ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: “Αυτοί που παρεμποδίζουν τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, δεν θα πληρώνονται”

"Κλειστή επιχείρηση σημαίνει μη καταβολή μισθού", δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στο MessiniaLive ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην κατάληψη των γραφείων της ΔΕΥΑΚ από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για την απόλυση των συναδέλφων τους με δικαστική απόφαση.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, αναβάλλοντάς το, ενώ το ίδιο έπραξαν και την Παρασκευή, ματαιώνοντάς το τελικά. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε υποκριτικό να ρίχνουν ευθύνες στο Δήμο, που δεν τις έχει, όπως είπε, αφού έχουν απολυθεί με δικαστική απόφαση, συμπληρώνοντας ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση μπορεί να λυθεί το θέμα. "Λυπάμαι για τους εργαζόμενους, που ταλαιπωρούνται από το 2015. Πράγματι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όμως δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου να τους κρατήσει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας λόγο για "πολιτικό παιχνίδι που γίνεται από κάποιους, οι οποίοι μετέρχονται αυτές τις ακραίες καταστάσεις"."Λυπάμαι γιατί παρεμποδίζεται η λειτουργία συλλογικών οργάνων. Δεν βοηθά αυτό τη δημοκρατία μας", δήλωσε αναφερόμενος στη ματαίωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω της παρέμβασης-διαμαρτυρίας των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΔΕΥΑΚ

"Πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου επέβαλε την άμεση απόλυση συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ, καθώς εκ του νόμου είναι αδύνατη η μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε από τη δικηγόρο της Επιχείρησης στη ΔΕΥΑΚ και στη δικηγόρο των συμβασιούχων.

Με την έκδοση της απόφασης, οι προσφεύγοντες δεν είναι πλέον εργαζόμενοι στην Επιχείρηση.
Μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι υπάρχει υποκρισία σε πολιτικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν τιμά κανέναν το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι «αιχμάλωτοι» από το 2015. Ο Π. Νίκας επεσήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος «είναι θέμα νομοθεσίας, δηλαδή υπόθεση κυβερνητική, ξεκάθαρα». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «το να κατεβάζουμε το ζήτημα αυτό προς επίλυση στο επίπεδο του Δ.Σ. μιας Επιχείρησης, όταν μάλιστα η νομοθεσία είναι σαφής - και αποδεικνύεται αυτό από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων - νομίζω ότι είναι υποκριτικό και άδικο για το Δ.Σ., γιατί προφανώς δεν μπορεί να αναλάβει αυτήν την ευθύνη».

Ο Παναγιώτης Νίκας υπογράμμισε την αναγκαιότητα «το κράτος να νομοθετήσει», προσθέτοντας πως «χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή χρειάζεται πολιτική βούληση». Επεσήμανε δε πως ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν μπορεί να προχωρήσει σε μετατροπή των συγκεκριμένων συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, διότι έχει προσωπική ευθύνη, όπως και τα μέλη του ΔΣ της Επιχείρησης, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται από το νόμο.
Πέραν αυτών, επειδή τις τελευταίες ημέρες παρεμποδίζεται η λειτουργία της Επιχείρησης και η ΔΕΥΑΚ είναι κλειστή, θα πρέπει να ισχύσει το αυτονόητο και το νόμιμο, δηλαδή ότι δεν καταβάλλεται μισθός όταν η Επιχείρηση είναι κλειστή".

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ"

Aπό την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. "Εμείς έχουμε βγάλει μέσα από την πείρα μας τα συμπεράσματα μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Από Δευτέρα θα συνεχίσουμε και δεν θα επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί καμία συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, αν δεν πάρει πρώτα απόφαση μετατροπής των συμβάσεων των 26 συναδέλφων μας σε αορίστου και ταυτόχρονα δεν διεκδικήσει κάλυψη όλων των καινών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Χάσαμε την μάχη της προσωρινής διαταγής. Ο πόλεμος όμως δεν χάθηκε. Μπροστά μας έχουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών". Τέλος υποστηρίζουν ότι οι υπογραφές συμπαράστασης που έχουν συγκεντρώσει από πολίτες ξεπερνούν τις 500.

Δημοφιλέστερα

To Top