ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο Πύλου: “Το δικαστήριο είναι αναρμόδιο” – Ελεύθεροι οι 9 κατηγορούμενοι

“Η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα”-Αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση-Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι-Με χειροκροτήματα η απόφαση

Το δικαστήριο της Καλαμάτας που εξέτασε το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, έκρινε  λίγο νωρίτερα, ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα, κάνοντας δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας, οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά. Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη των 9 διασωθέντων του ναυαγίου

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο με θετική εισήγηση του Εισαγγελέα έκανε δεκτή τη βασική ένταση των συνηγόρων υπεράσπισης περί μη δικαιοδοσίας των ελληνικών αρχών να διώξουν και να δικάσουν την υπόθεση του ναυαγίου που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα.

image00001

image00002

image00003

image00004

image00005

image00006

image00007

Με απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας κήρυξε απαράδεκτη την ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της πρόκλησης ναυαγίου, ενώ έκρινε τους εννέα Αιγύπτιους αθώους για την μεταφορά μεταναστών και την παράνομη είσοδο στη χώρα. Να σημειωθεί ότι στο Ναυτοδικείο Πειραιά εκκρεμεί ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των λιμενικών.

To Top