Αθλητισμός

ΓΓΑ: Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που φιλοδοξεί να περιορίσει το στήσιμο των αγώνων

Συγκροτείται στη ΓΓΑ η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας με τη συμμετοχή των Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων, Αθλητικού Εισαγγελέα και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Την συγκρότηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α) με τη συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου και Παιγνίων, του Αθλητικού Εισαγγελέα και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης (19/11) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ως πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, παρουσίασε όλες τις λεπτομέρειες.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει και να περιορίσει την μάστιγα των στημένων αγώνων, με μηχανισμούς που θα λειτουργούν αποτελεσματικά, σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνέβαινε ως τώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται ιστοσελίδα, αλλά και εφαρμογή για κινητά (red button) με την οποία θα μπορούν να γίνονται ανώνυμες καταγγελίες για στήσιμο αγώνων.

Ειδικότερα, οι λειτουργίες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας θα είναι ο συντονισμός σχετικών εθνικών φορέων, η δημιουργία εργαλείων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, η παρακολούθηση και η συλλογή πληροφοριών, η δημιουργία εφαρμογών για ανώνυμες αναφορές (whistleblowing), η ανάλυση και αξιολόγηση των αναφορών (triage process), η διερεύνηση και η δίωξη (ποινική/πειθαρχική) και η διεθνής συνεργασία με άλλες εθνικές πλατφόρμες και διεθνείς οργανισμούς.

Για την ωφελιμότητα της Ε.Π.ΑΘΛ.Α εκφράστηκαν οι Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), Λεωνίδας Μπουτσικάρης (πρόεδρος της Super League 1), Λεωνίδας Λεουτσάκος (πρόεδρος της Super League 2 – Football League), Βαγγέλης Γαλατσόπουλος (πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ), Παντελής Ταρνατόρος (πρόεδρος του ΕΣΑΠ) και οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Αθλητών ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ, Γιώργος Μπαντής, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Παναγιώτης Πελεκούδας, Γιάννης Φουντούλης και Αθηνά Βασιλειάδου, αντίστοιχα.

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε τα εξής:

«Δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίησή μου σήμερα, διότι ακριβώς πριν από ένα χρόνο ψηφίζαμε στη Βουλή ένα τολμηρό νομοσχέδιο, τον νόμο 4639, τον πρώτο της αναγκαίας αθλητικής μεταρρύθμισης στον τόπο μας. Όπως καλά γνωρίζετε ακολούθησε και ο 4726 προ διμήνου, ενδιάμεσα περάσαμε κι άλλες σοβαρές διατάξεις και ήδη εργαζόμαστε πάνω στο 3ο σχέδιο νόμου που συνεχίζει την προσπάθειά μας για νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου.

Το περσινό νομοσχέδιο, ωστόσο, ήταν εκείνο που έβαζε τα θεμέλια της τάξης σε χρονίζοντα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού και βασικό κομμάτι του ήταν η Κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν.

Καταφέραμε, λοιπόν, σε ένα μόλις χρόνο από τότε, να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, μια πολύ απαιτητική δουλειά, για να πάρει «σάρκα και οστά» και η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, που απορρέει από την Σύμβαση Μακόλιν του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους χειραγωγημένους αγώνες.

Ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό εργαλείο, που είχε υπογράψει η χώρα μας από το 2014 και που έπρεπε να έχει κυρωθεί από τη Βουλή την αμέσως επόμενη στιγμή, δυστυχώς παρέμενε σε κάποιο συρτάρι ανεκμετάλλευτο και παροπλισμένο για πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε τη Σύμβαση Μακόλιν και είναι μία από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν την Σύμβαση (μόλις τρεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνολικά επτά σ’ όλη την Ευρώπη).

Το πρόβλημα των χειραγωγημένων αγώνων είναι υπαρκτό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει.

Δεν μπορούμε να το αγνοούμε ή να το βάζουμε κάτω από το χαλί. Η Κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει δραστικά και άμεσα.

Άλλωστε, η χειραγώγηση των αγώνων αποτελεί πρόκληση για το κράτος δικαίου, διότι συνδέεται με την απάτη, το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά.

Αποτελεί παράλληλα απειλή για το μέλλον του αθλητισμού ως κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας, που τίθεται υπό αμφισβήτηση κάθε φορά που εγείρονται αμφιβολίες για την ακεραιότητα και τις αρχές του.

Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έδειξε ότι στη μάχη απέναντι στη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του.

Λόγω του μεγέθους και των επεκτάσεων του προβλήματος, είναι αναγκαία η συνεργασία των αθλητικών οργανισμών με κυβερνητικούς οργανισμούς που ειδικεύονται σε αντίστοιχα θέματα.

Αυτό ακριβώς έρχεται να υλοποιήσει η Σύμβαση Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Να δημιουργήσει εκείνο το πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε η αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων να γίνει πιο αποτελεσματική.

Η Σύμβαση Macolin τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2019 και όπως ανέφερα και προηγουμένως είμαστε μία από τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις επτά συνολικά χώρες της ηπείρου μας που έχουμε κυρώσει προς το παρόν τη Σύμβαση Macolin, μαζί με την Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ιταλία, Ελβετία.

Ο αθλητικός κόσμος χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο αντιμετώπισης της χειραγώγησης των αγώνων. Μια δομή σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιούμε την απαραίτητη θεσμική προστασία με τη συνεργασία όλων των φορέων και των αρχών του κράτους για την καταπολέμηση ενός παγκόσμιου φαινομένου που το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να λύσει μόνο του.

Όπως γνωρίζετε, τις προηγούμενες ημέρες παραλάβαμε από την FIFA και UEFA την ολιστική μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Η Κύρωση της Σύμβασης Μακόλιν και η ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας ήταν μία από τις ρυθμίσεις στις οποίες προλάβαμε την Ολιστική Μελέτη!”

Με το σύνθημα «Ενώνουμε Δυνάμεις, Προστατεύουμε τον Αθλητισμό» παρουσίασε τη λειτουργία και τις λεπτομέρειες της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, ο πρόεδρός της και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Για τη χρησιμότητά της και, επιπλέον, στο πόσο πιο αποτελεσματικά θα καταπολεμηθεί η χειραγώγηση αγώνων, τοποθετήθηκαν και τα μέλη της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας:

* Άγγελος Μπίνης, Διοικητής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας,

* Ευάγγελος Καραγρηγορίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων,

* Βασίλης Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

ενώ λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν παραβρέθηκε ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου.

Πέραν του προέδρου της Πλατφόρμας, Γιώργου Μαυρωτά, στην ΕΠΑΘΛΑ θα συμμετέχουν: ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.), ο Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΓΓΑ: Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που φιλοδοξεί να περιορίσει το στήσιμο των αγώνων
To Top