Επιχειρείν

Η νεανική ομάδα της Endeavor

O Μεσσήνιος Παναγιώτης Καραμπίνης μας συστήνει την δουλειά της ομάδας

Εξήντα τέσσερις εταιρείες που απασχολούν συνολικά 35.000 εργαζομένους, έχουν έσοδα 580.000.000 ευρώ και έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ εμπιστεύονται τις υπηρεσίες της.

Εβδομήντα Έλληνες μέντορες και συνεργάτες απασχολούνται στο δίκτυό της και έχουν αφιερώσει περισσότερες από 3.000 ώρες στην υπηρεσία των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Endeavor ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1997, με αποστολή να βοηθήσει επιχειρήσεις scale ups, που έχουν δηλαδή ήδη επιτυχημένη πορεία, να αναπτυχθούν περισσότερο και γρηγορότερα, παρέχοντάς τους καθοδήγηση, συμβουλές σε θέματα στρατηγικής και επαφές για την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Στην Ελλάδα άρχισε τη λειτουργία της το 2012 και έχει ήδη αξιολογήσει 3.000 εταιρείες. Από τις 64 που επέλεξε να συνεργαστεί, οι 20 έχουν κατορθώσει να ενταχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο του οργανισμού. «Αναζητούμε τις επόμενες ιστορίες επιτυχίας, τις εταιρείες που έχουν τα φόντα και τη δυναμική να αναπτυχθούν πολύ, και σε εμάς θα βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να το πετύχουν αυτό», εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης, managing director της Endeavor. Και συνεχίζει: «Η Endeavor θεωρείται από τους κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο για εταιρείες που βρίσκονται στην κρίσιμη φάση του scale up, που αναζητούν υποστήριξη και πρέπει να οργανώσουν και να διαχειριστούν τη γρήγορη ανάπτυξη. Εμείς θα βοηθήσουμε τον επιχειρηματία ώστε να λάβει στρατηγική καθοδήγηση και καινούργιες ιδέες, αλλά και να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε διεθνές επίπεδο, φέρνοντάς τον κοντά σε εταιρείες και επενδυτικά οχήματα. Επίσης δίνουμε πρόσβαση στις αγορές, καθώς έχουμε παρουσία σε 30 χώρες και ένα δίκτυο από ανθρώπους που έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να βοηθήσουν, αλλά και σε προγράμματα που έχουμε στο Στάνφορντ, στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ».


Η ομάδα της Endeavor βοηθά τους επιχειρηματίες να λάβουν στρατηγική καθοδήγηση, ιδέες και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τα δυνατά «μας» σημεία

Ο Παναγιώτης Καραμπίνης είναι επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει τη λειτουργία του οργανισμού στην Ελλάδα, καθώς και την επιλογή και την υποστήριξη των εταιρειών, και αποτελείται από τους Μανώλη Γεωργάτσο, enterpreneur selection και growth director, Μάρκο Κιοσέογλου, enterpreneur selection και growth manager, Κατερίνα Δερβένη, enterpreneur selection και growth associate, και Σταυρούλα Νεοφύτου, office manager.

Είναι οι άνθρωποι που σε καθημερινή βάση έρχονται σε επαφή με Έλληνες επιχειρηματίες και τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους προς την επιτυχία. «Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αποκτήσει μια εξωστρέφεια. Συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια και εκθέσεις, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, ψάχνουν τις τελευταίες τεχνολογίες και πιστεύουν όλο και περισσότερο στις συνέργειες και στις συνεργασίες», επισημαίνει ο Μάρκος Κιοσέογλου. Ποια είναι όμως τα «δυνατά» στοιχεία των Ελλήνων επιχειρηματιών; «Η προσαρμοστικότητα, η καινοτομία, η εφευρετικότητα και η αντοχή τους στις δύσκολες συνθήκες, χαρακτηριστικά που χρειάστηκε να αναπτύξουν για να επιβιώσουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας, με συνεχείς αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον και με ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί σαν ανταγωνιστής τους», σύμφωνα με την Κατερίνα Δερβένη. Αυτό που αναζητούν είναι «πρόσβαση στους κατάλληλους συνεργάτες στις διεθνείς αγορές, καθοδήγηση για το πώς να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, ουσιαστική δικτύωση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και ευκολότερη πρόσβαση σε έξυπνους τρόπους χρηματοδότησης», εξηγεί ο Μανώλης Γεωργάτσος.

Η διαδικασία επιλογής των εταιρειών που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Endeavor δεν είναι απλή. Θα πρέπει ο επιχειρηματίας να πείσει πολύ ικανά στελέχη της αγοράς και των επιχειρήσεων διεθνώς ότι έχει τις προοπτικές για ανάπτυξη και επιτυχία.

Η διαδικασία ξεκινά με συνεντεύξεις ένας προς έναν με μέλη του δικτύου, μέντορες ή μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ακολουθούν τοπικά ή και διεθνή selection panels για την επιλογή των Endeavor enterpreneurs. Η συμμετοχή ενός Έλληνα επιχειρηματία στα διεθνή selection panels σημαίνει ότι έχει εμφανιστεί ενώπιον μελών του διοικητικού συμβουλίου και εξαιρετικά επιτυχημένων επιχειρηματιών διεθνούς κύρους και τους έχει πείσει ότι η εταιρεία του έχει τη δυναμική να επιτύχει θεαματική ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φέρει πλούτο στην τοπική οικονομία.

Πώς όμως αντιμετωπίζονται σε διεθνές επίπεδο οι Έλληνες επιχειρηματίες; «Δημιουργούν πάντα μια ευχάριστη έκπληξη, ανατρέπουν την αντίληψη που υπάρχει», απαντά ο Παναγιώτης Καραμπίνης. «Τα μέλη των κριτικών επιτροπών εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν μια καινοτομία ή μια καινούργια παγκοσμίως ανταγωνιστική τεχνολογία να ξεπηδά από την Ελλάδα», προσθέτει.

Τι λένε οι Έλληνες Endeavor entrepreneurs

«Είναι τιμή μας να είμαστε μέρος μιας τόσο δυναμικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η Endeavor είναι μια φανταστική οικογένεια για εμάς από τα πρώτα βήματα του ταξιδιού μας. Ως Hellas Direct έχουμε συχνά στραφεί στο παγκόσμιο δίκτυο συμβούλων και συναδέλφων επιχειρηματιών για συμβουλές. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία στην οποία θα επενδύσει το Εndeavor Catalyst και αισθανόμαστε ιδιαίτερα προνομιούχοι να είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε βοηθώντας την επιλογή της επόμενης γενιάς Εndeavour entrepreneurs.» – Αιμίλιος Μάρκου, Αλέξης Πανταζής, Ιδρυτές της Hellas Direct

«H Endeavor έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στην αντίληψή μας και στις φιλοδοξίες μας. Μας βοήθησαν να σκεφτούμε πώς να μεγαλώσουμε γρηγορότερα και να επεκταθούμε παγκοσμίως.» – Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, Ιδρυτής της Blueground

«Η Endeavor συνέβαλε ουσιαστικά στην προσέγγιση νέων επαφών για την ανάπτυξη συνεργασιών σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της Frezyderm.» – Ιωάννης Α. Αναστασίου, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Frezyderm

Η Endeavor Greece σε αριθμούς

Τα τελευταία έξι χρόνια έχει αξιολογήσει 3.000 εταιρείες και έχει επιλέξει να υποστηρίζει 64, εκ των οποίων οι 20 έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο παγκόσμιο δίκτυό της.

Οι 64 εταιρείες του δικτύου της μέχρι σήμερα, συνολικά:

→  Έχουν έσοδα 580 εκατ. (για το 2017).

→ Απασχολούν 35.000 εργαζομένους (άμεσα, έμμεσα), εκ των οποίων 80% είναι εκτός Αθηνών.

→ Αυξάνουν τα έσοδά τους κατά μέσο όρο 25% κάθε χρόνο.

→ Αυξάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους κατά μέσο όρο 20% κάθε χρόνο.

→ Έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια συνολικχαού ύψους 200 εκατ.

→  Έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε πάνω από 95 χώρες ανά τον κόσμο.

→Δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο αγροδιατροφικός, ο τουρισμός, η τεχνολογία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η ενέργεια, τα καλλυντικά κ.ά.

Από την Ελλάδα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο οι εταιρείες Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, Ergon, Brainbox, Think Digital Group, Green Cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, Frezyderm, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB, Forky, Κονβα, Yodiwo, Raymetrics, Centaur Analytics, Metamaterial Technologies Inc., Dust + Cream και OSeven.

 

Πηγή

 

Η νεανική ομάδα της Endeavor
To Top