ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση έως 14 Ιουλίου για τα ανασφάλιστα

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΤΩΝ 250 ΕΥΡΩ ΕΦΟΣΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Παράταση για την πληρωμή των ασφαλίστρων των οχημάτων έως τις 14 Ιουλίου, φαίνεται πως δίνεται τελικά για τα ανασφάλιστα οχήματα. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες επιβλήθηκε πρόστιμο 250 ευρώ για κάθε όχημα που βρέθηκε ανασφάλιστο κατά τη διάρκεια online ηλεκτρονικών διασταυρώσεων απο την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Συνολικά εντοπίστηκαν 1.151.000 οχήματα ανασφάλιστα, εκ των οποίων τα 250.000 χρεώθηκαν με πρόστιμο, αν και ήταν ασφαλισμένα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εντοπιστούν και να διορθωθούν άμεσα όσες αστοχίες και λάθη έχουν καταλογιστεί σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ.
Ενώ όσοι έχουν ήδη πληρώσει το πρόστιμο, αλλά εν τω μεταξύ έχουν ασφαλίσει τα οχήματα τους έως την καταληκτική ημερομηνία, τα χρήματα θα τους επιστραφούν.

Νωρίς το πρωί ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” είχε αφήσει να εννοηθεί πως επίκειται παράταση για τα ανασφάλιστα οχήματα.
Μάλιστα όπως τόνισε είχε σύσκεψη στο υπουργείο μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη στα ανασφάλιστα οχήματα. Η πρόταση του υπουργείου την οποία παρουσίασε στη σύσκεψη της Τρίτης, ήταν να γίνει επικαιροποίηση της λίστας, με διασταύρωση, ώστε να βρεθούν ποια είναι τα ασφαλισμένα οχήματα.

Υπενθυμίζεται πως οι έντονες αντιδράσεις προέκυψαν έπειτα από την ψήφιση και εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται πρόστιμα σε εκείνους που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους και υπάρχουν στις αντίστοιχες λίστες των αρμόδιων αρχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1078/2017, «Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντοπίζει με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία την εν λόγω ημερομηνία, παράγει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 2 της Α.Υ.Ο. με αριθμό ΠΟΛ.1163/2013, όπως ισχύει.»

Στα πρώτα «μπιλετάκια» που έχουν σταλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων- που το σύστημα τα δείχνει ως ανασφάλιστα- δεν έλειψαν τα λάθη.
Όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι λογικό πως ένα ποσοστό έως 20% (τουλάχιστον 250.000) του συνόλου των 1.151.000 ειδοποιητηρίων που εκδόθηκαν για ανασφάλιστα οχήματα, ενδεχομένως να ενσωματώνει λάθη.

Όπως είπε ο υφυπουργός, είναι χιλιάδες εκείνα των οποίων το ποσό καταβλήθηκε εκπρόθεσμα και αφού είχαν ανανεώσει το συμβόλαιό τους με την ασφαλιστική εταιρεία. Ο λόγος είναι ότι με αλλαγή του σχετικού νόμου, το 2014, το όχημα ασφαλίζεται μόνο όταν καταβληθεί η ασφάλιση και όχι όταν ανανεωθεί το συμβόλαιο. Έτσι πολλοί βρέθηκαν εκπρόθεσμοι χωρίς να το γνωρίζουν.

Παράταση έως 14 Ιουλίου για τα ανασφάλιστα
To Top