ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που διχάζει-Τι λέει Κυβέρνηση, Εκκλησία, κόμματα

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ- ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, που απαιτεί απόσυρση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, προκαλεί νέο γύρο πολιτικών αντιδράσεων, με την κυβέρνηση καταρχήν να διευκρινίζει ότι σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας, αλλά μέσω του διαλόγου επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε χθες υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ζήτησε μέσω ανακοίνωσης την απόσυρσή του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Η Ιερά Σύνοδος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας και τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας». Παράλληλα, καλούσε τον πολιτικό κόσμο «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές.
Η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, κατατωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού”, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει περάσει από την επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, ενώ η ΝΔ είχε επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. Επιφυλάξεις είχε εκφράσει η Ένωση Κεντρώων, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, εξ ου και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συνομιλώντας νωρίτερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απέφυγε να πάρει θέση για τις έντονες πιέσεις που ασκεί η Ιερά Σύνοδος και το Άγιο Όρος προς τα κόμματα και τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι δεν σχολιάζει για να μην επιβαρύνει το κλίμα προ της συζήτησης στη Βουλή.
Ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια για την ταυτότητα φύλου θα διεξαχθεί παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσει για το θέμα λόγω εσωτερικών διαφωνιών. Τη θέση του κόμματος αναμένεται, όμως, να διασαφηνίσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΝΔ δεν έχει σχολιάσει ούτε την παρέμβαση της Εκκλησίας και του Αγίου Όρους κατά του νομοσχεδίου. Από την αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι το πρόβλημα το έχει η κυβέρνηση στο εσωτερικό της, ενώ αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν το πότε και πως θα κατατεθεί η δική τους αντιπρόταση για το εν λόγω ζήτημα. Είναι γεγονός πάντως ότι και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να κρατήσει στην ψηφοφορία, με στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης να διαμηνύουν ότι δε θα το ψηφίσουν σε καμία περίπτωση.

Οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι μετά την απόφαση ΝΔ- ΔΗΣΥ να μην ψηφίζουν κυβερνητικά νομοσχέδια εάν τα καταψηφίζει ο κυβερνητικός εταίρος είχαν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, δεν έχουν τοποθετηθεί για την αντίδραση της Εκκλησίας.

Η ΔΗΣΥ που είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο στην επιτροπή αναμένεται να βγάλει ανακοίνωση για το θέμα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε μέσω twitter την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να κινηθεί δικαστικά κατά του συνυποψηφίου του Γιάννη Ραγκούση επειδή είχε δηλώσει πως υπάρχουν ομοφυλόφυλοι ιεράρχες. “Οι Μητροπολίτες φορούν ράσα και όχι τηβέννους. Και σε κάθε περίπτωση η εποχή των αφορισμών έχει τελειώσει. #Ραγκούση” έγραψε ο κ.Θεοδωράκης.

Για εξωθεσμική πίεση της Εκκλησίας προς το πολιτικό σύστημα για κορυφαία ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκανε λόγο η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας:
“Η ηγεσία της Εκκλησίας δυστυχώς μπαίνει μπροστά σε ζητήματα δημοκρατικών ρυθμίσεων της Βουλής των Ελλήνων. Μετά τις περιπέτειες στην εκπαίδευση με το μάθημα των θρησκευτικών έχουμε νέα ωμή παρέμβαση, αυτή την φορά στην υπόθεση της ταυτότητας φύλου με ανοιχτό εκβιασμό προς το πολιτικό σύστημα. Οι πληροφορίες για τα εμπόδια στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος, η «Ιερά εξέταση» προς τον Γιάννη Ραγκούση, ο διαιρετικός λόγος των επικεφαλής της εκκλησίας συνιστούν μια πραγματικά ακραία συντηρητική επίθεση στα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ΔΗΜΑΡ σταθερά παραμένει στην κατεύθυνση του διαχωρισμού των σχέσεων εκκλησίας – κράτους ώστε να μην παράγονται τέτοιου είδους προβλήματα.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει, τα δημοκρατικά κόμματα να μην επιτρέψουν να θυμίζει η χώρα μας Τεχεράνη και τον προοδευτικό κόσμο να αντιταχθεί στον σκοταδισμό.”

Το ΚΚΕ από την πλευρά του επέμεινε ότι:
“Η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ για την ολόπλευρη κοινωνική προστασία των μεσοφυλικών παιδιών και των διεμφυλικών ατόμων απαντά τόσο στις αντιεπιστημονικές απόψεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι ο διαχωρισμός άνδρας-γυναίκα δεν είναι αντικειμενικό γεγονός, όσο και στις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τις κοινωνικές σχέσεις των φύλων και την οικογένεια, που διακινούνται από άλλους φορείς. Τα κατασκευασμένα κοινωνικά στερεότυπα για τα δύο φύλα, που καταδικάζει και το ΚΚΕ, αποτελούν το άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει εμπόριο αντιδραστικών ιδεών, οι οποίες απορρίπτονται και από επιστημονικές ενώσεις.”

«Να αποσύρει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που πρόκειται να συζητηθεί την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής» καλεί, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, επικαλούμενη ότι «χωρίς κοινωνικό διάλογο, χωρίς προετοιμασία, τέτοιες αλλαγές είναι βίαιες και αποδοκιμάζονται από τον λαό».
Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει δικαίωμα να καλλιεργεί διχασμό, ούτε μπορεί να αγνοεί ηθικές αξίες που εμπνέουν τον λαό μας από σύσταση του ελληνικού κράτους». Τέλος προειδοποιεί, ότι «εάν επιμείνει η κυβέρνηση, η απάντηση την Δευτέρα, τουλάχιστον από την Ένωση Κεντρώων θα είναι σκληρή».

Πληροφορίες από: News247

To νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου που διχάζει-Τι λέει Κυβέρνηση, Εκκλησία, κόμματα
To Top