ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι κόλαφος για πολλούς που είπαν και έγραψαν διάφορα”

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δεν έκρυψε τη χαρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον διαγωνισμό σκουπιδιών της Καλαμάτας που κρίνει ως νόμιμο τον διαγωνισμό και συνεπώς και την επιλογή της αναδόχου εταιρείας “Ηλέκτωρ”. “Χαίρομαι για αυτή την εξέλιξη”, δήλωσε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε με νόημα “σε αυτόν τον τόπο δεν αφήνουμε κάτι να προχωρήσει. Δεν αφήνουμε κάτι που είναι καθαρό να φαίνεται και καθαρό”, αφήνοντας αιχμές- χωρίς να κατονομάσει- κατά όσων το προηγούμενο διάστημα επέκριναν τον διαγωνισμό και τον ίδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Καλαμάτα. Ενώ χαρακτήρισε “απολύτως διάφανες”, τις διαδικασίες του διαγωνισμού και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

Το “καρφί” φυσικά αφορούσε τον δήμαρχο Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, που με αφορμή την κατακύρωση του διαγωνισμού διαχείρισης απορριμμάτων της Καλαμάτας στην εταιρεία “Ηλέκτωρ” είχε προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις προσωπικά κατά Νίκα, για τον οποίο μάλιστα είχε αφήσει αιχμές και υπονούμενα, ενώ ταυτόχρονα εκθείαζε τον διαγωνισμό για τα σκουπίδια που έκανε ο Δήμος Άργους και σύμφωνα με τον ίδιο πέτυχε καλύτερο τίμημα και περισσότερα οφέλη.

Είχαμε παρακολουθήσει μέσα στο καλοκαίρι το “σίριαλ” με τον πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων των δύο δημάρχων με αφορμή τον διαγωνισμό σκουπιδιών της Καλαμάτας και την κατακύρωσή του στην εταιρεία Ηλέκτωρ, με τον Παναγιώτη Νίκα να κάνει λόγο για κατευθυνόμενο θόρυβο, λαϊκισμό, συκοφαντίες, και διαστρέβλωση της αλήθειας από την πλευρά του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, και τον Δημήτρη Καμπόσο να απαντά για μικροπολιτικά παιχνίδια εκ μέρους του Νίκα.

ΝΙΚΑΣ: ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ- ΜΕΤΑ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Σύμφωνα τώρα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει άμεσα να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Δήμου και αναδόχου εταιρείας, ωστόσο, εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου πως ο δήμος δεν θα υπογράψει αμέσως, αλλά θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση, καθώς επιδιώκει να πετύχει μείωση της τιμής που πρότεινε η εταιρεία , καθώς ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη εγκαταστήσει κάποια μηχανήματα για την επεξεργασία των σκουπιδιών, οπότε θα επιδιωχθεί και η μείωση του τιμήματος της προσφοράς.

Ο Παναγιώτης Νίκας ουσιαστικά με μια κίνηση ματ απαντά με αυτό τον τρόπο στη σκληρή κριτική που είχε δεχτεί για το υψηλό κόστος της διαχείρισης των σκουπιδιών (59,1 ευρώ/τόνο για 28.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως), με μια επαναδιαπραγμάτευση της τιμής μονάδος, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν το κόστος της διαχείρισης για τους πολίτες. Το βασικό του επιχείρημα είναι ότι ήδη ο Δήμος έχει εγκαταστήσει κάποια μηχανήματα επεξεργασίας, “υπάρχει μερικώς ο εξοπλισμός”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρμαχος της διαχείρισης των απορριμμάτων σε κεντρικό επίπεδο για άλλη μια φορά, ο Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε την άποψη της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας ότι μόνο κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να γίνει, καθώς στην Περιφέρεια είναι 26 οι δήμοι από τους οποίους οι 20 είναι μικροί και αδυνατούν να κάνουν μόνοι τους τη διαχείριση.
Η οποιαδήποτε τοπική διαχείριση στον Δήμο Καλαμάτας θα σταματήσει όταν θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση, δηλαδή ο διαγωνισμός της Περιφέρειας, δήλωσε ο δήμαρχος.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Νίκας: “Λυπάμαι που η Κυβέρνηση δεν πρότεινε ή δεν επέβαλε άλλη λύση”

Από τα πυρά Νίκα δεν ξέφυγε ούτε η Κυβέρνηση για την οποία δήλωσε ότι “Λυπάμαι, που εδώ και 2,5 χρόνια δεν κατάφερε να προτείνει ή να επιβάλλει μια άλλη, διαφορετική λύση, και δεν το έκανε”.

Μονόδρομος φαίνεται πως είναι για τον Δήμαρχο ο διαγωνισμός της Περιφέρειας για τη διαχείριση των σκουπιδιών σε κεντρικό επίπεδο. “Με αυτό το μόνο θα προχωρήσουμε, δεν υπάρχει άλλη λύση”, δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας και ξεκαθάρισε πως όταν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση από την Περιφέρεια, “την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση, ο Δήμος θα είναι με την κεντρική διαχείριση”.

Μαίρη Περδικέα

To Top