ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο

Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές λιανικής της κιλοβατώρας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής από τους προμηθευτές, στο επίπεδο των 0,50 ευρώ, οι επιδοτήσεις κατεβάζουν την τιμή σε 0,15 με 0,17 ευρώ. Πόσο χρεώνουν οι τρεις μεγαλύτεροι προμηθευτές.

Μεγάλες αυξήσεις ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ενιαίες χρεώσεις, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως, η τελική τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης μετά από τις επιδοτήσεις για τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι οποίες θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., έναντι 700 εκατ. τον Ιούλιο.

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι το όφελος από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρώτο μήνα εφαρμογής εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ (ενώ όπως είπε ο αντίστοιχος μηχανισμός που εφαρμόζεται στην Ισπανία απέδωσε 250 εκαρτ.). Με το νέο σύστημα, πρόσθεσε, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως και με διαφάνεια την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. «Όλα είναι καθαρά, διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας», κατέληξε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές έχουν χρονικό περιθώριο λίγων ημερών, έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας, για να προχωρήσουν σε αλλαγή προμηθευτή, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι από τις νέες τιμές λιανικής. Δεν θα επιβαρυνθούν με πέναλτι πρόωρης διακοπής σύμβασης, ενώ μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή ακόμη και αν έχουν ανεξόφλητες οφειλές, όπως προβλέπει ο νέος νόμος.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο
To Top