση

Με ταχύτατους ρυθμούς μέσα στο καλοκαίρι θα “τρέξει” η κυβέρνηση Μητσοτάκη μια σειρά από νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτό της κατάργησης της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

Το νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή στις 23 Ιουλίου, θα λύνει και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους, που δεν επιτρέπει στους δημάρχους τη δυνατότητα να διοικούν τους δήμους τους.

Η ρύθμιση αυτή θα συναντήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Το νομοσχέδιο αυτό περιμένουν εναγωνίως ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας (διαθέτει 17 έδρες από 51 έδρες), οι δήμαρχοι Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος (διαθέτει 17 έδρες από 33), Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος (11 έδρες από 27) και Επιδαύρου Τάσος Χρόνης (11 έδρες από 21), καθώς και πολλοί άλλοι εκλεγμένοι αιρετοί, που αναζητούν τρόπους να μπορέσουν να διοικήσουν στη νέα τους θητεία με άνετη πλειοψηφία.

Αν τελικά ψηφιστεί έγκαιρα ο νέος νόμος εξανεμίζονται οι ελπίδες της αντιπολίτευσης να “συγκυβερνήσει”, όπου υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας.

Θεοδωρικάκος: Αλλαγές στον εκλογικό νόμο

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, καθώς και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές, που θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προώθηση στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε «να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι τις συνταγματικές προβλέψεις».

«Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης», διαβεβαίωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, «θα νιώσουν την αγάπη, τον σεβασμό και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης».

Η άλλη προτεραιότητα του υπουργείου, είπε, είναι η κατάρτιση και ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής, ενώ παράλληλα θα παρέχεται η ευχέρεια στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Αναλυτικά στην περιφέρεια Πελοποννήσου οι έδρες έχουν ως εξής:
Νίκας Παναγιώτης 17
Τατούλης Πέτρος 17
Δέδες Γεώργιος 8
Μπουντρούκας Ιωάννης 2
Γόντικας Νικόλαος 2
Πετράκος Αθανάσιος 2
Τζεμπετζής Δημήτριος 1
Λυμπεροπούλου Δήμητρα 1
Κάτσαρης Παναγιώτης 1

Στον δήμο Ερμιονίδας οι έδρες έχουν ως εξής:
Γεωργόπουλος Ιωάννης 11
Σφυρής Δημήτριος 8
Λάμπρου Αναστάσιος 7
Τόκας Αναστάσιος 1

Στον δήμο Ναυπλιέων οι έδρες έχουν ως εξής:
Κωστούρος Δημήτριος 17
Αναγνωσταράς Παναγιώτης 12
Σαλεσιώτης Αναστάσιος 2
Γκόνης Κωνσταντίνος 2

Στον δήμο Επιδαύρου οι έδρες έχουν ως εξής:
Χρόνης Αναστάσιος 11
Τσιλογιάννης Αλέξανδρος 6
Γαλάνης Αθανάσιος 3
Μπουρδάκος Παναγιώτης Ναπολέων 1

Να επισημανθεί ότι και στον Δήμο Καλαμάτας παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο με τις έδρες.

Νομοθετική παρέμβαση για την “ακυβερνησία” στην Αυτοδιοίκηση

anagnostis.org

Νομοθετική παρέμβαση για την “ακυβερνησία” στην Αυτοδιοίκηση
To Top