Yποδομές

Νίκας: “Αποτελεί έπαινο που δεν έχει παραληφθεί ακόμα από το Δήμο το Μέγαρο Χορού”

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΛΟΓΩ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

“Τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες-Ακολουθεί η πιστοποίηση” λέει ο Δήμος

Σε γεφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί η υπόθεση πιστοποίησης και παράδοσης του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Μετά και την τελευταία επιθεώρηση του κλιμακίου ελεγκτών της γερμανικής εταιρείας πιστοποίησης ΤÜV Süd, τον Απρίλιο, και των επισημάνσεων-παρατηρήσεων που αυτοί υπέβαλαν, ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες εργασίες, προκειμένου το κτήριο να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Το Μέγαρο Χορού δυστυχώς τρέχει πίσω από τις τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς όπως εξήγησε χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Βασίλης Τζαμουράνης, οι συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου του έργου προσδιορίζονταν από το 2005, ωστόσο το 2012 άλλαξε ο κανονισμός και αυστηροποιήθηκαν τα θέματα που σχετίζονται με τους αυτοματισμούς των κτηρίων. Έτσι απαιτούνται να γίνουν συγκεκριμένες αναβαθμίσεις στους αυτοματισμούς του κτηρίου. Εκτιμάται από τη Δημοτική Αρχή ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν αυτές ολοκληρωθεί, για να ακολουθήσει εκ νέου επιθεώρηση και η πολυπόθητη πιστοποίηση.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ως “έπαινο” το ότι δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τις Υπηρεσίες του Δήμου το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Όμως η μη παραλαβή του έργου που κόστισε 13.000.000 ευρώ, είναι και ο λόγος που το Μέγαρο παραμένει κλειστό, και διατίθεται μόνο για μετρημένες στα δάχτυλα εκδηλώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν οι φθορές.
Επομένως, για ένα έργο που έχει ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία και άνω, και στο οποίο γίνονται ακόμα βελτιωτικές-διορθωτικές εργασίες, δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί η μη παραλαβή του να συνιστά “έπαινο”. Προφανώς, ο δήμαρχος εννοεί ότι δεν πρέπει να παραληφθεί το κτήριο με ατέλειες, που με τη σειρά τους δεν φέρνουν την πιστοποίηση.

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση του κτηρίου όμως θέτουν σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς όπως δήλωνε ο ίδιος ο δήμαρχος τον περασμένο Ιούνιο, “πρέπει το 2018 οπωσδήποτε να πάρουμε την πιστοποίηση”. “Η πιστοποίηση είναι απαραίτητη διαφορετικά εγείρονται ζητήματα σχετικά με την πληρωμή ολόκληρου του Μεγάρου, είναι θέματα διαχειριστικής αρχής και Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει “το Μέγαρο Χορού θα παραληφθεί, θα εξοφληθεί και θα επιστραφούν οι εγγυητικές επιστολές μόνον και όταν τα πάντα είναι απολύτως εντάξει και υπάρξει η έγγραφη πιστοποίηση γι’ αυτό”.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε χθες βράδυ τα σχετικά με τον 3ο ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και το 3ο Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου «Μέγαρο Χορού Καλαμάτας».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου, ο συγκεκριμένος ανακεφαλαιωτικός πίνακας αφορά σε απαραίτητες αναβαθμίσεις λόγω αλλαγής κανονισμών στους αυτοματισμούς του κτηρίου, ώστε αυτοί να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις. Το θέμα προωθήθηκε προς έγκριση ύστερα από υπόδειξη του ελεγκτή της εταιρείας πιστοποίησης ΤÜV Süd.

Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, “οι σχετικές δαπάνες δε θα βαρύνουν το Δήμο αλλά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύστερα από σχετική έγκριση του 3ου ΑΠΕ από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατόπιν θετικής γνωμοδοτήσεως του Τεχνικού Συμβουλίου Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αναμένεται οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Νοεμβρίου.
Κατόπιν τούτων, θα υπάρξει και η τελική πιστοποίηση του έργου”.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα- Θανάσης Πουλόπουλος

To Top