ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nέα απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου από το gov.gr

Υποτίθεται ότι τα στέλνει κρατικός οργανισμός

Το τελευταίο διάστημα γίνονται αμέτρητες καταγγελίες για περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων, επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, τα SMS αλλά και τα e mail που αποστέλλονται μαζικά σε πολίτες, εμφανίζουν ως αποστολέα κρατικό οργανισμό. Οι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα, προφασιζόμενοι εκκρεμότητες φορολογικού ενδιαφέροντος (επιστροφή φόρου).

Τα μηνύματα περιέχουν links τα οποία οδηγούν σε ιστοσελίδες όπου ζητείται από το υποψήφιο θύμα να παραχωρήσει δεδομένα του, όπως ευαίσθητα ιδιωτικά στοιχεία, κωδικούς, τραπεζικό λογαριασμό ή και τραπεζική κάρτα.
Εάν ο παραλήπτης του μηνύματος συμπληρώσει αυτά τα στοιχεία, οι δράστες τα αξιοποιούν για να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τα υποκλαπέντα στοιχεία καρτών.
Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή, προειδοποιεί η Αστυνομία. Οι πολίτες που τα λαμβάνουν καλούνται:

να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links),
να μην απαντούν στα μηνύματα,
να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών κλπ

Nέα απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου από το gov.gr
To Top