ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Υπάρχει ελπίδα για το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα”

Με αφορμή ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη, στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών που εδρεύει στο στρατόπεδο Δαβάκη στη Σπάρτη, και την απάντηση του υπουργού σε αυτό, η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο “Υπάρχει ελπίδα για το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα”, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η απάντηση του κ. Καμμένου προς τον Λάκωνα Βουλευτή έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
ΣΧΕΤ.: α. Ερώτηση 2912/25-01-18 της Βουλής των Ελλήνων.
β. Επίκαιρη Ερώτηση 113/23-10-2017 της Βουλής των Ελλήνων
Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων» σας γνωρίζω, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν σας υπενθυμίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αναλύθηκε με ουσιαστικό τρόπο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της (β) σχετικής Επικαίρου Ερώτησης την οποία είχατε καταθέσει, στα πρακτικά της οποίας επιτρέψτε μου να σας παραπέμψω καθώς τα διαλαμβανόμενα τόσο στην πρωτολογία μου όσο και στη δευτερολογία μου ισχύουν απολύτως.

Σε κάθε περίπτωση σας επαναλαμβάνω ότι η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάσσεται στη γενικότερη εν εξελίξει διαδικασία βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.

Υπό το πρίσμα αυτό, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών θα πραγματοποιείται στις Μονάδες εκστρατείας, επιτυγχάνοντας την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσής των Μονάδων και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, με εφαρμογή από τη 2018 Β΄ ΕΣΣΟ (Μάρτιος 2018).

Ειδικότερα αναφορικά με τη χρήση του στρατοπέδου «Κωνσταντίνος Δαβάκης», όπως και των λοιπών υποδομών του Σ.Ξ στις οποίες αναφέρεστε, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης των ΕΔ, η οποία μελετάται την παρούσα περίοδο, χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Τέλος σας διαβεβαιώ ότι οι προτάσεις του ΓΕΣ, οι οποίες αξιολογούνται από το ΥΠΕΘΑ, βασίζονται στην εξέταση της επιχειρησιακής βελτίωσης της λειτουργίας του Στρατού Ξηράς, συνεκτιμώντας πλήθος παραμέτρων με βασική όμως προτεραιότητα την επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δραστική ενίσχυση των σχηματισμών και των μονάδων της παραμεθορίου», καταλήγει η απάντηση του Πάνου Καμμένου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Στην απάντηση του Υπουργού επισημαίνεται ότι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των στρατοπέδων όπου τώρα εδρεύουν Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, όπως το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, δεν υπάρχουν.

“Ο σχετικός σχεδιασμός εκκρεμεί, επομένως υπάρχει ελπίδα για τη συνέχιση της λειτουργίας του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, κάτι που θα κριθεί και από τις δικές μας προσπάθειες”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος έχει ζητήσει συνάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στον οποίον θα επιδώσει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο αναφέρεται στους λόγους, για τους οποίους πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία το στρατόπεδο Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα και θα του αναπτύξει σχετική επιχειρηματολογία”.

ΦΡΟΥΔΕΣ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ;

Στο συμπέρασμα αυτό- από τα συμφραζόμενα της απάντησης Καμμένου σε Δαβάκη, καταλήγει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, επισημαίνοντας ότι “υπάρχει ελπίδα για το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα” καθώς όπως τονίζεται οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και “η συνέχιση της λειτουργίας του Στρατοπέδου θα κριθεί και από τις δικές μας προσπάθειες”, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Ωστόσο, από το ύφος και το πνεύμα της απάντησης του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, καθώς ο υπουργός επανειλημμένως στην απάντησή του θέτει ως βασική προτεραιότητα την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Στρατού Ξηράς, την ενίσχυση των Μονάδων στην παραμεθόριο, στην εξοικονόμηση πόρων, και την εν γένει βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Στρατού Ξηράς, ενώ όπως επισημαίνει η εκπαίδευση των Νεοσυλλέκτων θα πραγματοποιείται στις Μονάδες Εκστρατείας.

Δεν πρέπει λοιπόν να καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες ή ερμηνείες κατά το δοκούν για ένα θέμα που αφορά καθαρά και πρωτίστως την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και το στρατηγικό σχεδιασμό του ΓΕΣ, και δευτερευόντως όλα τα υπόλοιπα. Όπως επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία ή η ενδεχόμενη κατάργηση ενός στρατοπέδου από μια περιοχή δεν εξαρτάται από τα οφέλη της κάθε τοπικής κοινωνίας και των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά από την καλύτερη διασφάλιση της άμυνας της χώρας και της επιχειρησιακής της ετοιμότητας, παράγοντες που σταθμίζονται μόνο από το επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, και στην προκειμένη του ΓΕΣ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μπορεί λοιπόν οι αποφάσεις να μην είναι οριστικές, ωστόσο από την απάντηση Καμμένου φαίνεται προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί το Υπουργείο Άμυνας.

Μαίρη Περδικέα

Νίκας: “Υπάρχει ελπίδα για το Στρατόπεδο Παπαφλέσσα”
To Top