ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To νερό νεράκι σε χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης

ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΒΥΤΙΟ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Το νερό νεράκι λένε κάτοικοι και επισκέπτες σε χωριά της Δυτικής Μάνης. Τα χωριά μένουν για πολλές ώρες χωρίς νερό, με κατοίκους και επισκέπτες να δυσανασχετούν, εν μέσω καλοκαιριού και με την ανάγκη για καθαριότητα λόγω και του κορονοϊου να είναι επιβεβλημένη. Αναγνώστης μας καταγγέλλει στο MessiniaLive τα εξής: " Για δεύτερη συνεχή μέρα δεν υπάρχει νερό στις παραπάνω περιοχές (Κρίσκιος, Μεγάλη Μαντίνεια) . Πείτε μου που μπορώ να απευθυνθώ ώστε να λυθεί το θέμα. Μαθαίνω ότι στις περιοχές κοντά στην παραλία υπάρχει νερό, αλλά η ασύστολη χρήση του για πότισμα, δεν επιτρέπει στις δεξαμενές να γεμίζουν".

Δεν είναι όμως μόνο η περιοχή της Μεγάλης Μαντίνειας, που υδροδοτείται από την Καλαμάτα. Τα ορεινά χωριά της Μάνης για ακόμα ένα καλοκαίρι ζουν τον εφιάλτη της έλλειψης νερού για πολλές ώρες. Χαρακτηριστική περίπτωση το Προάστιο, όπου για 24ωρα δεν υπάρχει νερό, με αποτέλεσμα κάποιοι επισκέπτες με μικρά παιδιά να το εγκαταλείπουν γυρίζοντας στην Αθήνα, μιας και δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Οι μόνιμοι κάτοικοι που εδώ και χρόνια παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές έχουν φροντίσει να έχουν δεξαμενές-βυτία, αποθηκεύοντας νερό, για να έχουν κατά τη διάρκεια των πολύωρων διακοπών υδροδότησης.Επιχειρήσεις με καταστήματα εστίασης υδροδοτούν τα καταστήματά τους με υδροφόρες, αλλά και πολλοί επισκέπτες που έχουν νοικιάσει σπίτια στην ευρύτερη περιοχή καλούν υδροφόρες ιδιωτών προκειμένου να τους τροφοδοτήσουν με το απαραίτητο νερό.

Με τον κόσμο να κατακλύζει τα παραθαλάσσια χωριά της Μάνης αλλά και τα ορεινά, με την κίνηση να είναι στο απόγειο εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, η πίεση στη ροή του νερού ακόμα και στα χωριά που έχουν νερό είναι εξαιρετικά χαμηλή.Στην Καρδαμύλη, χθες ανήμερα Δεκαπενταύγουστο κάτοικοι έμειναν χωρίς νερό...

Να σημειωθεί ότι και στα Σωτηριάνικα οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και έφτασαν μέχρι και τον Εισαγγελέα Καλαμάτας! Σύμφωνα με τις καταγγελίες, κάποιοι ποτίζουν κήπους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν νερό να πιούν.

Στο πρόβλημα μάλιστα αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας ότι έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια, χωρίς αποτέλεσμα. "Μέγα πρόβλημα το νερό στην περιοχή της Μάνης. Η μόνη δυνατότητα επίλυσης είναι οι πηγές από τον Άγιο Φλώρο, και προς αυτή την κατεύθυνση λέω ότι πρέπει να κατευθυνθούμε όλοι και ο Δήμος της περιοχής και η Περιφέρεια. Έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ προς αναζήτηση νερού στην περιοχή", δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΛΥΖΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το παράδοξο όμως είναι ότι η περιοχή της Μάνης δεν στερείται νερών καθώς έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Υπάρχουν τα περίφημα υπόγεια νερά- σε τεράστιες ποσότητες- που αναβλύζουν όλο το χρόνο μέσα στη θαλάσσια περιοχή της Καλόγριας , και τα οποία  μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθούν.

ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Ακόμα και η λύση της αφαλάτωσης θα μπορούσε να επιδιωχθεί- όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Μήλο, που διαθέτει μονάδα αφαλάτωσης με χρήση αιολικής ενέργειας, η οποία παρεμπιπτόντως βραβεύτηκε το 2019 με Εθνικό βραβείο, καθώς παράγει πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας ( 3.000 κυβικά/ημέρα), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.  Όπως και στην Πάρο, αλλά και σε περιοχές της Κρήτης με χρήση ΑΠΕ, μονάδες που έτυχαν χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Ανάλογο παράδειγμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στη Δυτική Μάνη, ώστε το νερό από εκεί να διοχετεύεται, τόσο για πόσιμο όσο και για τις υπόλοιπες ανάγκες σπιτιών και επιχειρήσεων. Λύσεις σίγουρα υπάρχουν, αρκεί να επιδιωχθούν, όπως και χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δυστυχώς,  το  διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους καλοκαιρινούς μήνες κατοίκους και επισκέπτες στη Δυτική Μάνη,  εν έτει 2020, δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί.

Μαίρη Περδικέα

To νερό νεράκι σε χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης

Δημοφιλέστερα

To Top