ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποιες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. οδηγούν στη φυλακή

Μία τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα του άρθρου: 290Α το οποίο αφορά την «Επικίνδυνη Οδήγηση» περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Ο νέος ΚΟΚ θα εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στις παραβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
υπερβολική ταχύτητα
η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
αντικανονική προσπέραση

Παράλληλα, μια από τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει ο νέος ΚΟΚ είναι ότι οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα.

Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθούν να προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και βαθμοί ποινής στο point system, αλλά όχι αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Η αναθεώρηση του ΚΟΚ αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, η κύρωση του οποίου στη Βουλή αποτελεί προτεραιότητα, όπως δήλωσε η κα Αλεξοπούλου.
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 που προβλέπει μείωση των νεκρών και σοβαρών τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και μία από τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσει είναι το τέλος των σβήσιμων των κλήσεων, μιας και αυτές θα βεβαιώνονται και θα καταχωρούνται με ηλεκτρονικά Μέσα.

Ειδικότερα, θα συγκροτηθεί ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί μια ψηφιακή διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων. Αυτή θα έχει ως εξής:

Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να δοθεί τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων.
Πρόβλεψη ώστε η παράβαση που θα επιβάλλεται ερήμην του οδηγού (δλ. με κάμερες και ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM
Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet
Αμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεων και των πόντων ποινής που έχουν συγκεντρώσει στο point system.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλει, τέλος, και η οργάνωση ενός Κέντρου Διαχείρισης Παραβάσεων το οποίο θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και συνδεδεμένο με όλες τις σχετικές βάσεις δεδομένων.

Ποιες παραβάσεις στέλνουν τον οδηγό στη φυλακή

Οι παραβάσεις που στέλνουν τον οδηγό φυλακή, από ένα χρόνο ως και ισόβια είναι οι εξής:

Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους, αν από επικίνδυνη οδήγηση, παραβίαση φωτεινού σηματοδότη ή άλλη οδική παράβαση μπορεί να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπινη ζωή.
Φυλάκιση έως 3 έτη, αν από επικίνδυνη οδήγηση, παραβίαση φωτεινού σηματοδότη ή άλλη οδική παράβαση μπορεί να προκύψει κίνδυνος ή φθορά ξένης περιουσίας
Κάθειρξη έως 10 έτη, αν από επικίνδυνη οδήγηση, παραβίαση φωτεινού σηματοδότη ή άλλη οδική παράβαση είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή πρόκληση σημαντικών βλαβών σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, αν από επικίνδυνη οδήγηση, παραβίαση φωτεινού σηματοδότη ή άλλη οδική παράβαση προκαλέσει τον θάνατο άλλου.
Αν προκληθεί ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Ποινή φυλάκισης ως και ισόβια μπορεί να σας επιβληθεί αν:
Οδηγείτε, ενώ δεν είστε σε θέση εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης.
Οδηγείτε σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς στο αντίθετο ρεύμα (εκάστοτε κατεύθυνσης) ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες.
Οδηγείτε όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο.
Οδηγείτε κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ή συμμετέχετε σε αυτοσχέδιους αγώνες,
Οδηγείτε όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.) εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της.
Αν παραβιάσετε ερυθρό σηματοδότη
Υπερβολική ταχύτητα
Η ποινή φυλάκισης ως και ισόβια ισχύει και για υπερβολική ταχύτητα:

Σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, αν υπερβαίνετε το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά 60 χλμ. ανά ώρα (αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 30 χλμ. ανά ώρα).
Σε κατοικημένη περιοχή ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ. ανά ώρα (αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό αυτοκίνητο, κατά τουλάχιστον 20 χλμ. ανά ώρα).

Νέος Ποινικός Κώδικας: Ποιες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. οδηγούν στη φυλακή
To Top