Υγεία

Νίκας: Να οριστεί το Παναρκαδικό ως νοσοκομείο αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τον ορισμό του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ζητεί ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με επιστολή που απέστειλε χθες, Τρίτη 31 Μαρτίου στον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και Βασίλη Κοντοζαμάνη αντίστοιχα.

Οπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης, το αίτημα βασίζεται στο γεγονός ότι στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια -στην οποία υπάγεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η οποία- “καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Ελλαδικού χώρου, τόσο γεωγραφικά σε επίπεδο έκτασης και αποστάσεων, όσο και χωρικών αρμοδιοτήτων καθώς αναφέρεται σε 4 Περιφέρειες της χώρας μας”, υπάρχουν δύο μόνο νοσοκομεία αναφοράς, ένα βασικό στο Ρίο της Πάτρας και ένα αναπληρωματικό στα Γιάννενα.

Ο Π. Νίκας εκτιμά, ότι ο ορισμός του Παναρκαδικού ως νοσοκομείου αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, “θα θωρακίσει έτι περαιτέρω την αντιμετώπιση της νόσου Covid 19 και συγχρόνως την ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας”.

Αναλυτικά, στην επιστολή του, ο περιφερειάρχης σημειώνει:

“Αξιότιμε κ. υπουργέ

Οπως γνωρίζετε, με τη σχετική σας ανακοίνωση τα νοσοκομεία αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Sars cov 2 είναι 13 υγειονομικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα, τα οποία ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας να υποδέχονται και να αντιμετωπίζουν κρούσματα ή πιθανά κρούσματα της ασθένειας COVID-19.

Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διαθέτουν εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού. Επίσης ως “αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς”, ορίζεται το νοσοκομείο που βρίσκεται σε ετοιμότητα να υποδεχθεί περιστατικά του κορωνοϊού, όταν το “βασικό νοσοκομείο αναφοράς”, θα εμφανίζει πληρότητα.

Το νοσοκομείο που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και το νοσοκομείο που βρίσκεται σε ετοιμότητα ως αναπληρωματικό, είναι τα εξής:

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» και Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων.

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Η 6η ΥΠΕ καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Ελλαδικού χώρου τόσο γεωγραφικά σε επίπεδο έκτασης και αποστάσεων, όσο και χωρικών αρμοδιοτήτων καθώς αναφέρεται σε 4 Περιφέρειες της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε να εξετάσετε τον ορισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Νοσοκομείου αναφοράς του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια», του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς θα θωρακίσει έτι περαιτέρω την αντιμετώπιση της νόσου Covid 19 και συγχρόνως την ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας και της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας θα σταθούν αρωγοί με κάθε τρόπο και μέσο σε μια τέτοια κίνηση παραμένοντας στη διάθεση του υπουργείου σας στο πλαίσιο της αγαστής και απαραίτητης συνεργασίας μας”.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ;

Στα 13 νοσοκομεία αναφοράς που όρισε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης το Υπουργείο, στην 6ΥΠΕ έχουν οριστεί 2 Πανεπιστημιακά, ένα στο Ρίο και ένα στα Γιάννενα. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πανεπιστημιακά και τα δύο. Πληρούν αυστηρά κριτήρια και στάνταρς για να οριστούν ως τέτοια. Με εξειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλο εξοπλισμό,ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ειδικούς θαλάμους απομόνωσης, αλλά και θάλαμο αρνητικής πίεσης για την αντιμετώπιση και νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Μπορεί το Παναρκαδικό να ανταποκριθεί σε αυτά; Γιατί μέχρι πρότινος το Νοσοκομείο Καλαμάτας και ο Διοικητής του Γιώργος Μπέζος έστειλαν στο παναρκαδικό 2 παρακλίνιους αναπνευστήρες, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν 6 κλίνες ΜΕΘ, από 4 που είχαν.  Με το μόλις ένα  πέμπτο του εξοπλισμού του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Όταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας πρόσφατα χαρακτήριζε “εξαιρετικά προβληματική” την κατάσταση σε 5 κλινικές του Νοσοκομείου.

Δυστυχώς, τα νοσοκομεία μας είναι παροπλισμένα και ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τη μάχη με τον κορονοϊό,  και στηρίζονται στις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και στις δωρεές υγειονομικού υλικού από ιδιώτες, φορείς και επιχειρηματίες.  Γι’αυτό και η κυβέρνηση επέλεξε να εστιάσει σε 13 νοσοκομεία της χώρας( από τα οποία τα 7 είναι πανεπιστημιακά), ορίζοντάς τα ως νοσοκομεία αναφοράς, που μπορούν να υποστηρίξουν την κατάσταση, και όχι σε όλα.

Μαίρη Περδικέα

Νίκας: Να οριστεί το Παναρκαδικό ως νοσοκομείο αναφοράς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου
To Top