ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: Να οριστεί η Καλαμάτα έδρα του Φορέα Διαχείρισης Natura και όχι η Σπάρτη

Αίτημα Νίκα σε Σταθάκη και Φάμελλο: “Σας παρακαλούμε να αλλάξετε την έδρα του Φορέα και να ορίσετε την Καλαμάτα”

Να ορισθεί η Καλαμάτα ως έδρα του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων ζητεί ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργιο Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό, Σωκράτη Φάμελλο, και τη Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνα Μπαριτάκη, .

Στο έγγραφο, που κοινοποιείται στους Βουλευτές Μεσσηνίας, στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, αναφέρονται τα εξής:

«Το υποβληθέν σχέδιο νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών.
Ο υπό σύσταση «Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων», που θα έχει υπό την αιγίδα του τις προστατευόμενες περιοχές του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να επιτελέσει πολύ σοβαρό ρόλο για τη διαχείριση αλλά και τη διαφύλαξη αυτών των οικοσυστημάτων.

Θέλουμε όμως να σημειώσουμε πως παρόλο που η έκταση των προστατευόμενων περιοχών που ανήκουν στο Νομό Μεσσηνίας (243.347,67 εκτάρια) είναι υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του νομού Λακωνίας (105.487,40 εκτάρια) έδρα του Φορέα ορίζεται η Σπάρτη.

Σας παρακαλούμε λοιπόν να αλλάξετε την έδρα του Φορέα και να ορίσετε την Καλαμάτα.

Με αυτό τον τρόπο ο Φορέας θα λειτουργεί αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο κόστος και θα μπορεί να επιτύχει ευκολότερα τους τόσο σημαντικούς στόχους του».

Η αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35 με παράλληλη μεγέθυνση της περιοχής ευθύνης τους, ώστε να καλύψουν όλες τις περιοχές Natura -σημερινές και μελλοντικές- είναι ο βασικός «κορμός» της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αναδιάρθρωση του συστήματος διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Το σχέδιο νόμου αφορά ουσιαστικά στην αναδιάρθρωση του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποχρεώνεται να βρει μια λύση και ασκείται πίεση από την Κομισιόν, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο. Το σχέδιο ξεκινά με την ίδρυση 7 νέων φορέων διαχείρισης μεταξύ των οποίων και της Νότιας Πελοποννήσου όπου ορίζεται ως έδρα η Σπάρτη.

Οι νέοι φορείς

1. Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας. Περιλαμβάνει 19 περιοχές Natura.

2. Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου. Περιλαμβάνει 6 περιοχές Natura.

3. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εύβοιας. Περιλαμβάνει 15 περιοχές Natura.

4. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. Περιλαμβάνει 18 περιοχές Natura.

5. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων. Περιλαμβάνει 35 περιοχές Natura.

6. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου. Περιλαμβάνει 29 περιοχές Natura.

7. Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης. Περιλαμβάνει 31 περιοχές Natura.

Η συγκέντρωση των περιοχών Natura γύρω από έναν φορέα δείχνει να έχει γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA THΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΤο σπήλαιο Βατσινίδι στη Μάνη κοντά στην παραλία του Φονέα

Νίκας: Να οριστεί η Καλαμάτα έδρα του Φορέα Διαχείρισης Natura και όχι η Σπάρτη
To Top