Cinema

Nέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: Απόψε “η βασίλισσα της Αφρικής”

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ – THE AFRICA QUEEN

Adventure, Romance | K-12 | 1951 | USA | 105’

σκηνοθεσία: John Huston

παίζουν: Humphrey Bogart, Katharine Hepburn, Robert Morley

21:30 | Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας | Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Κατά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα αδέλφια Σάμιουελ (Robert Morley) και Ρόουζ Σόγιερ (Katharine Hepburn), Άγγλοι ιεραπόστολοι, βρίσκονται στο Κουνγκντού, ένα χωριό της Ανατολικής Αφρικής, όπου προσπαθούν να εκπολιτίσουν τους ιθαγενείς της περιοχής. Σύντομα, όμως, οι Γερμανοί έρχονται και βάζουν φωτιά στο χωριό, ενώ χτυπούν και τον Σάμιουελ που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση. Λίγο μετά, ο Σάμιουελ πεθαίνει στα χέρια της αδελφής του από πυρετό, και η Ρόουζ με μόνο της συμπαραστάτη τον Καναδό Τσάρλι Όλνατ (Humphrey Bogart) φεύγει με το σαπιοκάραβό του, τη Βασίλισσα της Αφρικής, με σκοπό την ανατίναξη του γερμανικού πολεμικού πλοίου, Λουίζα. Κατά τη διάρκεια του πολύπαθου ταξιδιού τους, οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι συνταξιδιώτες θα έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, τη στιγμή που ο κίνδυνος να τους αντιληφθούν οι Γερμανοί είναι προ των πυλών.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του C. S. Forester που κυκλοφόρησε το 1935, και διασκευάστηκε από τον ίδιο τον Huston σε συνεργασία με τους James Agee, John Collier και Peter Viertel. Κατά τα γυρίσματα της ταινίας οι ηθοποιοί αναγκάστηκαν να ζήσουν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Katharine Hepburn ήταν μονίμως άρρωστη, έχοντας πληγεί από δυσεντερία, ενώ ο Humphrey Bogart καυχιόταν ότι ήταν ο μοναδικός ηθοποιός που δεν αρρώστησε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων εφόσον απέφυγε να πιει από το νερό της περιοχής, καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα ουίσκι.

Η ταινία έκανε τεράστια επιτυχία και αποτέλεσε την 11η εμπορικότερη της χρονιάς, κάνοντας εισπράξεις της τάξεως των 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Η.Π.Α. και Καναδά, ενώ προτάθηκε και για 4 βραβεία Όσκαρ (Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου). Τελικώς, ο Humphrey Bogart κατάφερε να υπερκεράσει τον βασικό διεκδικητή του βραβείου, Μάρλον Μπράντο – ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος με τον ρόλο του Στάνλεϋ Κοβάλσκι από το Λεωφορείον ο Πόθος- και κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Το 1994 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου και το 1998 έλαβε την 17η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

To Top