ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Να έχουμε πατριωτική συμπεριφορά που είναι πάνω απο μεγάλα λόγια και τελετές που μπορεί να μην έχουν κανένα νόημα”

Νίκας: “Η πατρίδα μάς χρειάζεται. Όχι για  να λέμε μεγάλα λόγια, αλλά να εργαζόμαστε, να είμαστε υπεύθυνοι να προσφέρουμε στον τόπο”

Το δικό του μήνυμα έστειλε χθες ο Παναγιώτης Νίκας. Ο περιφερειάρχης ζήτησε από όλους να επιδείξουν πατριωτική στάση με τις πράξεις τους  και με τη γνώση της Ιστορίας μας, και όχι με μεγάλα λόγια. “Η πατρίδα μάς χρειάζεται. Όχι για  να λέμε μεγάλα λόγια, αλλά να εργαζόμαστε, να είμαστε υπεύθυνοι να προσφέρουμε στον τόπο.

“Να δείχνουμε πραγματικά μια πατριωτική συμπεριφορά, η οποία είναι πάνω από μεγάλες κουβέντες, και πάνω από τελετές που μπορεί να μην έχουν κανένα νόημα”

“Χρόνια πολλά στους Έλληνες! Και να είμαστε όλοι λίγο περισσότερο πατριώτες. Να αγαπάμε την πατρίδα μας περισσότερο και να μάθουμε την Ιστορία μας καλύτερα. Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω οι Έλληνες!”

“Και στους μήνες που έρχονται θα συνεχίσουμε να γιορτάζουμε και να θυμόμαστε” επισήμανε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στη φετινή επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, που όμως γίνεται δυστυχώς χωρίς κόσμο λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Αυτό το γεγονός, της απουσίας κόσμου δεν άφησε ασχολίαστο ο περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο για δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας, και προσδιορίζοντας την πατριωτική στάση που όλοι πρέπει να δείχνουμε, που δεν είναι στα μεγάλα λόγια, ούτε “σε τελετές που μπορεί να μην έχουν κανένα νόημα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΕΧΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΟΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Η αποστροφή αυτή του περιφερειάρχη δεν ήταν τυχαία. Οι τελετές, και οι εορτασμοί των εθνικών επετείων έχουν νόημα, όταν συμμετέχει σε αυτές ο κόσμος, οι πολίτες, και όχι όταν είναι απόντες,  και έγκλειστοι στα σπίτια τους, λόγω των περιορισμών μετακίνησης. Περιορισμοί που έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του κόσμου, και όσων θα ήθελαν να παρευρεθούν για να τιμήσουν την εθνική μας επέτειο.

Τελετές τιμής και μνήμης με απαγορεύσεις, είναι  παραδοξότητα. Οι τελετές χάνουν την ουσία τους και το νόημά τους, και μεταλλάσσονται  σε μια εθιμοτυπική διαδικασία που έγινε για να γίνει. Η απουσία των  Καλαματιανών και των Μεσσήνιων που κάθε χρόνο κατέκλυζαν την 23η Μαρτίου προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση, και που φέτος δεν μπορούσαν να παρευρεθούν λόγω των απαγορεύσεων μετακίνησης επισκίασε την τελετή που έγινε χθες στην πλατεία 23ης Μαρτίου που ήταν “φτωχή”, άνευρη, χωρίς παλμό, χωρίς κόσμο. Ούτε ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός της. Τελετή για την εθνική επέτειο με συμμετοχή των λίγων και εκλεκτών και με απαγορεύσεις για τους υπόλοιπους, εκτός από οξύμωρο, καταλήγει παρωδία.

Οι επετειακές εκδηλώσεις πρέπει θα διαχυθούν μέσα στη χρονιά, ώστε να συμμετέχει και ο κόσμος όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Μαίρη Περδικέα

 

 

 

 

To Top