Cinema

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Δείτε το πρόγραμμα Δεκεμβρίου

Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 1927 “ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ” ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 10 Ιανουαρίου του 1927, στο Βερολίνο, προβλήθηκε για πρώτη φορά η εμβληματική ταινία του Φριτς Λανγκ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ. Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας και χωρίς αμφιβολία έχει επηρεάσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη το κινηματογραφικό φάσμα του είδους και όχι μόνο.

Της αξίζει λοιπόν, ενενήντα χρόνια μετά, ένα αφιέρωμα, ένας φόρος τιμής για την ανεκδιήγητη πρωτοπορία της, το μεγαλείο των εικόνων της και την ανεκτίμητη συμβολή της. Έτσι, η κινηματογραφική αυλαία για το 2017, θα πέσει με ένα ιδιότυπο αφιέρωμα στο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ του Φριτς Λανγκ (7/12) και στο πως διατηρείται ακέραια μέχρι και σήμερα.

Αν κάποιος παρακολουθήσει σήμερα το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρατηρήσει κάτι γνώριμο, να μην αναρωτηθεί «…που το έχω δει αυτό…». Δεν υπάρχει, χωρίς υπερβολή, ταινία sci-fi, που να μην έχει έστω και μια μικρή αναφορά, που να μην έχει δανειστεί κάτι από αυτήν. Ο Γκοντάρ, λάτρης του Λανγκ, δημιούργησε την Alphaville του και ο Κιούμπρικ την Οδύσσειά του, με ομολογημένη έμπνευση από το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ. Στο Dark City και στις ταινίες Batman αναγνωρίζουμε τη δυστοπική πόλη, στο Blade Runner και στην Τεχνητή Νοημοσύνη συναντάμε τους Ανθρώπους/ Ρέπλικες, στο Πέμπτο Στοιχείο το κυκλοφοριακό σύστημα είναι σχεδόν πανομοιότυπο, ενώ η πόλη του Σούπερμαν λέγεται – όχι τυχαία – Μετρόπολις.

Όμως η δύναμη της ταινίας αυτής, παρότι δεν είχε μεγάλη επιτυχία στην εποχή της, ήταν ανυπολόγιστη, ξεπέρασε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και άγγιξε κι άλλους τομείς. Στο αφιέρωμα αυτό, θα γίνει μια πιο ευρεία προσπάθεια προσέγγισης του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ξεφεύγοντας λίγο από τα στενά όρια του sci-fi.

Μέσα από την ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ (28/12), παρατηρεί κανείς την επίδραση της ταινίας στην εποχή της, τις συνέπειες του εκμοντερνισμού και του εκσυγχρονισμού, που καραδοκούσαν. Η χορογραφία του Τσάπλιν με τις μηχανές έχει αναμφίβολα κάτι κοινό με τη χορογραφία των εργατών στα καζάνια της ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ!

Μπορεί το PLAYTIME του Ζακ Τατί (21/12) να μην είναι δραματικό, να μην είναι επαναστατικό, να μην είναι sci-fi, είναι όμως μια «διακήρυξη» για την επίδραση του μοντερνισμού στην καθημερινή ζωή, με αρχιτεκτονικά μοτίβα που έχουν σημείο αναφοράς το έπος του Φριτς Λανγκ.

Από ένα τέτοιο αφιέρωμα, δε θα μπορούσε να λείπει και μια καθαρόαιμη ταινία επιστημονικής φαντασίας που να είναι βαθιά και άρρηκτα συνδεδεμένη με το αρχέτυπο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ. Μετά από πολύ σκέψη, από αναρίθμητες επιλογές και πολλές διαφωνίες, ομόφωνα αποφασίστηκε, ότι η πιο κατάλληλη ταινία sci-fi για να τιμηθεί το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, είναι το BRAZIL του Τέρι Γκίλιαμ (14/12).

Την Κυριακή 3/12 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο καφέ μπαρ BABA YAGA, (Χρ. Κουμάντου) στις 20:00, με ελεύθερη είσοδο.

Η προβολή της ταινίας ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ θα γίνει κατ’ εξαίρεση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με ελεύθερη είσοδο. Την ταινία θα επενδύσει ζωντανά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

03/12 H TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ [2017]
οι βραβευμένες ταινίες του φετινού Φεστιβαλ έρχονται στην Καλαμάτα
20:00 | Baba Yaga | Είσοδος ελεύθερη

07/12 METROPOLIS [1927]
σκηνοθεσία: Fritz Lang
παίζουν: Brigitte Helm, Alfred Abel
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

14/12 BRAZIL [1985]
σκηνοθεσία: Terry Gilliam
παίζουν: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

21/12 PLAYTIME [1967]
σκηνοθεσία: Jacques Tati
παίζουν: Jacques Tati, Barbara Dennek
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος Εργατικό Κέντρο | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

28/12 ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ [1936]
σκηνοθεσία: Charles Chaplin
παίζουν: Charles Chaplin, Paulette Goddard
21:30 | Πνευματικό κέντρο | Είσοδος ελεύθερη

To Top