ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: “Γιατί επιλέγουν την Καλαμάτα;” – Συνελήφθησαν δύο Τυνήσιοι ως διακινητές

ΝΙΚΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

image

“Υπάρχουν χώροι και αλλού, αν δεν τους ξέρουν, να τους υποδείξουμε εμείς!”

Τον προβληματισμό και την αγανάκτησή του από την συχνότητα που επιλέγεται ο Δήμος της Καλαμάτας να φιλοξενήσει παράτυπους μετανάστες, ενώ βρίσκονται σε σημεία της θάλασσας που θα μπορούσαν να μεταφερθούν αλλού, όπως σε όμορους ή γειτονικούς Δήμους, εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, λέγοντας χαρακτηριστικά “αν δεν ξέρουν χώρους, να τους υποδείξουμε εμείς”.

Αρχικά επισήμανε την “υποχρέωση που έχουμε να παρέχουμε φιλοξενία”, και στη συνέχεια αναρωτήθηκε “γιατί η Καλαμάτα είναι η μόνη πόλη της νότιας Ελλάδας που έχει δεχθεί τρεις φορές το τελευταίο διάστημα μετανάστες και μάλιστα σημαντικό αριθμό;”
Και συνέχισε ότι γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας στο όνομα του καλαματιανού λαού που πληρώνει από τον δημοτικό προϋπολογισμό τα έξοδα της φιλοξενίας.

Ο δήμαρχος έκανε και μία αναφορά που θα συζητηθεί, σχετικά με τον αρχικό σχεδιασμό της επιχείρησης, που προέβλεπε-σύμφωνα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο- την παραμονή των 104 μεταναστών στον ανοικτό χώρο του λιμανιού, έξω από το κτίριο του ΟΤΕ….

Μια απόφαση που θα δημιουργούσε αμέτρητα προβλήματα σε όλους. Όπως επισήμανε ο δήμαρχος κάτι τέτοιο θα δυσφημούσε την πόλη, αλλά θα δυσκόλευε και τη διαμονή των ίδιων των μεταναστών, ειδικά μετά και τη χθεσινή ολονύχτια κακοκαιρία.
“Μήπως πρέπει τον σχεδιασμό και τις δυνατότητες που έχουμε ως πόλη και ως Νομός γενικότερα, να τις ξαναβλέπαμε;”
“Η Πολιτεία δεν πρέπει να φέρεται με αυτό τον τρόπο στην πόλη της Καλαμάτας”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος, αφήνοντας αιχμές προς την Κυβέρνηση για τον αρχικό σχεδιασμό.

Παραμένουν υπό κράτηση οι μετανάστεςΣυνελήφθησαν δυο Τυνήσιοι ως διακινητές

Στο θέμα της φιλοξενίας στο παλιό κτίριο της Σχολής Νοσοκόμων όπου συνεχίζεται η παραμονή τους, σήμερα υπήρχε ένα πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας και το κτίριο, μέχρι να επέμβει η ΔΕΗ, έπαιρνε ρεύμα με μπαλαντέζα από το Δημαρχείο.

Το Λιμενικό εξακολουθεί να έχει την δικαιοδοσία ως προς τη φύλαξη, παρά το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα από την στιγμή που τέθηκαν υπό κράτηση είναι υπερβολικά μεγάλο, με τις πληροφορίες του messinialive να λένε ότι “υπάρχει θέμα με την δικογραφία”, επειδή το καράβι που τους μετέφερε έπλεε σε διεθνή ύδατα…

Επιπλέον, συνελήφθησαν δυο Τυνήσιοι που φέρονται ως διακινητές, οι οποίοι ταξίδευαν μαζί με τους πρόσφυγες, και οδηγούνται στον εισαγγελέα Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι οι μετανάστες να φύγουν από την Καλαμάτα.
Η Ελληνική Αστυνομία θα αναλάβει τη φύλαξη από το απόγευμα και ο Ερυθρός Σταυρός, όπως κάνει από την πρώτη στιγμή, την φροντίδα και τη σίτιση.

ΝΙΚΑΣ:“ΚΤΗΡΙΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΕΙΠΙΟ” ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο δήμαρχος αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στο περιστατικό με τους μετανάστες, έθιξε το ζήτημα της επιτακτικής μεταστέγασης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας σε άλλο κτήριο.

“Δεν επιτρέπεται να τους αφήνουμε να στεγάζονται σε αυτό το ερείπιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Και συμπλήρωσε “όταν απέναντι υπάρχει κρατικό κτήριο και όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Παρασυρόμαστε από στερεότυπα και διάφορες απόψεις και αφήνουμε αυτόν τον κόσμο σε ένα κτήριο υπό κατάρρευση! Και ο δήμαρχος να εξυβρίζεται!”

To Top