Τροφή για σκέψη

Ναυαρίνου: Έτσι προτείνουν οι αρχιτέκτονες του ΕΜΠ να γίνει!

Αρχιτεκτονικές προτάσεις του Eργαστηρίου Aστικού Σχεδιασμού της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για τη Ναυαρίνου

Μια Ναυαρίνου φιλική στον δημότη, τον επισκέπτη και το περιβάλλον, μια αναπτυγμένη ζώνη περιπάτου, μονοδρομημένη με ήπια κυκλοφορία οχημάτων, πιο ήσυχη, πιο τουριστική, μακριά από το κυκλοφοριακό φόρτο που παρουσιάζει τους καλοκαιρινούς μήνες με τα κορναρίσματα και το κυκλοφοριακό κομφούζιο, είναι η πρόταση των νέων αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, που μελέτησαν τον παραλιακό δρόμο και κατέληξαν στην ακόλουθη πρόταση:

“Η πρόταση για την Ανατολική Παραλία ξεκίνησε από την υπάρχουσα μελέτη μονοδρόμησης της Ναυαρίνου στην περιοχή του λιμένα, με κατεύθυνση ανατολικά. Ενισχύοντας τον χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου ως ζώνη περιπάτου, δίνεται προτεραιότητα στον πεζό και στον ποδηλάτη. Έλαβε υπόψη την περίπτωση εποχιακής πεζοδρόμησης της οδού Ναυαρίνου από το λιμάνι μέχρι την σημερινή σύνδεση με την οδό Κρήτης.

Η πρόταση εστιάζει στην ανάπλαση σημείων της παραλίας που μπορούν να αποτελέσουν νέους, ζωντανούς δημόσιους χώρους στάσης και αναψυχής, όπως στην περιοχή του ΝΟΚ, στον «σκοτεινό» μώλο, στις εκβολές ρεμάτων όπως επίσης και στη συμβολή των κάθετων μεγάλων οδικών αξόνων με την ακτή.

Συνοπτικά προτείνεται ο επανασχεδιασμός της περιοχής του Ν.Ο.Κ. σε δημόσιο πάρκο, η άρθρωση του λιμενοβραχίονα ως επέκταση του πεζοδρόμου, η προστασία του φυσικού τοπίου των ρεμάτων, καθώς η δημιουργία ενός θερινού σινεμά, νέου χώρου πρασίνου  και ενός δημόσιου χώρου στάθμευσης.
Προτείνεται μία ενιαία σχεδιαστική αντιμετώπιση σε κομβικά σημεία προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσπαματικές παρεμβάσεις με σκοπό την κάθετη σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο.

Έμφαση δίνεται στην οργάνωση της ζώνης τραπεζοκαθισμάτων, την αφαίρεση σκληρών επιφανειών στην παραλία και την αντικατάστασή τους με φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και το χαλίκι”.


Η Ναυαρίνου σήμερα-Δρόμος διπλής κατεύθυνσης, ποδηλατόδρομος, πεζοδρόμιο


Η Ναυαρίνου των αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: Μονοδρόμηση με εποχιακή πεζοδρόμηση από το Λιμάνι μέχρι την Κρήτης, ποδηλατόδρομος, ζώνη περιπάτου με διευρυμένο πεζοδρόμιο προς το νότο, προς την παραλία, με ξύλινες επιφάνειες και αποβάθρες

Ναυαρίνου: Έτσι προτείνουν οι αρχιτέκτονες του ΕΜΠ να γίνει!
To Top