ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νιάρχος: Για την καθαριότητα των σχολείων της Καλαμάτας και τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων

@Άρθρο του Τάσου Νιάρχου

ΤΡΙΩΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων να αποτελεί βασική πλευρά για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η κυβέρνηση βαφτίζει “νέες προσλήψεις” την εργασία των ίδιων εργαζομένων που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονταν καθημερινά στα σχολεία. Σε αυτές τις συνθήκες η ομηρία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα συνεχίζεται καθώς οι νέες συμβάσεις προβλέπουν χρονικό ορίζοντα λήξης, το τέλος του διδακτικού έτους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σε ψήφισμά του σε προηγούμενη συνεδρίασή του ανέφερε:

«Το Σεπτέμβριο και με δεδομένο το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας όπως εκτιμά η επιστημονική κοινότητα, δεν επιτρέπονται πειράματα όσον αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα, την επαρκή κάλυψη των σχολικών μονάδων. Το ζήτημα του μόνιμου και του αναγκαίου σε αριθμό προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία ούτε αναβολή παίρνει ούτε μπορεί να αφεθεί σε εργολάβους.

Οι 113 εργαζόμενες, συμβασιούχες καθαρίστριες στα σχολεία του δήμου μας, με 15 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, δεν επιτρέπεται να παραμένουν στο απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας και σε διαρκή ομηρία, να γίνονται μπαλάκι μεταξύ φορέων και υπουργείων, από την κάθε κυβέρνηση».

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν η πρόσληψη 74 καθαριστριών με τρίωρη απασχόληση και 12 καθαριστριών με πλήρη απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δηλαδή συνεχίζετε το ίδιο απαράδεκτο καθεστώς, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων, να βρίσκονται σε διαρκή ομηρία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές.

Τον Μάιο με τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λειτουργούν εκ περιτροπής και με τους μισούς μαθητές, για την καθαριότητα των σχολείων συνέβαλαν οι καθαρίστριες των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με την έναρξη του σχολικού έτους και με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, πως είναι δυνατόν με λιγότερους εργαζόμενους  στη καθαριότητα των σχολείων να έχουμε καλή καθαριότητα των σχολικών χώρων και προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών  και εργαζομένων στα σχολεία.

Είναι σαφές πως οι 100 σχολικές μονάδες του δήμου μας δεν μπορούν να καλυφθούν με την πρόσληψη 74 καθαριστριών με τρίωρη απασχόληση και 12 με σύμβαση ορισμένου χρόνου με πλήρη απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό πως το υπάρχον προσωπικό στη σχολική καθαριότητα δεν επαρκεί εξαρχής για να καλύπτει την κάθε σχολική μονάδα.

Με βάση τα παραπάνω η αναλογία χώρων καθαριότητας, αιθουσών, γραφείων, βοηθητικών και κοινόχρηστων χώρων για κάθε καθαρίστρια είναι απαγορευτική για να μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δεχτούν ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας, ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να “βγαίνει η δουλειά”, ούτε φυσικά την είσοδο εργολάβων καθαριότητας μέσα στις σχολικές μονάδες.

Μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχει και η δημοτική αρχή η οποία όχι μόνο δεν έβγαλε άχνα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού κ. Θεοδωρικάκου στην Καλαμάτα, αλλά και στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι φανερό ότι συντάσσεται άνευ όρων με την κυβερνητική πολιτική.

Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών αλλά ευθύνη του κράτους.

                                   @Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Νιάρχος: Για την καθαριότητα των σχολείων της Καλαμάτας και τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων
To Top