ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Καταλαβαίνω τον αγώνα της Περιφερειακής Αρχής να μην μας αφήσει δεκάρα!Να μην έχουμε μαντήλι να κλάψουμε!”

Έκκληση σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα να μην υπογράψουν τις προγραμματικές συμβάσεις απευθύνει ο Νίκας: “Δεν μπορεί να διαλύσουν την Περιφέρεια! Να μην αφήσουν χρήματα για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή! Δεν το δέχομαι!” διεμήνυσε ο Παναγιώτης Νίκας-Στο κάδρο των ευθυνών βάζει και τους οικονομικούς υπαλλήλους.

Σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους της Μεσσηνίας, ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στις εντυπώσεις του από τις συνεδριάσεις:
της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2014-2020 και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μίλησε  για κακό σχεδιασμό της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου αλλά και για την πιθανή ημερομηνία Ορκωμοσίας της νέας περιφερειακής αρχής, που την προσδιορίζει στις 25 Αυγούστου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

“Όσον αφορά τις δεκάδες Προγραμματικές Συμβάσεις που ψηφίστηκαν-δυστυχώς- από το Π.Σ., λυπάμαι πολύ για αυτό. Το Π.Σ. είναι πλέον ένα υπηρεσιακό συμβούλιο και θα έπρεπε να συνεδριάζει για τυπικά ή κατεπείγοντα θέματα… όχι να παίρνει αποφάσεις για δεκάδες Προγραμματικές με … κοινοτική διάσταση, όπως αγροτικούς δρόμους, πρώην Δημοτικά Σχολεία κλπ, όταν έχουμε σχολεία που φοιτούν εκατοντάδες παιδιά και έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα…”

“ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ- ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ”

“Κατανοώ τον αγώνα της απερχόμενης περιφερειακής αρχής να μην αφήσει ούτε μια δεκάρα, δε μπορούμε όμως να το επιτρέψουμε αυτό. Παρακαλώ λοιπόν την άλλη πλευρά, τους Δήμους και τα άλλα Νομικά Πρόσωπα, να μην υπογράψουν, γιατί δε θα θεωρηθεί και η καλύτερη ενέργεια για τη νέα Περιφερειακή Αρχή”.

“ΘΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ”

“Οπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές, όλες αυτές οι Προγραμματικές Θα επαναξιολογηθούν, έχω ειδοποιήσει και τους υπαλλήλους στις οικονομικές υπηρεσίες να είναι πολύ προσεκτικοί στην προώθηση ενταλμάτων πληρωμής, διότι υπάρχουν ευθύνες και γι’ αυτούς.”

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ

“Η 7η Ιουλίου είναι μια καθοριστική ημερομηνία για μας και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την Αυτοδιοίκηση, γιατί έχουν εκφραστεί καθαρές θέσεις σχετικά με σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΑΤΟΥΛΗ-ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ”

ΝΙΚΑΣ:”Είμαι πάντοντε ανοικτός σε συνεργασίες. Εκτός από τον απερχόμενο περιφερειάρχη. Με αυτόν και την ομάδα του δεν θα συνεργαστώ ποτέ!”

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τη λειτουργία του Κλεισθένη και τις απαιτούμενες συνεργασίες και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα είμαι πάντοτε ανοικτός σε συνεργασίες, μπορώ να συνεργάζομαι με όλους και να σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές θέσεις, εκτός φυσικά από τον απερχόμενο περιφερειάρχη, με αυτόν και την ομάδα του δε θα συνεργαστώ ποτέ. Αυτή εξάλλου είναι η εντολή που έλαβα από το 54% των Πελοποννησίων.”

ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΕΣΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: “ΤΟ 21% ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ.”

Προειδοποιεί για απεντάξεις έργων από το φθινώπορο και εντάξεις νέων. “Δουλεύουν από τώρα προς αυτή την κατεύθυνση” δηλώνει για την επιτροπή περιφερειακών συμβούλων που ο ίδιος όρισε. “Θα γίνει επαναξιολόγηση των έργων”, επανέλαβε ο Παναγιώτης Νίκας.

“Κανένας δεν πρέπει να σχεδιάζει, γιατί καμία πολιτική- εκτός της περιφερειακής αρχής που έρχεται- δεν μπορεί να εφαρμοστεί”

Ο Παναγιώτης Νίκας ανέφερε συγκεκριμένα: “Παρακολούθησα τη συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2014-2020. Η χαμηλή απορρόφηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (21%) σίγουρα δεν είναι μια θετική εξέλιξη για εμάς, μας αφήνει ωστόσο τη δυνατότητα επανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ και επαναξιολόγησης των έργων. Υπάρχει πενταμελής Επιτροπή από εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των Νομών, αποτελούμενη από τους: Λαμπρόπουλο Χρήστο, Βερούτη Θεόδωρο, Κόρκα-Κώνστα Αθηνά, Αναστασόπουλο Ευστάθιο και Μαλτέζο Ιωάννη, οι οποίοι δουλεύουν από τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θα προσεγγίσουμε το ΕΣΠΑ με κριτήριο το κοινό καλό και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων για σημαντικά και κρίσιμα έργα, που είναι απαραίτητα σε όλους τους Νομούς. Στην επιτροπή παρακολούθησης του φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να εισηγηθούμε για την απένταξη κάποιων έργων και την ένταξη νέων έργων.”

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ: 25η Αυγούστου η πιο πιθανή ημερομηνία, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νίκα

Ο νέος Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση με τους Επικεφαλής και τους Συμβούλους των άλλων παρατάξεων, ώστε να προσδιοριστεί η ημερομηνία της ορκωμοσίας της νέας Περιφερειακής Αρχής, με πιο πιθανή αυτήν της 25ης Αυγούστου.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Νίκας: “Θα επισκεφτώ μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων εκτός Πελοποννήσου αλλά και κάποιες εντός που υποτίθεται ότι κάνουν διαχείριση”

Ο Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε και πάλι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων. “Δε μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και τουρισμό όταν η Περιφέρειά μας έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο… Ιδιαίτερα στη Μεσσηνία ζούμε δραματικές καταστάσεις.

“Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επισκεφθώ μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων εκτός και εντός Πελοποννήσου. Κάτι πρέπει να γίνει πολύ σύντομα για να φύγουμε από το αδιέξοδο”.

To Top