ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας για αντιπλημμυρικά: “Η Καλαμάτα είχε 20 χρόνια να δει έργα ομβρίων υδάτων”

“ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ- ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ”

Πυρά δέχτηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορικά με την εικόνα της πλημμυρισμένης Καλαμάτας από την καταιγίδα της Τετάρτης.

Ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης μίλησε για ανεπαρκές δίκτυο ομβρίων, που αποδείχτηκε για ακόμα μια φορά με τους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης από μια καταιγίδα διάρκειας μόλις 20 λεπτών. “Είστε υπερήφανος, κύριε δήμαρχε για την εικόνα αυτή της πόλης κάθε φορά που βρέχει;”, ρώτησε τον Παναγιώτη Νίκα ο Μανώλης Μάκαρης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή για τον Δήμο Καλαμάτας”, που ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να απαιτήσει από το Υπουργείο να γίνει επιτέλους η σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά, ενώ ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης έκανε λόγο για ανεπάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΚ, αφού όπως επεσήμανε, κάνουν τώρα μελέτες ενώ αυτές θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί της κατασκευής του Περιμετρικού.

Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας αρχικά έναν απολογισμό της ισχυρής καταιγίδας και της σφοδρής χαλαζόπτωσης που έπληξε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, προξενώντας ζημιές στις ελιές και σε υπαίθριες καλλιέργειες λαχανικών, και στη συνέχεια ανέλυσε τα αντιπλημμυρικά που είναι σε εξέλιξη και όσα ακόμα διεκδικεί ο δήμος.

“ΕΙΜΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ”

Ο δήμαρχος θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους δηλώνοντας ουσιαστικά ότι δεν θα έρθει κόντρα με την Κυβέρνηση:”Είναι δικαιολογημένος ο φόβος, όταν έχουμε ένα έντονο φαινόμενο”, δήλωσε ο δήμαρχος και συνέχισε “Δεν θέλω να αρχίσω μια αντικυβερνητική ομιλία, γιατί είμαι ευχαριστημένος από τη συμπαράσταση που υπήρξε στις ολοκληρωμένες μελέτες της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Καλαμάτας.”

“ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ-ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ”

Ο δήμαρχος αναγνώρισε προσπάθειες που έχουν γίνει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στο κομμάτι των αντιπλημμυρικών και ανέλυσε τα χρονοδιαγράμματα των αντιπλημμυρικών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Καλαμάτας (Θουρία- Σπερχογεία-Νοσοκομείο-Ασπρόχωμα και Παναγίτσα-Νέδοντας), επισημαίνοντας ότι“τα έργα ομβρίων υδάτων είναι δύσκολα έργα που απαιτούν πολλούς πόρους και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια πτωχευμένη χώρα” Αυτά τα 4 έργα που γίνονται είναι πολύ σημαντικά για την πόλη μας που είχε να δει έργα διαχείρισης ομβρίων εδώ και 20 χρόνια”. Το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 6.000.000 ευρώ και δεν επαρκεί ούτε να κάνουμε επισκευή στις υποδομές του Δήμου, πόσο μάλιστα να κάνουμε ένα μεγάλο τεχνικό έργο”.

“ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΟΜΒΡΙΩΝ ΝΑ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ”

Μάλιστα ο δήμαρχος θα ανέβει στην Αθήνα για να διεκδικήσει, όπως είπε, τις εκπτώσεις από τα 3 αντιπλημμυρικά έργα και να χρηματοδοτηθεί από αυτές ο μεγάλος οριζόντιος αγωγός που θα διατρέχει την Ευριπίδου, Ακρίτα, τη Ναυαρίνου και έξω από τον προλιμένα.
To έργο αυτό κοστίζει 3.000.000 ευρώ υπογράμμισε ο δήμαρχος. Ο Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι λόγω Λιμανιού, απαγορεύεται οι αγωγοί ομβρίων να χύνονται στο Λιμάνι γιατί μεταφέρουν φερτά υλικά. “Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τα προβλήματα που έχουμε και σε μεσαίας έντασης καιρικά φαινόμενα”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

ΝΙΚΑΣ: “ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ”

“Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή των αγωγών, από Παναγίτσα μέχρι Αρφαρά, μιλούμε για έργα της τάξεως των 80.000.000 ευρώ”...”Στην Καλαμάτα έχουμε εκτεταμένες καταπατήσεις καθώς έχουμε το φαινόμενο κάθε φορά που βρέχει τα ρυάκια να ξεκινούν με πλάτος 10 μέτρων και να καταλήγουν σε ένα μέτρο, εκτός και αν δεν θέλουμε να το βλέπουμε και αυτό. Θα γίνουν μεγάλοι υπόγειοι αγωγοί, για να γίνεται η διαχείριση των ομβρίων”.

“ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ”

Ο Παναγιώτης Νίκας υπεραμύνθηκε της εικόνας της πόλης λέγοντας πως:
“Μπορεί σε τοπικό επίπεδο να μην το λένε πολύ, ωστόσο χαίρομαι για το γεγονός ότι οι επισκέπτες της πόλης πολλαπλασιάζονται και αυτό οφείλεται και στη Δημοτική Αρχή. Ότι θα υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν, όσο υπάρχει ζωή. Εγώ ζητώ και τη δική σας συμβολή όταν ανέβω στην Αθήνα, στον Σπίρτζη, για να χρηματοδοτηθεί ο μεγάλος αγωγός Ευριπίδου-Ακρίτα-Ναυαρίνου-έξω από τον Προλιμένα”.

To Top