ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Την ευθύνη για το παλιό Ορφανοτροφείο την έχει ο Δεσπότης”

Νίκας: “Εγώ δεν έχω ευθύνη, δεν είμαι ούτε δεσπότης, ούτε παππάς! Δεν είμαστε εμείς ιδιοκτήτες.”

Χριστόπουλος: “Το παλιό ορφανοτροφείο δεν τιμά την πόλη-Είναι παρακμιακός χώρος”

Το βανδαλισμένο και παρατημένο στην τύχη του κτήριο του παλιού Ορφανοτροφείου Καλαμάτας στην Παραλία, δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, ήρθε ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με ερώτηση από τον Δημοτικό σύμβουλο της “Αλλαγής για τον Δήμο Καλαμάτας” Γιάννη Χριστόπουλο.

Ο κ.Χριστόπουλος ρώτησε για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή για να αξιοποιηθεί το σημαντικό για την πόλη κτήριο, που παραμένει εγκαταλελειμένο και ρημάζει τα τελευταία χρόνια, μετά και την μετακόμιση του Μουσικού Σχολείου στο νέο του κτήριο.

Το παλιό Ορφανοτροφείο Καλαμάτας είναι ένα κτήριο με ιστορία που θεμελιώθηκε το 1957 από τον Βασιλιά Παύλο και Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ο Δήμαρχος στην απάντησή του υπενθύμισε ότι το κτήριο δεν ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο Καλαμάτας, ο Δήμος δεν φέρει ευθύνη για αυτό. Ανήκει στη Μητρόπολη Μεσσηνίας, μιας και αποτελεί κληροδότημα στη Μητρόπολη από τον αείμνηστο Παπαδέα Κωνσταντίνο.
Σύμφωνα με τη διαθήκη, το κτήριο μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για προνοιακούς σκοπούς.

Στην μαρμάρινη πλάκα που υπάρχει εκεί αναφέρεται: “Δωρητές του ιδρύματος Παπαδέας Κωνσταντίνος – Αναγνώστου, Ελένη ή Λέλα σύζ. Χρήστου Σκουζέ το γένος Σωτ. Μανωλέα, Γιαννακόπουλος Νικόλαος – Ιωάννου, Λιακάκης Γεώργιος – Αντωνίου, Βαρελλάς Δημήτριος – Πανάγου”.
Πάντως, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε τον Γιάννη Χριστόπουλο ότι θα διαβιβάσει το ερώτημά του “εκεί που πρέπει”, εννοώντας τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.

Τέλος, ο Γιάννης Χριστόπουλος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο που πρέπει να ασφαλτοστρωθεί, αφού με τις βροχές γίνεται μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα. Ένα θέμα που έχει αναδείξει με δυο ρεπορτάζ και το Messinialive και είχε γίνει πέρσι μια μικρή παρέμβαση από τον τότε Αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Ο Δήμος δεν δικαιούται να παρέμβει στο κτήριο του πρώην Ορφανοτροφείου Καλαμάτας”

“Σε συνέχεια ερώτησης Δημοτικού Συμβούλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου 2018, επισημαίνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν είναι δυνατόν να παρέμβει, για την προστασία και τον καθαρισμό των χώρων, στο κτήριο όπου στεγάζονταν παλαιότερα το Ορφανοτροφείο και κατόπιν το Μουσικό Σχολείο. Αυτό συμβαίνει διότι η σύμβαση του Δήμου με τα Αλεξανδράκεια Κληροδοτήματα έχει λυθεί από 30/7/2013 και το Μουσικό Σχολείο, που χρησιμοποιούσε το ακίνητο, μεταστεγάσθηκε στο νέο του κτήριο επί της οδού Γεωργίου Καρέλια”.

To Top