ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκας για την κοινωνική οικονομία: “Να σκεφτούμε όχι όσα πράττει το κράτος αλλά τι πράττουν οι κοινωνίες μας για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων”

Ξεκίνησε στην Καλαμάτα το διεθνές συνέδριο SECON για την κοινωνική οικονομία

“Να σκεφτούμε, όχι όσα πράττει το κάθε κράτος, αλλά τι πράττουν οι κοινωνίες μας στη βάση τους για να συνδράμουν αφ’ ενός στην αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων και αφ’ ετέρου τις ομάδες ανθρώπων που τα βιώνουν καθημερινά”.

Την πιο πάνω επισήμανση έκανε -μεταξύ άλλων- ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας, το πρωί  της Τετάρτη 24 Μαΐου, στην Καλαμάτα, στην εναρκτήρια συνεδρίαση των εταίρων του σχεδίου SECON (περιφερειακές πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας), στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe.

interreg-DSC-0001

interreg-DSC-0002

interreg-DSC-0003

interreg-DSC-0004

interreg-DSC-0005

interreg-DSC-0006

interreg-DSC-0007

interreg-DSC-0008

interreg-DSC-0009

interreg-DSC-0010

interreg-DSC-1401

interreg-DSC-1402

interreg-DSC-1403

interreg-DSC-1404

interreg-DSC-1405

interreg-DSC-1406

interreg-DSC-1407

“Χρειάζεται να εξετάσουμε τι μπορούμε να πράξουμε μέσα από την κοινωνική οικονομία, για το περιβάλλον, για τα κοινωνικά προβλήματα” επισήμανε ακόμα ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

 Νίκας: “Να έχει ουσιαστική κατάληξη το σχέδιο ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που διαθέτει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος”

Απευθυνόμενος, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας προς τους εκπροσώπους των εταίρων του SECON, εξέφρασε στον χαιρετισμό του την ευχή το εν λόγω σχέδιο “να έχει μια ουσιαστική κατάληξη ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που διαθέτει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος”, παρατηρώντας παράλληλα ότι θα πρέπει “να σκεφτούμε, επομένως, όχι όσα πράττει το κάθε κράτος, αλλά τι πράττουν οι κοινωνίες μας στη βάση τους για να συνδράμουν τόσο στην αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών ζητημάτων, όσο και τις ομάδες ανθρώπων που τα βιώνουν καθημερινά”.

Οπως εκτίμησε ο Π. Νίκας ο σύγχρονος τρόπος ζωής υποχρεώνει τις κοινωνίες να μεταλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς με συνέπεια να προκύπτουν προβλήματα περιβαλλοντικά, καθώς και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα.

“Να μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα με στόχο να βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής τους”

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την θέση ότι “η κοινωνία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που ανήκουν στις αποκαλούμενες ευπαθείς ομάδες να ενταχθούν, δραστηριοποιώντας τους μέσα από συνεργατικά σχήματα τα οποία στόχο θα έχουν όχι το κέρδος, αλλά να βελτιώσουν το επίπεδο και την ποιότητα ζωής τους”.

interreg-DSC-1415

interreg-DSC-1416

interreg-DSC-1417

interreg-DSC-1418

interreg-DSC-1419

interreg-DSC-1420

interreg-DSC-1421

interreg-DSC-1422

Στο σημείο αυτό, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε αναφορά στη θητεία του ως δήμαρχος Καλαμάτας και στη συνδρομή της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης προς τις Κοιν.Σ.Επ. στην κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης, “μέχρι που άλλαξε το θεσμικό καθεστώς και πλέον ήταν αδύνατη η συνδρομή αυτή εκ μέρους του δήμου μας”, όπως σημείωσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που επιτελούν σημαντικό έργο έχοντας αφιερωθεί στην στήριξη των αμεα ηλικίας πάνω από 20 χρόνων.

Αναστασόπουλος: “Η κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη αγγίζει το 15-18%, στη χώρα μας μόλις το 3-4%”

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση χαιρέτισε επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- δήλωσε ότι κεντρικός στόχος του σχεδίου SECON “είναι η μελέτη του τρόπου λειτουργίας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε κάθε περιοχή παρέμβασης, ο εντοπισμός των πιθανών θεσμικών αδυναμιών και η αποτύπωση των συμπερασμάτων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Στη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει ενημέρωση από επιχειρήσεις ΚΟΙΝΣΕΠ για καλές πρακτικές, που εφαρμόζονται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταποίησης, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και άλλες δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι η ΝΟΣΤΟΣ (Μαγγανιακό), ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΑΙΑ (Δάρα), PALMI (Νεοχώρι Ιθώμης) και PHAOS (Kαλαμάτα). Είναι γνωστό ότι ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη αγγίζει ποσοστά της τάξης του 15-18% επί της συνολικής οικονομίας, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό κυμαίνεται από 3-4%”

“Έχω προσωπική άποψη για επιτυχημένα παραδείγματα ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου αγρότες συνεργάζονται και πετυχαίνουν”

Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση, ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, έχω προσωπική άποψη για επιτυχημένα παραδείγματα ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου αγρότες συνεργάζονται, ενώνουν δυνάμεις και πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερα οφέλη για τα μέλη τους.

Στα πλαίσια υλοποίησης του παρόντος προγράμματος θα καταφέρουμε να διαδώσουμε τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, από έρευνα και μελέτη των στοιχείων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας κάθε περιοχής, όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε όλες τις περιοχές των Εταίρων μας στην Ευρώπη.

Στόχος της όλης προσπάθειας του προγράμματος παραμένει η πλήρης ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου να ασχοληθεί με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Έτσι ο καθένας από αυτούς, είτε είναι αγρότης, ή μεταποιητής, ή επιχειρηματίας τουρισμού, ή άλλων δραστηριοτήτων, να είναι σε θέση να επιλέξει την μορφή της επιχείρησης που θα δραστηριοποιηθεί, με κύριο σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη».   

Το σχέδιο SECON

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει, ως επικεφαλής, στο σχέδιο SECON (περιφερειακές πολιτικές στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας) στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe.

Η διάρκεια του σχεδίου είναι τρία χρόνια και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1.914.046 ευρώ, ενώ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπονται 301.059 ευρώ.

interreg-DSC-1408

interreg-DSC-1409

interreg-DSC-1410

interreg-DSC-1411

interreg-DSC-1412

interreg-DSC-1413

interreg-DSC-1414

Το SECON συγκροτείται από 10 φορείς, εκ των οποίων οι 9 είναι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού από 9 διαφορετικές χώρες της Εωρωπαϊκής Ενωσης και συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Ελλάδα) ως επικεφαλής, η Περιφερειακή Ενωση Ράιν – Νέκαρ (Γερμανία), η Περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ (Βέλγιο), το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαργκίθα (Ρουμανία), η Περιφέρεια Μασοβίας (Πολωνία), ο Δήμος Ολιβέιρα ντε Αζεμέις (Πορτογαλία), η Περιφέρεια Ρίγας (Λετονία), η Περιφέρεια Εξτρεμαδούρα (Ισπανία), ο Δήμος Χάσκοβο (Βουλγαρία) και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (Ελλάδα).

Το SECON προτείνει διαπεριφερειακές δράσεις ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, εκπόνησης μελετών και σύνταξης εκθέσεων για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας.

Επίσης, προβλέπει δύο καινοτόμες πιλοτικές δράσεις για τη βελτίωση των σχετικών μέσων πολιτικής και την προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις Περιφέρειες που συμμετέχουν στο σχέδιο.

Δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου

  • Συλλογή τοπικών δεδομένων σχετικά με τις ανάγκες, τάσεις και διαθέσεις απέναντι στην κοινωνική οικονομία, και ανεύρεση τοπικών βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των συνεργαζόμενων Περιφερειών. Τα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν σε μια σειρά ενοποιημένων αναφορών και αναλύσεων περιφερειακών πολιτικών κοινωνικής οικονομίας.
  • Δημιουργία τοπικών ομάδων ενδιαφερομένων και σχετικών συναντήσεων εργασίας.
  • Συμμετοχή σε διαπεριφερειακά συνέδρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις, στην Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Λετονία, Πολωνία και Ισπανία, με σκοπό α) την προβολή και την ευαισθητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου και θεσμικών εκπροσώπων απέναντι στα οφέλη της κοινωνικής οικονομίας και β) την διαβούλευση, μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, για τις κανονιστικές ρυθμίσεις που ενισχύουν ή/και παρεμποδίζουν την ανάδυση και εδραίωση της στις περιφερειακές κοινότητες.
  • Διοργάνωση του τελικού Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του SECON.
  • Υπό αξιολόγηση: Πιλοτική δοκιμή εργαλείου εκτίμησης επιπτώσεων πολιτικών. Το SECON προτείνει την πιλοτική δοκιμή ενός εργαλείου αξιολόγησης πολιτικής που θα αναλύει, σε επίπεδο Περιφέρειας, τις επιπτώσεις των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας και των μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και τον αντίκτυπό τους στη λειτουργία και στην ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων.

The Region of Peloponnese participates, as a leader, in the SECON project (regional support policies for social economy enterprises) within the framework of the Interreg Europe program.

The duration of the plan is three years and its total budget amounts to 1,914,046 euros, while 301,059 euros are foreseen for the Peloponnese Region.

SECON is made up of 10 bodies, of which 9 are OTAs A and B grade from 9 different countries of the European Union, specifically, the Peloponnese Region (Greece) as the head, the Rhine-Neckar Regional Association (Germany), the Region of Flemish Brabant (Belgium), County Council of Hargitha (Romania), Region of Mazovia (Poland), Municipality of Oliveira de Azemeis (Portugal), Region of Riga (Latvia), Region of Extremadura (Spain), Municipality of Haskovo (Bulgaria) and the Family and Child Welfare Center (Greece).

SECON proposes interregional actions for the exchange of knowledge and experience, the preparation of studies and the drafting of reports for the promotion of the social economy. It also foresees two innovative pilot actions to improve the relevant policy instruments and promote a favorable environment for the development of the social economy in the Regions participating in the project.

Gathering local data on needs, trends and attitudes towards the social economy, and finding local best practices and sharing experiences between partner Regions. The results will be integrated into a series of consolidated reports and analyzes of regional social economy policies.
Establish local stakeholder groups and relevant working meetings.
Participation in interregional conferences and educational visits, in Germany, Belgium, Bulgaria, Latvia, Poland and Spain, with the aim of a) promoting and raising awareness of the business world and institutional representatives towards the benefits of the social economy and b) consultation, between stakeholders, for the regulations that strengthen and/or hinder its emergence and consolidation in the regional communities.
Organization of the final European Conference of SECON.
Under evaluation: Pilot test of policy impact assessment tool. SECON proposes the pilot test of a policy evaluation tool that will analyze, at the District level, the effects of social welfare policies and measures to strengthen the social economy, as well as their impact on the operation and development of social enterprises.

To Top