ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: Τι δήλωσε για λυματολάσπη-αδέσποτα-Δημόσιες τουαλέτες

Λυματολάσπη: “Χρόνιο πρόβλημα που δεν λύνεται ούτε με κραυγές ούτε με ακραία αντιπολιτευτική διάθεση”

Για χρόνιο πρόβλημα έκανε λόγο ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με τη λυματολάσπη στο Ασπρόχωμα. Πρόκειται για 38.000 κυβικά μέτρα παλιάς λυματολάσπης από όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός. Συσσωρευμένη λυματολάσπη από τη δεκαετία του ’80, όπως είπε ο δήμαρχος, και εξήγησε ότι η νέα λυματολάσπη εδώ και αρκετά χρόνια αδρανοποιείται.
“Έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μελέτη για χρηματοδότηση. Δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για ρύπανση στο Μουτελάκη

“Λύματα καταλήγουν από βιομηχανίες, ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία κτλ, αυτή είναι η πραγματικότητα”. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ζήτησε από τη ΔΕΥΑΚ να κάνει ελέγχους για το είδος της ρύπανσης. “Υπάρχουν αποτελέσματα για το είδος της ρύπανσης και τα χαρτιά είναι στη διάθεση σας”, είπε απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους.

“Δεν δεχόμαστε περιβαλλοντικές ευαισθησίες από αυτούς που διαχρονικά προσπάθησαν ως παράταξη να έχει το Ασπρόχωμα συγκεκριμένες επιλογές”.

Για αδέσποτα: “Φρόντισε το ελληνικό σύστημα να τα ρίξει στους Δήμους”

Για την αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, μίλησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, υποστηρίζοντας πως οι Δήμοι δεν έχουν τον εξοπλισμό για να ελέγξουν την κατάσταση. Εξήγησε πως ο νόμος προβλέπει το αδέσποτο όταν εντοπίζεται, να συλλαμβάνεται, όπως είπε, να ακολουθεί η φροντίδα του και η περίθαλψή του και στη συνέχεια να αφήνεται ελεύθερο στο σημείο που βρέθηκε. “Αυτά λέει ο νόμος. Δεν λέει να εξαφανιστούν τα αδέσποτα από την πόλη. Μη ζητάτε από τον Δήμο να νομοθετήσει. Η επιθετικότητα των αδέσποτων προφανώς οφείλεται στη συμπεριφορά των ανθρώπων (εγκατάλειψη, πείνα, κυνηγητό)”.

Για τις Δημόσιες τουαλέτες

Ο Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι η χωροθέτηση των δημόσιων WC έγινε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ενώ θα φτιαχτούν και στην παραλιακή ζώνη, και θα λειτουργήσουν για την εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών. Έφερε ως παράδειγμα τις δημόσιες τουαλέτες στην πλατεία Μαυρομιχάλη, που λειτουργούν υποδειγματικά και καθαρίζονται από συνεργείο σε καθημερινή βάση, ενώ αρχικά υπήρχαν αντιδράσεις για την επαναλειτουργία τους και μάλιστα είχαν μαζευτεί και 300 υπογραφές, όπως είπε ο δήμαρχος.

Νίκας: “Με τα ΔΗΠΕΘΕ δεν τα πάμε καλά στην Ελλάδα”

Θέλοντας να στηλιτεύσει τη διαχρονική αδιαφορία για τα ΔΗΠΕΘΕ, ο δήμαρχος δήλωσε πως ανέκαθεν γίνονταν σχεδιασμοί που έμεναν όμως σχέδια επί χάρτου, αφού ποτέ δεν εφαρμόζονταν. “Δηλαδή να λειτουργούν σε Περιφερειακό επίπεδο, να γίνονται ανταλλαγές και να υπάρχει γενική στήριξη. Να μην τα αφήνουν να αργοπεθαίνουν”, είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε απαιτούνται ετησίως 46.000 ευρώ για την πρόσληψη επαγγελματιών ηθοποιών, σκηνοθετών, καλλιτεχνικού διευθυντή για την κεντρική σκηνή και την παιδική.

To Top