ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: Από βοθρολύματα σε κανάλια η δυσωδία κι όχι από το Βιολογικό

ΝΙΚΑΣ:”ΝΑ ΔΗΜΕΥΤΕΙ ΟΠΟΙΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΡΙΧΝΕΙ ΛΥΜΑΤΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ”

O Δήμαρχος Καλαμάτας

Υπεραμύνθηκε της πολύ καλής λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι η δυσωδία, που υπάρχει στη δυτική παραλία, προέρχεται απο τα λύματα που ρίχνουν ανεξέλεγκτα στα κανάλια του ΓΟΕΒ μεταφορείς λυμάτων και προέρχονται από όλη τη Μεσσηνία. Ο δήμαρχος κάλεσε την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο να επιληφθούν του θέματος και να παρέμβουν για την εγκληματική και ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων “μεγάλου μικροβιακού φορτίου” όπως χαρακτηριστικά είπε στα κανάλια του ΓΟΕΒ.

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για δήμους που εγκαινιάζουν Βιολογικούς, αλλά τελικά αυτοί δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα τα λύματα των περιφερειακών δήμων της Μεσσηνίας να επιβαρύνουν τον Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας και όσα δεν γίνονται εκεί δεκτά να ρίχνονται ανεξέλεγκτα στα κανάλια!

ΝΙΚΑΣ:”Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ”

Με αφορμή τη διαμαρτυρία-καταγγελία των κατοίκων της περιοχής για τη δυσοσμία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής ο δήμαρχος υπογράμμισε πως:
«Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Καλαματιανούς ότι δεν υπάρχει ζήτημα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο Βιολογικός Καθαρισμός λειτουργεί πολύ καλά• δεν λέγω άριστα – πολύ καλά!

Θυμάστε ότι εντελώς πρόσφατα έχει γίνει εκεί μία επένδυση της τάξεως των 5.000.000 ευρώ. Ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου Καλαμάτας έχει εκσυγχρονιστεί και δεν υπάρχουν προβλήματα.
Επίσης, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη διαχείριση της λυματολάσπης, η οποία αδρανοποιείται.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ “ΡΙΧΤΕΙ” ΚΑΙ Η ΜΟΛΑΚ ΣΤΗ “ΜΑΧΗ” ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

“Είμαστε δε στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη ΜΟΛΑΚ για την τελική διαχείριση της συσσωρευμένης επί δεκαετίες λυματολάσπης. Νομίζω πως σύντομα θα τελειώσει και αυτό το θέμα.

“ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΦΟΡΤΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΓΟΕΒ”

“Υπάρχει ζήτημα; Υπάρχει! Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στο Βιολογικό Καθαρισμό”,ξεκαθάρισε ο δήμαρχος.

Υπάρχει ζήτημα, διότι ρίχνονται φορτία λυμάτων στα κανάλια και τα καναλέτα του ΓΟΕΒ από μεταφορείς λυμάτων. Τα λύματα προέρχονται από ολόκληρη τη Μεσσηνία.

“Παρά το γεγονός ότι Βιολογικοί Καθαρισμοί λειτουργούν στο Μελιγαλά, στην Τριφυλία και στην Πυλία και ενώ έχουν λάβει χρήματα για την πλήρη λειτουργία αυτών των Βιολογικών Καθαρισμών, δεν υποδέχονται λύματα, τα οποία μεταφέρουν τα ειδικά οχήματα και τα οποία καταλήγουν όλα στην Καλαμάτα.
Κάποια λύματα, τα οποία έρχονται εδώ, λόγω μεγάλου μικροβιακού φορτίου δε γίνονται αποδεκτά από το Βιολογικό Καθαρισμό – υπάρχει σύστημα που τα «κόβει» – και δε γνωρίζομε πού πηγαίνουν.
Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι θέμα του Δήμου Καλαμάτας. Εμείς δεν έχουμε εδώ αστυνομικές υπηρεσίες. Είναι θέμα κρατικών Αρχών, θέμα Αστυνομίας, θέμα Λιμεναρχείου.

Να δημευθεί το βυτιοφόρο εκείνο, το οποίο ρίχνει τα λύματα οπουδήποτε!

Δυστυχώς, επίσης, υπάρχει θεσμικό κενό όσον αφορά στα έγγραφα, τα οποία υποχρεούνται να φέρουν τα οχήματα εκκένωσης βόθρων, που να αποδεικνύουν προέλευση, δρομολόγια κ.λπ.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΡΧΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΛΥΜΑΤΩΝ

Για το δήμαρχο Καλαμάτας το πρόβλημα είναι η απόρριψη βοθρολυμάτων στα κανάλια-με συνέπεια τη μόλυνση και τη δυσοσμία- ενώ ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες και σε άλλες δημοτικές αρχές που δεν δέχονται τα λύματα της περιοχής τους, αφήνοντας αιχμές για εγκαίνια-φιέστες που γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και βιολογικούς που τελικά δεν λειτουργούν και άφησε να εννοηθεί ότι η ΔΕΥΑΚ θα ασκήσει βέτο και δεν θα δέχεται λύματα από αλλού ή θα θέσει αυστηρούς όρους. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Επομένως, το ζήτημα δεν είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός, είναι η άναρχη απόρριψη των λυμάτων από τα βυτιοφόρα. Πρέπει να ελεγχθεί το ζήτημα αυτό από τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό (Ασφάλεια, Αστυνομία, Λιμεναρχείο).
Ακόμα, οι Δήμοι πρέπει να υποδέχονται τα λύματα των περιοχών τους στους δικούς τους Βιολογικούς Καθαρισμούς.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν είναι να κάνουμε τα εγκαίνια και στη συνέχεια να μη γίνεται καμία σύνδεση και να μη λειτουργεί!

Πόσοι Βιολογικοί Καθαρισμοί έχουν γίνει στη Μεσσηνία; Ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα; Από πού κι ως πού ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να δέχεται λύματα π.χ. από το Καλό Νερό ή από την Κορώνη και τη Γιάλοβα; Θα ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ.

Παρακαλώ να λειτουργήσουν πλήρως οι Βιολογικοί Καθαρισμοί περιφερειακά και να διαχειρίζονται τα λύματα του τοπικού Δήμου και, επίσης, να τηρείται η νομιμότητα, με αποφασιστικό τρόπο», κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, τόσο για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, που υφίστανται αυτή τη δυσωδία σε καθημερινή βάση εδώ και καιρό, όσο και για το περιβάλλον της περιοχής και τον υδροφόρο ορίζοντα, που επιβαρύνονται με κάθε λογής λύματα, που κάποιοι εγκληματικά συνεχίζουν να ρίχνουν στα κανάλια, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν.
Θα έπρεπε ήδη να έχει παρέμβει εισαγγελέας, ειδικά όταν οι καταγγελίες γίνονται όχι μόνο απο τους κατοίκους-και ουσιαστικά παθόντες αυτής της δυσώδους υπόθεσης- αλλά και από επίσημα χείλη του δημάρχου Καλαμάτας, και στα όσα σοβαρά καταγγέλλει, ώστε να εντοπιστούν οι ένοχοι αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Μαίρη Περδικέα

To Top