Υγεία

Νέα ιστοσελίδα δημιούργησε ο Συλλόγος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας

Νέα ιστοσελίδα με άριστη ενημέρωση διαθέτει από σήμερα ο Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας, στη διεύθυνση www.kyttaroaimatos.gr

Ο μυελός των οστών είναι το “εργοστάσιο” του σώματος που παράγει τα κύτταρα του αίματος. Δυστυχώς, για κάποιους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, ο μυελός παρουσιάζει βλάβη, λόγω κάποιας ασθένειας (π.χ. λευχαιμία), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους.
Εδώ τη λύση δίνουν οι δότες μυελού των οστών, που προσφέρουν μια μικρή ποσότητα από το δικό τους για να μεταμοσχευθεί στον ασθενή. Η διαδικασία αυτή λέγεται Αλλογενής Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών.
Για να γίνει η μεταμόσχευση θα πρέπει ασθενής και δότης να είναι “ιστοσυμβατοί”, με άλλα λόγια θα πρέπει να έχουν απόλυτα ή μερικώς τα ίδια αντιγόνα ιστοσυμβατότητας (HLA), τα οποία κληρονομούνται από τους γονείς μας. Η πιθανότητα ιστοσυμβατότητας δυστυχώς ακόμα και ανάμεσα σε αδέρφια μπορεί να είναι πολύ μικρή (30%). Για το λόγο αυτό χρειάζεται συχνά να γίνει αναζήτηση για δότη που δεν είναι συγγενικό πρόσωπο.
Το θέμα είναι απλό λοιπόν!

Όσο περισσότερους πιθανούς δότες έχουμε στην παγκόσμια δεξαμενή, τόσο περισσότερες ελπίδες έχει κάποιος συνάνθρωπος μας να βρει τη μόνιμη θεραπεία. Για αυτό ας μη διστάζουμε, ας γίνουμε όλοι δότες μυελού των οστών!

Στη χώρα μας υπεύθυνος για την καταγραφή εθελοντών δοτών μυελού των οστών είναι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) σε συνεργασία με τα Κέντρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και τις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων.

Οι προϋποθέσεις λίγες και απλές: ο δότης θα πρέπει να είναι από 18 έως 50 ετών και υγιής.
Και επειδή μια εικόνα είναι καλύτερη από 1000 λέξεις, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και διαπιστώστε πόσο γρήγορη και απλή είναι η διαδικασία να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών.

Με σημερινή του ανάρτηση ο Γιάννης Αδαμόπουλος, Δ/ντής του Αιματολογικού Τμήματος Γ.Ν.Καλαμάτας, αναφέρει για τους δημιουργούς της ιστοσελίδας:

Οι άνθρωποι της GREATWAY, ο Βαγγέλης, ο Γιώργος, η Αθηνά, με υστέρημα χρόνου αλλά με πολύ μεράκι, αγκάλιασαν τη προσπάθειά μας, έγιναν δότες μυελού και δημιουργησαν την ιστοσελίδα του Συλλόγου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας για να μπορούν και οι Καλαματιανοί και όχι μόνο να έχουν τη δική τους ιστοσελίδα.

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που θα έχει πλέον την επίσημη “φωνή” της αλλά και στους δημιουργούς του www.kyttaroaimatos.gr γιατί εκτός από Επαγγελματίες,είναι και Άνθρωποι.

 

 

Νέα ιστοσελίδα δημιούργησε ο Συλλόγος Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Καλαμάτας
To Top