ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανατροπή: Νέα δεδομένα για την ανάδειξη των Αρχαίων της Υπαπαντής

ΜΗΛΙΤΣΗ: “Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ”

Νέα δεδομένα, τόσο για την ακριβή θέση των αρχαίων της Υπαπαντής, όσο και για τον τρόπο που αυτά καλύφθηκαν, προέκυψαν μετά την παρουσία της Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελίας Μηλίτση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την συζήτηση του θέματος της ανάδειξης των Αρχαίων της πλατείας Υπαπαντής.

Η κ.Μηλίτση παρουσίασε νέα στοιχεία, μετά από έρευνά της στα αρχεία της Υπηρεσίας. που κάνουν λόγο για την ύπαρξη κάποιων αρχαίων σε σημείο εκτός του χώρου της ανάπλασης που πρόκειται να γίνει. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για θεμέλια δημόσιου οικοδομήματος και κατάλοιπα τείχους που βρίσκονται στα όρια μεταξύ της σημερινής πλατείας και  επί της  οδού Χρ. Θέμελη. Μάλιστα, υπάρχουν και εγκάρσιοι τοίχοι που κόβουν το δρόμο στη μέση.

“ΕΓΙΝΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΟ 1961 ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ”

Αναρωτήθηκε για τον …αστικό μύθο πως τάχα ο Γιαλούρης πρότεινε την κατάχωση των αρχαίων το 1960 κάτι που διέψευσε , λέγοντας πως υπάρχουν νέα στοιχεία, που μιλούν για αυθαίρετη επικάλυψη των αρχαίων από τον τότε εργολάβο, που είχε αναλάβει τις εργασίες ανάπλασης της πλατείας.  “Στο Αστυνομικό Τμήμα ο εργολάβος ομολόγησε οτι οι καταχώσεις έγιναν με εντολή του Δήμου, ενώ ο αρμόδιος μηχανικός του Δήμου δήλωσε τότε ότι ο εργολάβος ενήργησε εκ παραδρομής, και ότι ο Δήμος θα αναλάμβανε τις δαπάνες της εκ νέου αποκάλυψης των αρχαιοτήτων”, είπε χαρακτηριστικά, διαβάζοντας σχετικό απόσπασμα από τα αρχεία της Εφορείας το 1961. …Ποτέ δεν έδωσε εντολή η Αρχαιολογική Υπηρεσία να καταχωθούν τα αρχαία”. Όπως ανέφερε, τα έργα που έγιναν, έγιναν υπό την επίβλεψη αρχαιοφυλάκων και υπάρχουν και οι αναφορές τους. “Θα έχει ενδιαφέρον να ξαναβγούν όλα αυτά στο φως, ωστόσο εγώ προβληματίζομαι σχετικά με τη χωροθέτησή τους”. 

Το πιο σημαντικό είναι πως η κ.Μηλίτση παρουσίασε και μια τοπογραφική αποτύπωση του χώρου σε κλίμακα 1:100 που είχαν κάνει τότε οι αρχαιολόγοι, γεγονός που καθιστά με μεγάλη ακρίβεια σαφή, τη θέση των αρχαίων.

“ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ”

Η κ.Μηλίτση δήλωσε ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί πλήρως το κομμάτι που έχει τα αρχαία, από τις εργασίες ανάπλασης, ώστε να αναδειχθούν σε άλλο χρόνο, και εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση.

“ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ”

Ενώ εξέφρασε και τις επιφυλάξεις της για την επικείμενη γεωφυσική διασκόπηση της πλατείας που έχει εξαγγείλει ήδη ο Δήμος Καλαμάτας,  λέγοντας ότι από την εμπειρία της μόνο ενδείξεις μπορούν να έχουν τέτοιες έρευνες και όχι αποδείξεις ύπαρξης αρχαίων”

20 ΝΑΙ-15 ΑΠΟΧΗ

Για την ιστορία, η συνεδρίαση που τράβηξε και πάλι μετά τη 1 τα μεσάνυχτα, έκλεισε με ψήφισμα-κείμενο της αντιπολίτευσης που υπέγραφαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι από 5 παρατάξεις, ζητώντας την άμεση ανάδειξη των αρχαίων, (20 θετικοί ψήφοι), με την Δημοτική Αρχή να απέχει από την ψηφοφορία (15 αποχή).

To Top