Απόψεις

Νινιός: Λαϊκή Αγορά μια φορά την εβδομάδα σε άλλο δημόσιο χώρο, μόνο για ντόπιους παραγωγούς

Παρέμβαση του μέλους του Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας Παναγιώτη (Τάκη) Νινιού

Ύστερα από τις εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία της Κ.Α.Κ. (Κεντρική Αγορά Καλαμάτας) θα ήθελα να τοποθετηθώ σε ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει :
1)Το καθεστώς λειτουργίας της Κ.Α.Κ. σε αρκετά θέματα παραμένει ασαφές και περίπλοκο. Ο μέσος Καλαματιανός δεν γνωρίζει ακριβώς ποια είναι εν τέλει τα εποπτικά όργανα τα οποία βρίσκονται πάνω από το Δ.Σ. της αγοράς. Έτσι μετά από εισήγηση του Δημάρχου Καλαμάτας κου Θ.Βασιλόπουλου, το Σάββατο 15/3/2020 το Δ.Σ. της Κ.Α.Κ αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
2)Μετά από αυτή την απόφαση και την αναστάτωση που προκάλεσε τόσο στους παραγωγούς όσο και στο καταναλωτικό κοινό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας η οποία αποφάσισε την
‘’ Επανεξέταση της λειτουργίας της Δημοτικής, Λαϊκής και Βιολογικής Αγοράς Καλαμάτας μετά από απόφαση των επικεφαλής των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους όρους που αποφασίστηκαν’’.
3)Με βάση αυτή την απόφαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17/3/2020 κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος κος Α. Αγγελής πρότεινε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σύμφωνα με αυστηρούς όρους , οι οποίοι αναλύονται στο σκεπτικό της απόφασης.
4)Διαφώνησα σε αυτή την εισήγηση και καταψήφισα την απόφαση, παραμένοντας σταθερός στις θέσεις μου όπως και στο Δ.Σ. του Σαββάτου 15/3/2020. Τόσο από το σκεπτικό, όσο και από τους όρους και τις προϋποθέσεις δεν πείστηκα ότι συντρέχουν λόγοι για να ανακαλέσουμε την αρχική μας απόφαση.
Οι θέσεις μου ήταν και είναι καθαρές από την πρώτη στιγμή:
Η Αγορά να λειτουργήσει με ντόπιους εμπόρους –παραγωγούς και τα καταστήματα εντός αυτής. Μετά από εισήγηση του κου Δημάρχου ( που παραβρέθηκε στο Δ.Σ. του Σαββάτου) ότι κινδυνεύει η δημόσια υγεία και πρέπει να προστατεύσουμε τη διάδοση του ιού, δέχτηκα να ψηφίσω την αναστολή της Δημοτικής, Λαϊκής και Βιολογικής Αγοράς.
Κατόπιν ερωτήσεων μου στο Δ.Σ. της Τρίτης, αν υπάρχουν οι έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Δήμο ή άλλη υπηρεσία σχετικά με την εφαρμογή των όρων που μπήκαν και τελικά με ποίου την ευθύνη θα λειτουργήσει και πάλι η Αγορά, η απάντηση ήταν μόνο προφορική.
Ερωτώ και πάλι και προτείνω τόσο στον Δήμο Καλαμάτας όσο και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να τοποθετηθούν εγγράφως και με σαφήνεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν εφαρμόζονται και ποια είναι τα εποπτικά όργανα που διασφαλίζουν τους κανόνες και τα μέτρα υγιεινής έτσι ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η δημόσια υγεία και η μη διάδοση του ιού.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσημη έγγραφη τοποθέτηση από καμία αρμόδια αρχή.
Κλείνω την παρέμβαση μου με μια πρόταση:
Εφ όσον παρατάθηκε κατά μια μέρα η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς (κάθε Δευτέρα) να εξετάσουμε άμεσα και εμπεριστατωμένα το ενδεχόμενο λειτουργίας και σε άλλους Δημόσιους χώρους του Δήμου μας, μία φορά την εβδομάδα αποκλειστικά και μόνο για τους ντόπιους παραγωγούς.
Οι λόγοι μάλιστα του κατεπείγοντος είναι διότι ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού και κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι κλπ), αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολα την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.
Πολλοί συμπολίτες μας δεν κατοικούν κοντά στην Αγορά.
Κι ενώ η Πολιτεία τους καλεί με το διαφημιστικό ‘’Μένουμε σπίτι’’ να περιορίσουν στο κατ΄ ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, εμείς τους ‘’αναγκάζουμε ‘’ να κινούνται από τις διάφορες πιο απομακρυσμένες περιοχές και γειτονιές μόνο στο Κέντρο.

Ο Τάκης Νινιός μαζί με το ΔΣ της ΚΑΚ

Αν υποθέσουμε ότι η ‘’καραντίνα’’ αυτή κρατήσει για 2 μήνες όπως μας λένε επίσημα οι αρμόδιοι (κάτι που απεύχομαι προσωπικά), τότε γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσβαση πολλών συμπολιτών μας και μάλιστα οικονομικά ασθενέστερων γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
Θεωρώ την κίνηση αυτή επιβεβλημένη και θα την εισηγηθώ επίσημα στο αμέσως επόμενο Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης (Τάκης) Νινιός
Μέλος του Δ.Σ. της Κ.Α.Κ. – Οινοποιός

Νινιός: Λαϊκή Αγορά μια φορά την εβδομάδα σε άλλο δημόσιο χώρο, μόνο για ντόπιους παραγωγούς
To Top