ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Κερδίσαμε πράγματα από το Συνέδριο και η Μεσσηνία και η Καλαμάτα”

Τι δήλωσε για σκουπίδια- οδικό δίκτυο- Αεροδρόμιο-κατολισθήσεις στη Μ.Μαντίνεια

Με θετικό πρόσημο αποτίμησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, λέγοντας πως “κερδίσαμε πράγματα όσον αφορά στα μεγάλα έργα υποδομών. Το Συνέδριο είχε αποτελέσματα θετικά και για τον Νομό μας και για τον Δήμο Καλαμάτας”.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα ο δρόμος Καλό Νερό- Τσακώνα, εξασφαλίζοντας έτσι τη σύνδεση της Καλαμάτας με τη Δυτική Ελλάδα, “θα πηγαίνουμε στα Γιάννενα σε 4 ώρες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Στον αντίποδα, φάνηκε δυσαρεστημένος από την μη παραθαλάσσια διαδρομή του Καλαμάτα-Ριζόμυλος, που προκρίθηκε λόγω χαμηλότερου οικονομικού κόστους, εκφράζοντας τις ενστάσεις του και υποστηρίζοντας πως μια παραθαλάσσια διαδρομή θα αναβάθμιζε την αξία της γης, και θα έδινε τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστική η περιοχή για τουριστικές επενδύσεις.

Για τα 3.000.000 ευρώ στο οδικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου ο δήμαρχος δήλωσε ότι “χρειάζεται μια ένεση ο ορεινός όγκος, για να αναζωογονηθεί η περιοχή”, και συμπλήρωσε πως θα πετύχουν μεγάλες εκπτώσεις από το έργο αυτό και τα χρήματα αυτά θα δοθούν πάλι στα χωριά του Ταϋγέτου.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, επεσήμανε πως «είναι εξόχως θετικό το γεγονός ότι από πρωθυπουργικά χείλη ακούσαμε το τέλος του σίριαλ με τα σκουπίδια.
Πλέον, υπάρχει στρατηγική, υπάρχει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπάρχει κυβερνητική θέση!

Τα σκουπίδια θα τα διαχειριζόμαστε με σύμπραξη με τους ιδιώτες, σύμφωνα με το διαγωνισμό που έχει κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις βελτιώσεις αυτού του διαγωνισμού που πέτυχε η Κυβέρνηση.

Μέσα στο 2018 θα υπαχθούν σε κεντρική διαχείριση τα σκουπίδια. Επομένως, ας μη συζητάμε άλλο, εφόσον υπάρχει στρατηγική.
Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στον ενδιάμεσο χρόνο, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας. Μόνο ο Δήμος Καλαμάτας κάνει μία προσπάθεια διαχείρισης στην Πελοπόννησο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Άλλη λύση από την κεντρική διαχείριση δεν υπάρχει! Το πιο ακριβό σκουπίδι είναι αυτό που δε διαχειριζόμαστε και είναι στους δρόμους ή στα βουνά και στα λαγκάδια.
Ο διαγωνισμός της Περιφέρειας ήταν το καλύτερο δυνατό και ειλικρινά χαίρομαι, διότι έχει και την κυβερνητική βούλα και προχωράμε έτσι».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ: “ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΑ”

Για το θέμα που έχει προκύψει στη Μικρή Μαντίνεια με τις κατολισθήσεις, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το έθεσε στο Υπουργείο Υποδομών, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν είναι ζήτημα μόνον των ανατολικών ακτών της Καλαμάτας, αλλά όλος ο Μεσσηνιακός Κόλπος έχει πρόβλημα.

Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι «σήμερα ή αύριο θα αποσταλεί μία τεχνική έκθεση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, με φωτογραφίες και τεκμηρίωση, προς το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να ενταχθεί και η περιοχή μας στην ατζέντα και, βεβαίως, να υπάρξει η μελέτη και η παρέμβαση».

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «είναι πολύ δύσκολα τα έργα αυτά, συχνά δεν πετυχαίνουν και η εμπειρία έχει δείξει ότι, αν κάπου κατασκευασθεί ένα έργο προστασίας της ακτογραμμής χωρίς συνολική μελέτη, το πρόβλημα μετατοπίζεται.

“Δείχνοντας” έτσι ως κύριο υπεύθυνο για το πρόβλημα της κατολίσθησης τα αντιδιαβρωτικά έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι το Ακρογιάλι, προκειμένου να προστατευτεί η ακτογραμμή, χωρίς συνολική μελέτη της ευρύτερης περιοχής και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στις παρακείμενες ακτές από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη θάλασσα.
Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος, “χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το έργο προστασίας στον Κορδία, καθώς δημιουργούνται πλέον προβλήματα στις εκβολές του ποταμού Άρι. Φαίνεται ότι και στη Μικρή Μαντίνεια έχουμε κάτι ανάλογο.
Τα έργα προστασίας της ακτογραμμής έχουν μεγάλο κόστος και η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει μόνο από το ΕΣΠΑ ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: “Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ”

“ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ”

To Top