ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: “Είναι αδικία να μην χαρακτηριστεί η Καλαμάτα ως μαρτυρική πόλη”

«Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκε να μπει η Καλαμάτα στον κατάλογο των Μαρτυρικών Πόλεων». Αυτό υπενθύμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, σήμερα Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Kαλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας πως «χάσαμε εκατοντάδες ανθρώπους στην περίοδο της Γερμανικής και Ιταλικής Κατοχής – αφήστε τον πόλεμο τον Ελληνοϊταλικό και Ελληνογερμανικό».

Ο Π. Νίκας τόνισε πως έχει κάνει δύο επισκέψεις σχετικά με το θέμα στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα εξής αναφορικά με την τεκμηρίωση του ζητήματος: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, με την πληροφόρηση που είχαμε και με τους επιστήμονες που έχουμε». Ζήτησε δε «να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, γιατί είναι αδικία στην πόλη να μην ενταχθεί σε αυτό το δίκτυο. Είναι υπόθεση τιμής, ευγνωμοσύνης, αποκατάσταση της ιστορίας, όσον αφορά στον κόσμο, ο οποίος θυσιάστηκε για αξίες και ιδανικά».

Σύμφωνα με τον Νόμο 2503/1997, για το χαρακτηρισμό των πόλεων και των χωριών εκείνων που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944, ως μαρτυρικών πόλεων και μαρτυρικών χωριών.

To Top