ΠΟΛΙΤΙΚΗ

NOΔΕ Μεσσηνίας : “Μαύρη Επέτειος” σήμερα

Σήμερα συμπληρώνονται 43 χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία. Στις 20 Ιουλίου 1974 οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη μαρτυρική Μεγαλόνησο. Το σχέδιο των Τούρκων με την κωδική ονομασία «Αττίλας» προέβλεπε απόβαση χερσαίων δυνάμεων δυτικά της Κερύνειας, ενώ παράλληλα τα βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροπλάνα της Τουρκίας σκόρπιζαν τον όλεθρο.
Οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε ένα τρομακτικό όργιο σφαγής και λεηλασίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Μάλιστα οι ξένοι ανταποκριτές της εποχής περιγράφουν την εισβολή και τα όσα ακολούθησαν ως ένα συνταρακτικό γεγονός που θυμίζει σε πολλά το τραγικό προηγούμενο της καταστροφής της Σμύρνης.
Η ΕΛΔΥΚ και η Εθνική Φρουρά πολέμησαν και υπερασπίστηκαν το νησί με αυτοθυσία.

Ως αποτέλεσμα, γύρω στο 36,2% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατελήφθη (το βόρειο τμήμα, που αντιπροσωπεύει το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων) και βρίσκεται ακόμα υπό το στρατιωτικό έλεγχο της Τουρκίας. Οι νεκροί υπήρξαν χιλιάδες. Γύρω στις 200.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ οι Τουρκοκύπριοι μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, στο πλαίσιο της τουρκικής πολιτικής για εθνικό διαχωρισμό. Αποτέλεσμα των μετακινήσεων αυτών, ήταν η de facto δημιουργία δύο χωρισμένων περιοχών με εθνικά σχεδόν αμιγή πληθυσμό.
Μερικά χρόνια αργότερα, δημιουργείται το ψευδοκράτος.
Περίπου 1.400 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται ως αποτέλεσμα της εισβολής ενώ ακόμα δεν έγινε κατορθωτή η διακρίβωση της τύχης τους εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα. Κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επιχειρήθηκε με συστηματικό τρόπο η εξάλειψη της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές. Αρχαιολογικοί χώροι, Εκκλησίες και κοιμητήρια βεβηλώθηκαν, καταστραφηκαν η μετατράπηκαν σε τζαμιά.
Ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικά και αρχαιολογικα κειμήλια εκλάπησαν και πουλήθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό. Τα ελληνικά τοπωνύμια μετονομάστηκαν και πλέον φέρουν τουρκικά ονόματα.
Στην πιο σύγχρονη ιστορία δε, όλοι μας γίναμε μάρτυρες της εν ψυχρώ δολοφονίας των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από παραστρατιωτικούς και εθνικιστές του ψευδοκράτους.
Για αυτά τα εγκλήματα ακόμα δεν έχει καταδικαστεί κανείς.
Αυτές της ημέρες παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ.
Θεωρούμε πως η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να συμβάλουν στην ομαλή διευθέτηση του «Κυπριακού» χώρις ίχνος υποχώρησης από τα εθνικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά μας.
Κλείνοντας, σήμερα, ανήμερα της πιο μαύρης επετείου της σύγχρονης ιστορίας μας, νιώθουμε την ανάγκη να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες και Ελληνοκύπριους αγωνιστές του 1974, στις οικογένειες των δολοφονημένων και αγνουμένων καθώς και στους σύγχρονους μάρτυρες Τ.Ισαάκ και Σ.Σολωμού .
Οι μνήμες της εθνικής τραγωδίας είναι ακόμα ζωντανές και η λήθη είναι έννοια απαγορευμένη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟΔΕ ΝΔ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

NOΔΕ Μεσσηνίας : “Μαύρη Επέτειος” σήμερα
To Top