ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Κατευθυνόμενος ο θόρυβος για τα σκουπίδια”

ΝΙΚΑΣ: “ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ”

Απάντηση στις εμπρηστικές δηλώσεις του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, και σε σχετικά δημοσιεύματα δίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας με σημερινή ανακοίνωσή του.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας υπεραμύνεται των αποτελεσμάτων του διεθνούς διαγωνισμού προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων-όπου ως προσωρινός μειοδότης αναδείχτηκε η “ΗΛΕΚΤΩΡ”- προκρίνει ως μόνη λύση τη συνεργασία μεταξύ Δήμου-Περιφέρειας-Κυβέρνησης και χαρακτηρίζει ως συκοφαντίες, διαστρέβλωση της αλήθειας, λαϊκισμό και κατευθυνόμενο θόρυβο τις δηλώσεις τού προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου.

ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΜΠΟΣΟΥ

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Καλαμάτας ο κ.Καμπόσος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον τόσο του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, όσο και εναντίον της Περιφέρειας, η οποία έχει προκρίνει τη διαχείριση των σκουπιδιών με ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα έχει κάνει μπάχαλο».
Στη συνέχεια εκθείασε τον διαγωνισμό που έκανε ο δήμος του ως τον πιο οικονομικό και συμφέρον, καθώς πέτυχε προσφορά 29,45 ευρώ τον τόνο-με μειοδότη την εταιρεία “Διαλυνάς”. Δεύτερη εταιρεία που είχε δείξει ενδιαφέρον ήταν και εδώ η “Ηλέκτωρ” του Ομίλου Μπόμπολα με προσφορά 34,9 ευρώ τον τόνο, σαφώς μικρότερη από την προσφορά την οποία έδωσε και πέτυχε ως μειοδότης στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Καλαμάτας (59,1 ).
Ο κ.Καμπόσος με υπονοούμενα άφησε αιχμές για τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκα, λέγοντας ότι “αυτή ακριβώς η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο δήμων δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το τι συμβαίνει στην Καλαμάτα”.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Παναγιώτη Νίκα που έκανε λόγο για λαϊκισμό, συκοφαντίες και κατευθυνόμενο θόρυβο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΝΙΚΑΣ

Σχετικά με τον κατευθυνόμενο θόρυβο για τα σκουπίδια, τα τιμολόγια και όλα τα συναφή, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Για δημοσιεύματα σχετικά με διαγωνισμό διαχείρισης απορριμμάτων άλλων Δήμων (Άργους), δίνεται η παρακάτω πληροφόρηση:

1. Δεν υπάρχει κανένας σχετικός διαγωνισμός του εν λόγω Δήμου (Άργους), αναρτημένος στο διαδίκτυο («Διαύγεια»), πολύ περισσότερο, επικυρωμένος από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Όταν γίνουν όλα αυτά, θα εκφράσουμε άποψη.

2. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην τοπική διαχείριση των απορριμμάτων παρά τα 11 εκατομμύρια ευρώ που μοιράσθηκαν σε Δήμους το 2015 (πλην Δήμου Καλαμάτας) γι’ αυτό το σκοπό. Υπάρχουν μόνο λόγια, λαϊκισμός και συκοφαντίες για όσους διαφωνούν ή προσπαθούν.

3. Ο τρόπος οριστικής επίλυσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Ελλάδα είναι γνωστός και δοκιμασμένος: ΣΔΙΤ – κεντρική διαχείριση.
Γνωστό επίσης είναι και το τιμολόγιο (40-45 € οι Δήμοι της Αττικής τώρα για τη χωματερή των Λιοσίων, 90 περίπου € η Δυτική Μακεδονία, 60-65 € η Ήπειρος κ.λπ. με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής).

4. Ο διεθνής διαγωνισμός προσωρινής διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας έδωσε μειοδότη, στον οποίο κατακυρώθηκε και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η τιμή ανάθεσης είναι 59,1 € και θα μειωθεί προοπτικά, αφού ο Δήμος μας άρχισε να παραλαμβάνει τα δικά του μηχανήματα διαχείρισης των απορριμμάτων.

5. Η θέση του Δήμου μας είναι υπέρ της Κεντρικής Διαχείρισης, υπέρ της συνεργασίας Δήμου, Περιφέρειας και Κυβέρνησης και υπέρ της συνεχούς βελτίωσης του υπάρχοντος εγκεκριμένου και νόμιμου διαγωνισμού ως της μοναδικής αξιοπρεπούς λύσης, χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι ο διαγωνισμός δεν έχει ζητήματα ή ότι δε θα μπορούσε να εμπεριέχει καλύτερους όρους.

6. Τελικά, τη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων θα τη δώσει ΜΟΝΟ η συνεργασία Δήμων, Περιφέρειας και Κυβέρνησης, στηριγμένη στη λογική και τη νομιμότητα και σε καμία περίπτωση ο λαϊκισμός, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η συκοφαντία και ο θόρυβος. Αρκετά μ’ όλα αυτά.

Η Καλαμάτα προσπαθεί, είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση, δεν έχει χωματερή, κάνει προσωρινή διαχείριση, δεν αποτελεί αιτία για τα πρόστιμα που λαμβάνει η χώρα λόγω των χωματερών. Δε λύσαμε το πρόβλημα, ούτε μπορούμε μόνοι μας. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ, όμως, με πράξεις».

Μ.Π.

Νίκας: “Κατευθυνόμενος ο θόρυβος για τα σκουπίδια”
To Top