ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας προς Κικίλια: “Η Υγεία δεν είναι χαμόγελα, ούτε να περιφέρονται γύρω μας οι ωφελημένοι και να χειροκροτούν!”

Σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του στην Καλαμάτα, εξαπέλυσε απόψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Λάβρος κατά του Υπουργού Υγείας τον κατακεραύνωσε, απευθύνοντας δημόσια ερωτήματα για την κατάσταση των Νοσοκομείων της Πελοποννήσου. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψη έγινε για επικοινωνιακούς λόγους, την ώρα που “η κατάσταση της Υγείας στην Πελοπόννησο δεν είναι η καλύτερη. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Αργολίδα, που δεν έχουν καν Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει ούτε ένα Ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα στα νοσηλευτήρια της Πελοποννήσου. Ο φτωχός καρκινοπαθής αναγκάζεται να φτάσει μέχρι την Αθήνα…Δεν μας τιμά αυτό”. Όμως τα “σκάγια” πήραν και άλλους που υποδέχτηκαν τον Υπουργό και τον συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στις δομές υγείας. “Η υγεία δεν είναι χαμόγελα! Ούτε να περιφέρονται γύρω από εμας οι ωφελημένοι και να χειροκροτούν”.

“Δεν είμαστε για να γυρίζουμε γύρω από τους Υπουργούς και να λέμε μπράβο, τι ωραία τα λέτε, παλαμάκια και όλα τα σχετικά. Έχουμε εκλεγεί για να προφέρουμε υπηρεσίες! Βεβαίως, έχουμε την ιδεολογία μας, αλλά πρέπει να λέμε την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις”.

“Την επόμενη μέρα πρέπει να καθίσουμε και να δούμε τον Χάρτη της Υγείας στην Πελοπόννησο, για την υγεία του λαού μας”. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις ουσιαστικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών Υγείας στην περιφέρεια Πελοποννήσου. “Απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια για να φτάσουμε στο επίπεδο που πρέπει, είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι έχει συνταχθεί ήδη η Έκθεση Αναβάθμισης της Υγείας στην Πελοπόννησο και θα την υποβάλλουν προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

120.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΔΩΣΕ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, η Περιφέρεια έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση της πανδημίας δίνοντας σχεδόν 120 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, αναλώσιμα, υποδομές στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Μάλιστα, εξήγησε πως από τα 12Ο εκατομμύρια τα 50 πήγαν ευθέως για την Υγεία.

Από αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν στις δομές Υγείας της Μεσσηνίας, με 3,5 εκατομμύρια να παίρνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας για την προσθήκη του ορόφου στην Ψυχιατρική που εγκρίθηκε και τα υπόλοιπα να διοχετεύονται στις υπόλοιπες δομές υγείας του Νομού. “Είμαστε περήφανοι ως Περιφέρεια για την ουσιαστική μας συμβολή στην πανδημία με 120.000.000 ευρώ, χρήματα που δόθηκαν για την υγεία, αφού προέχει η υγεία, τα οποία στερήθηκε ο Πελοποννησιακός λαός σε επίπεδο υποδομών”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

“ΧΡΩΣΤΩ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΕΖΟ”

Τα εύσημα στον πρώην διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, απέδωσε ο περιφερειάρχης, καθώς όπως είπε ήταν ο πρώτος που από την α’ φάση της πανδημίας δήλωσε θετικός στην προοπτική να γίνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας Νοσοκομείο Covid.”Σε αντίθεση με άλλα Νοσοκομεία που υπήρξαν αντιδράσεις… Το Παναρκαδικό με στεναχώρησε παρα πολύ. Δεν έγινε Νοσοκομείο Αναφοράς με την παρέμβαση και του Υπουργού!”

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑ: “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ;”

Αμείλικτα τα ερωτήματα που έθεσε δημόσια προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα οποία όπως είπε, είχε σκοπό να του πει αλλά ουδέποτε εκλήθη. Για την ακρίβεια οι συναντήσεις του Υπουργού περιορίστηκαν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Δήμαρχος Καλαμάτας και οι αντιδήμαρχοι καθώς και ο Δήμαρχος Μεσσήνης, αλλά και οι διοικητές των Νοσοκομείων Μεσσηνίας. Ο Παναγιώτης Νίκας φάνηκε ενοχλημένος από αυτή την παραγκώνιση όχι μόνο του ίδιου, αλλά και των υπόλοιπων δημάρχων της Μεσσηνίας, τους οποίους ο Υπουργός ουδέποτε είδε, προκειμένου και αυτοί να του έθεταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους και τις ενισχύσεις που χρειάζονται.

Γιατί δωρεές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από επιχειρηματίες της Πελοποννήσου (Καρέλιας, Κωνσταντακόπουλος, motor oil, Στασινόπουλος) δεν ήρθαν στα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου; Η δικαιολογία ήταν πως δεν έχετε Νοσοκομείο Αναφοράς! Γιατί λοιπόν δεν στηρίχθηκε το Παναρκαδικό;” διερωτήθηκε, συμπληρώνοντας, “γιατί την ώρα της μάχης αντικαταστάθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου; Θα μου πείτε από αρίστους…”

“ΔΕΝ ΚΑΛΕΣΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ”

“Δεν έχει καμία σημασία αν οι προσωπικές μας σχέσεις είναι διαταραγμένες, έχουμε έναν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο, τον οποίο πρέπει να τον υπηρετούμε και να συνεργαζόμαστε για αυτό. Και εγώ ήθελα να θέσω στον υπουργό τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στην υγεία στην Πελοπόννησο

Είδα ότι δεν κάλεσε, όχι μόνο εμένα αλλά και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους του μεσσηνιακού λαού. Σε ποιόν δεν αρέσει ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, ο οποίος έχει Κέντρο Υγείας και το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις; Σε ποιόν δεν αρέσει ο δήμαρχος Τριφυλίας, ο οποίος έχει διαθέσει πολλά χρήματα για την υποστήριξη του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας; Γιατί γίνονται οι συγκεκριμένες επιλογές;”

“ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ” ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΙΚΑ-ΚΙΚΙΛΙΑ

Πάντως, οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών βρίσκονται εδώ και καιρό στον “πάγο”, ειδικά μετά τη σθεναρή άρνηση του Β.Κικίλια να ορίσει ως Νοσοκομείο Αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό. Μετα και τις αποψινές δηλώσεις του περιφερειάρχη, φαίνεται οτι εκεί θα παραμείνουν οι σχέσεις. Ο Παναγιώτης Νίκας ουσιαστικά αποδόμησε την επίσκεψη Κικίλια στην Καλαμάτα, η οποία περιορίστηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα και μόνο, χωρίς τίποτε συγκεκριμένο για τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Νομού.

Μπορεί ο περιφερειάρχης να είναι persona non grata καθώς φαίνεται για τον Β.Κικίλια, όμως ως Υπουργός όφειλε να συναντηθεί τόσο με τον Περιφερειάρχη όσο και με τους υπόλοιπους δημάρχους της Μεσσηνίας. Ο Νομός μας δεν έχει μόνο δύο δημάρχους. Έπρεπε και οι υπόλοιποι 4 να βρίσκονται στο τραπέζι της συνάντησης, να θέσουν ο καθένας τα ζητήματα Υγείας του Δήμου του, να εκπροσωπηθούν έτσι και τα Περιφερειακά Ιατρεία. Αντιθέτως, είδαμε συναντήσεις σε κλειστό κύκλο, δεν ακούσαμε καμία συγκεκριμένη εξαγγελία για τη Μεσσηνία και τις δομές υγείας της πέρα από τις γενικόλογες εξαγγελίες περί “αναβάθμισης κτηριακής, ψηφιακής, ενεργειακής” μέσω” του RRF”, και αυτό ήταν όλο. Τίποτε για την “ταμπακιέρα”, τίποτα για στελέχωση των δομών με γιατρούς και προσωπικό, τίποτε για την ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος. Περιορίστηκε σε ευχολόγια, και high five...μετατρέποντας ουσιαστικά την επίσκεψή του σε επικοινωνιακή φιέστα.

Μαίρη Περδικέα

 

 

To Top