ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: “Δεν είμαι ιμάντας που μεταφέρει κομματικές εντολές”

Λάβρος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά των πολλαπλών ρόλων και αρμοδιοτήτων που καλείται να επιτελέσει η Αυτοδιοίκηση με πολλές νομικές ευθύνες, υποκαθιστώντας ουσιαστικά το κράτος και τις ελλείψεις του. Ο περιφερειάρχης ζήτησε σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκαθαρίζοντας ότι ως αυτοδιοικητικός 25 χρόνια δεν μπορεί να είναι “ιμάντας που μεταφέρει κομματικές εντολές”.

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα

κατά την 1η μέρα του Συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών που διεξήχθη στη Ρόδο.

“Ανήκω ιδεολογικά σε ένα χώρο που πιστεύω ότι στηρίζει την αυτοδιοίκηση, και τη στηρίζει,  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αισθάνομαι ως ένας ιμάντας που μεταφέρει κομματικές εντολές. Αισθάνομαι οτι έχω προσωπική ευθύνη για τους πολίτες που με εξέλεξαν και πρέπει να κάνω το καλύτερο για αυτούς, και προφανώς να υψώνω και τη φωνή μου”.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας πήγε πίσω στο 2016 και στις φονικές πλημμύρες στην Καλαμάτα που ως δήμαρχος τότε έπρεπε να αντιμετωπίσει, λέγοντας πως

“Κάποιοι τότε προσπάθησαν να με εξευτελίσουν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι τράβηξα και τι τραβάω ακόμα….Σχεδόν κάθε μήνα είμαι στα δικαστήρια για τη δράση μου ως Δήμαρχος, και έχω αρχίσει τώρα να είμαι και ως περιφερειάρχης στην Τρίπολη”

“Κύριε Υπουργέ, αυτή είναι η μοίρα του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη! Ο,τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο φταίει ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης”.

Kαυστικός και αιχμηρός ήταν ο περιφερειάρχης για την πληθώρα αρμοδιοτήτων που έχει φορτωθεί η αυτοδιοίκηση και πληρώνει χωρίς ομως να μπορεί να ελέγξει την αναγκαιότητα των δαπανών που της ζητούνται, αφού δεν έχει τη διοικητική ευθύνη αυτών.

“Έχουμε δώσει στην πανδημία περισσότερα χρήματα στα Νοσοκομεία απ’οτι έδωσε το Υπουργείο Υγείας. Ξέρετε οτι δεν μετέχουμε στο Δ.Σ. των Νοσοκομείων. Και ο ισχυρός πολιτικός της κάθε περιοχής θα ορίσει το Δ.Σ;”

“Και εμείς δεν ξέρουμε αν αυτά που ζητάει το Νοσοκομείο είναι αναγκαία γιατί δεν έχουμε προσωπικό μέσα στο Δ.Σ”.

“Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν μας θέλει το κράτος-Να είμαστε κάπως σαν διακοσμητικά στοιχεία”

“Δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν μας θέλει το κράτος. Αν θέλει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το κράτος. Μειώνονται συνεχώς οι αρμοδιότητες και το κράτος αυξάνει συνεχώς την παρουσία του στην Περιφέρεια. Συνεχώς. Όλα τα Υπουργεία, το ένα μετά το άλλο. Εμείς όταν συμβαίνει κάτι είμαστε υπεύθυνοι….Θεωρώ οτι το κράτος έχει ψιλομετανιώσει για αυτό που συνέβη το 2011. Ή να είμαστε κάπως σαν διακοσμητικά στοιχεία. Να πηγαίνουμε στις παρελάσεις, να τις οργανώνουμε, και αυτο που ειπε κάποιος πρωθυπουργός κάποτε, οτι “είμαστε μικροί πρωθυπουργοί”, ντρέπομαι για ανθρωπους που δουλευουν τόσες ώρες. Για την αξιοπρέπειά μας αγωνιζόμαστε”.

Αισθάνομαι άσχημα όταν πρέπει να γονατίσω στον τελευταίο αρχαιολόγο για να περάσω ένα έργο”

“Έχουμε χρέος αυτό το θεσμό να αγωνιστούμε και να τον προστατεύσουμε. Η Αυτοδιοίκηση είναι  ενα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για όλες τις δημοκρατικές, ελεύθερες χώρες, όπως είμαστε και εμείς. Να πούμε συγκεκριμένα αυτό που θέλουμε και να αγωνιστούμε για αυτό. Ο κ.Βορίδης αγωνίζεται, κάνει ότι μπορεί. Εγώ τον καταλαβαίνω σε αυτό τον αγώνα που κάνει. Ειναι όμως γενικότερο ζήτημα και αφορά ολες τις Κυβερνήσεις. Βλέπω αυτή την καχυποψία απεναντί μας, να δώσουμε  ή να μη δώσουμε. Αισθάνομαι άσχημα όταν πρέπει να γονατίσω στον τελευταίο αρχαιολόγο για να περάσω ένα έργο. Όταν λέμε λοιπόν θεσμική κατοχύρωση, εννοούμε να μην παρακαλάμε, να ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος μας”.

 

To Top