ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Οι 18 μήνες έγιναν… 70 στην παράκαμψη του Πεταλιδίου”

Στην εμπλοκή του ΚΑΣ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων λόγω των ευρημάτων στην περιοχή της παράκαμψης οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στο έργο της παράκαμψης Πεταλιδίου. “Τα ευρήματα θα πρέπει να μετατοπιστούν και μετά να επανατοποθετηθούν” δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα ο Παναγιώτης Νίκας, συμπληρώνοντας ότι αυτό ανεβάζει κατά πολύ το κόστος του έργου και θα πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Δεν έλειψαν και οι αιχμές για “μη ώριμες μελέτες”.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ως χαρακτηριστική περίπτωση των προβλημάτων που προκύπτουν όταν δημοπρατούνται έργα χωρίς ώριμες μελέτες κατέδειξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το έργο της παράκαμψης Πεταλιδίου, στη Μεσσηνία, στη σχετική σύσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη στην Τρίπολη.

Το εν λόγω οδικό έργο -“πολύπαθο” το χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης- είχε αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης 18 μήνες, ωστόσο τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως έχουν αποτελέσει αιτία σημαντικών καθυστερήσεων:

“Η αρχική προθεσμία ήταν 18 μήνες και έχουν περάσει πάνω από 70. Δυστυχώς αυτά προκύπτουν όταν ξεκινούν έργα χωρίς ώριμες μελέτες, καθώς ήταν γνωστή η παρουσία αρχαίων στην περιοχή. Κι ενώ μέσα στο 2019 θα τελειώσουν το πρώτο και το τρίτο τμήμα, στο ενδιάμεσο τμήμα -σε ένα μήκος 200 μέτρων- υφίσταται σημαντικό πρόβλημα, καθώς λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων υπάρχει εμπλοκή με το ΚΑΣ και την Εφορεία Αρχαιοτήτων” σημείωσε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι προβλέπεται μετατόπιση των ευρημάτων για να κατασκευαστεί το cut and cover και στη συνέχεια οι αρχαιότητες θα επανατοποθετηθούν, παρατήρησε ωστόσο ότι “η διαδικασία αυτή θα κοστίσει σημαντικά, και η δαπάνη αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας”.

Καταλήγοντας, ο Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι θα έχει για το θέμα αυτό συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Νίκας: “Οι 18 μήνες έγιναν… 70 στην παράκαμψη του Πεταλιδίου”
To Top