ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας για Στρατόπεδο: “Να διαμένουν οι Ίκαροι και οι Έλληνες και ξένοι αξιωματικοί της 120 ΠΕΑ”

“Να παραμείνει στρατιωτικός ο χώρος για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, η απονομή πτυχίων σε στρατιώτες της 2018 Α΄ ΕΣΣΟ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοτοποθετημένων (ΣΠΕΝ) και αναγνωρίσθηκε η ένταξή τους ως μαχητών στο Στρατό Ξηράς. Πρόκειται για 143 αποφοιτήσαντες, προερχόμενους από διάφορα Όπλα και Σώματα του Ελληνικού Στρατού και η σχετική τελετή έγινε στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας,“Διακρίσεις σε τρεις αποφοίτους του ΣΠΕΝ που ξεχώρισαν, επέδωσαν ισάριθμοι παλιοί Διοικητές του 9ου Συντάγματος Πεζικού: ο Κωνσταντίνος Σακαρετσάνος, ο Θεοφάνης Κλείδωνας και ο Βασίλειος Ασημακόπουλος.

Στην τελετή παρέστησαν οι διατελέσαντες Διοικητές του 9ου Συντάγματος Πεζικού, Γεώργιος Αντιβάσης και Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, καθώς και ο Κωνσταντίνος Κωστούλας πρώην Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Διαβιβάσεων, το οποίο λειτούργησε επί λίγα χρόνια στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα. Μετά το πέρας της τελετής, οι παλιοί Διοικητές περιηγήθηκαν τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου και κατόπιν τους παρετέθη γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών.

Στο πλαίσιο της τελετής, από τον διατελέσαντα Διοικητή του 9ου ΣΠ Χρήστο Σπηλιωτόπουλο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου στο ηρώον του 9ου Συντάγματος Πεζικού, όπου είναι αναγεγραμμένα δεκάδες ονόματα νέων Μεσσηνίων, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα κατά τους Εθνικούς Αγώνες 1912-13 και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμη, διμοιρία επιδείξεως από στρατιώτες του Λόχου Διοικήσεως του 9ου Συντάγματος Πεζικού πραγματοποίησε ασκήσεις με όπλα και, στο τέλος, τα μέλη της σχημάτισαν τα αρχικά του 9ου ΣΠ.
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως, πραγματοποιήθηκε παρέλαση.

ΝΙΚΑΣ: “ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ”

Δεν χάνει τις ελπίδες του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, και, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την απάντηση από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τους λόγους κατάργησης των Κέντρων Νεοσυλλέκτων ανά την Ελλάδα, εξακολουθεί να ελπίζει σε μια μελλοντική επαναλειτουργία του Στρατοπέδου.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας,Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι πάντοτε αισθάνεται συγκίνηση όταν μετέχει σε εκδηλώσεις στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Επεσήμανε δε ότι έχει την ελπίδα – κάτι που ανέφερε και στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Βίτσα – να παραμείνει στρατιωτικός ο συγκεκριμένος χώρος και να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως π.χ. η ενδεχόμενη αύξηση της θητείας, που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να εξετασθεί στο μέλλον η πιθανότητα επαναλειτουργίας του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

Πέραν αυτού, ο Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αποτελέσει το στρατόπεδο Παπαφλέσσα και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του ένα χώρο που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ, η οποία – κατά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης – θα αναβαθμισθεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι “στις εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να διαμένουν οι Ίκαροι και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και οι ξένοι αξιωματικοί που θα στελεχώσουν το διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης, δεδομένου μάλιστα ότι η Καλαμάτα έχει έλλειψη σε κατοικίες. Οπωσδήποτε, η θέση του Δήμου είναι το στρατόπεδο αυτό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και να μη διατεθεί για να γίνει ξενοδοχείο ή χώρος φιλοξενίας παράνομων μεταναστών”.
Κλείνοντας, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «έχει μέλλον το οριστικό κλείσιμο του στρατοπέδου» και πάντοτε υπάρχει η ελπίδα.

Νίκας για Στρατόπεδο: “Να διαμένουν οι Ίκαροι και οι Έλληνες και ξένοι αξιωματικοί της 120 ΠΕΑ”
To Top