Εικαστικά

«ΝΑΡΤΟΥΡΑ»: Πλημμύρισε με τέχνη η Δυτική Μάνη!

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, ο ιστορικός λόφος της καστροπολιτείας του αρχαίου Λεύκτρου στη Στούπα της Δυτικής Μάνης, πλημμύρισε με τέχνη! Ξαναζωντάνεψε και πάλι, κάτω από τις καλύτερες συνθήκες!
Η κληρονομιά μας! Εκεί που το παρελθόν συνάντησε το παρόν, με όραμα στο μέλλον!

Το φεστιβάλ είναι ενταγμένο στο «Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018» και τελούσε υπό την αιγίδα (ηθική υποστήριξη) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις, ήταν ελεύθερη για όλους!

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», με σημερινή ανακοίνωση, ευχαριστεί θερμά την συνδιοργανώτρια Υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, που με τη σχετική άδεια και τη σημαντική –αποκλειστική- στήριξη της Υπηρεσίας αυτής, θα ήταν αδύνατον να φέρει εις πέρας αυτή την καινοτόμα δράση.
Η διοργάνωση στο σύνολό της, τελέστηκε μέσα σε ένα πλαίσιο άψογης συνεργασίας, με τους με τους αρχαιολόγους κ. Ευαγγελία Μηλίτση και τον κ. Μιχάλη Κάππα, οι οποίοι είχαν την γενικότερη εποπτεία.
Η απόλυτη συμμόρφωση από πλευράς του σωματείου στο νομικό πλαίσιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά και η απόδοση του σεβασμού που άρμοζε και αρμόζει σε έναν τέτοιο χώρο, το φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η προετοιμασία για το φεστιβάλ ξεκίνησε μήνες πριν, όπου υπό την επίβλεψη και τη βοήθεια υπαλλήλων της υπηρεσίας, καθώς και με την συνεχή εθελοντική εργασία μελών του σωματείου, έγινε αρχικά η διάνοιξη του μονοπατιού που οδηγεί στην κορυφή του λόφου.
Στη συνέχεια, με την αποψίλωση θάμνων και ξερών χόρτων, αποκαλύφθηκαν τμήματα των τειχών του κάστρου, όμορφες γωνιές και πλατώματα που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, από τους πρόποδες έως την κορυφή του λόφου.
Με την άδεια πάντα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας- σκαλίστηκαν με σεβασμό, από τον γλύπτη Αλέξη Σαφαρή, πυραμοειδής εσοχές (παραπέμποντας στις πυραμίδες του Ταϋγέτου) πάνω σε βράχους, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση στα δύσκολα σημεία.

Επισκέπτες όλων των ηλικιών και από όλο τον κόσμο –κάτω από τις ιδανικότερες καιρικές συνθήκες-, είχαν την ευκαιρία να γευτούν μοναδικές, αισθαντικές στιγμές εκεί, γεμάτες τέχνη & φύση! Αμέτρητα στιγμιότυπα ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο! Όποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δράσεις το τριήμερο εκείνο, στο πλαίσιο του 1oυ Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort), έγινε ο καλύτερος αγγελιαφόρος αυτού του μοναδικού γεγονότος! Οι πλούσιες και ποικίλες δράσεις του φεστιβάλ κάλυψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα γούστα των θεατών, από τους πιο ανυποψίαστους μέχρι και τους πολύ «ψαγμένους»!

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη & Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» ευχαριστεί επίσης από καρδιάς, όλους τους καλλιτέχνες και τις καλλιτεχνικές ομάδες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ!
(Η αναφορά των ονομάτων γίνεται με τη σειρά που παρουσίασαν το πρόγραμμά τους βάσει προγράμματος).

Αναλυτικότερα θερμές ευχαριστίες:
Στην Βάσια Τσώτσου και τον Καριοφύλλη Γκροζούδη, από την καλλιτεχνική ομάδα "La Petite Margueritte".
Στα μέλη του Χορωδιακού της Σύνολου Allegri, καθώς και την μαέστρο Αγγελική Λαζάρου, η οποία τήρησε την υπόσχεση που έδωσε σε μια προηγούμενη δράση τους στη Στούπα τον περασμένο Μάρτιο, να πούνε μανιάτικο τραγούδι! Την τήρησε με τον καλύτερο τρόπο, με τη μικρή Γιωτίνα Γκελγκλέ (εγγονή μιας από τις χορωδούς), να τραγουδάει στην κορυφή του λόφου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης, ντυμένη με παραδοσιακή φορεσιά της Μάνης!
Στη Γιούλη Τόφαλη (δασκάλα χορού) και στο παιδικό-εφηβικό Τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής από τον Φιλογυμναστικό Όμιλο Καλαμάτας (Φ.Ο.Κ.).
Στον Δημήτρη Μανιμάνη (δάσκαλο χορού) και τα μέλη της Ομάδας Χορού «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ».
Στον πολυβραβευμένο και διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Τώνη Λυκουρέση, που ήταν κοντά μας και παρουσίασε ξανά, μετά από πολλά χρόνια την ταινία του, «ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ».
Στον Θανάση Παντέ, ως συντονιστή της δράσης «ΣυνΟμιλίες».
Την Φωτεινή Μακαρατζή, για την ερμηνεία της στην θεατρική performance «Η ψεύτρα», του Ζαν Κοκτώ.
Τη δασκάλα χορού Ελένη Τρυπάνη, από την Ακαδημία Ρυθμικής & Αισθητικής Γυμναστικής «Αέναη Κίνηση» και τα κορίτσια της ομάδας της: Αγγελική Μοίρα, Κατερίνα Ζέρβα, Στέλλα Κανακάρη και Σταυρούλα Μπογράκου.
Τη Γιούλα Παπαδοπούλου και όλη την ομάδα του VIDEO ART MIDEN.
Τη Χριστίνα Τζιάλλα ως performer, την Ακριβή Κόλλια ως σεναριογράφο και σκηνοθέτη, τον Νίκο Ραδαίο ως σχεδιαστή video 3D και τον Παναγιώτη Δρακουλάκο ως υπεύθυνο προβολής και τεχνικής υποστήριξης, στην performance «ΣυνΕίδηση».
Την υψίφωνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου.
Την Μαρία Σκαφιδά από την «Αυτοσχέδια Σκηνή», για την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από όλο τον κόσμο, και την Σοφία Τσόγκα, για τη μουσική συνοδεία.
Τους μουσικούς, Μίνα Δάκου και Γιώργο Καραμούτσιο, από το Ωδείο «ΣΑΠΦΩ».
Τον Βαγγέλη Κουτσουμπό (τζουρά-τραγούδι), τον Βασίλη Κουτσουμπό (κιθάρα), τον Πέτρο Καράβολα (κρουστά), τον Θοδωρή Βρυώνη (μπουζούκι), την Παναγιώτα Βρυώνη (τραγούδι), τη Σοφία Τσόγκα (ακορντεόν), όλοι μέλη του Σύγχρονου Μεσσηνιακού Ωδείου.
Τον Walter και την Ursula Kagel με τα ψηφιδωτά τους, από την ομάδα Arts Club Stupa.
Ευχαριστούμε τον Χρήστο Μπαρμπετσέα, τον Παναγιώτη Μπαρμπετσέα και τον Χαράλαμπο Ραπτέα, για την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, με την έκθεση φωτογραφίας από τα αρχεία τους, με θέμα «Η παλιά Στούπα».

Το Δ.Σ. του Σωματείου «ΝΑΡΤΟΥΡΑ» ευχαριστεί ακόμα, το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παραχώρηση σχετικής έγκρισης για τις δράσεις του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκαν στον θαλάσσιο και παραθαλάσσιο χώρο της παραλίας της Στούπας.

Ευχαριστεί επίσης τον Δήμο Δυτικής Μάνης, για την παραχώρηση των κάδων απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του 3ημέρου, που τοποθετήθηκαν στην είσοδο του λόφου, καθώς επίσης το Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλης, για τη συνεργασία του.

Ευχαριστεί πολύ και την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Στούπας «Παναγιώτης Φωτέας», Αθανασία Κάτσικα για την παραχώρηση του προαύλιου χώρου του σχολείου, για δύο από τις δράσεις τους.

Ευχαριστεί επίσης τον ηθοποιό Γιάννη Δρίτσα, που χάρισε τη φωνή του στο ραδιοφωνικό σποτ του φεστιβάλ.

Ευχαριστεί πολύ -για άλλη μια φορά- τον Χρήστο Συκά της επιχείρησης ΗΧΟΣ-ΕΙΚΟΝΑ ΦΩΣ, για τη δωρεάν παραχώρηση ηχητικών συστημάτων.

Ευχαριστεί επίσης τη φωτογράφο Μαρία Βαλαβάνη, για τα στιγμιότυπα από το λόφο και που χρησιμοποιήθηκαν –μεταξύ άλλων- ως οπτικό υλικό της προβολής του φεστιβάλ.

Ευχαριστεί ακόμα την Ελένη Τσιγαρίδα και τον Κυριάκο Λιαράκο, εκπροσώπους της πρώην Κινηματογραφικής Λέσχης Μάνης, για την παραχώρηση του προτζέκτορα και της οθόνης (πανί) και τώρα, αλλά και σε κάθε δράση τους με κινηματογραφική προβολή.

Ευχαριστεί ολόθερμα τους εθελοντές μας για την ακούραστη και την από καρδιάς συμμετοχή τους.

Θερμότατες ευχαριστίες σε όλη την ομάδα των εθελοντών της ΓΑΙΑ, που στήριξε για άλλη μια φορά, μια ακόμη δράση μας, τόσο με την συνεχή παρουσία της και επαγρύπνηση, καθώς και με την κάθε μέσο στήριξή της, όπως η παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού, όπου χρειάστηκε (προτζέκτορας, drone).
Άξια εκπρόσωπός τους, η Γεωργία Σπανού-Ξυδέα, η οποία δήλωνε την παρουσία της πρώτη από όλους, και αποχωρούσε τελευταία σε κάθε δράσης του φεστιβάλ, κουβαλώντας πάνω της όλον τον εξοπλισμό των πρώτων βοηθειών! Στη λήψη δράσεων με drone, χειριστής ήταν ο νεαρός εθελοντής και μέλος της ΓΑΙΑ, Νίκος Ξυδέας.

Την παρουσία του έκανε αισθητή και ο Σύλλογος ΚΑΘΑΡΗ ΜΑΝΗ, με την επαγρύπνηση στο θέμα της καθαριότητας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, σχετικά με το αντικείμενό τους.

Ευχαριστεί επίσης του εθελοντές γιατρούς, την παθολόγο Σοφία Χριστοφιλοπούλου και τον ορθοπεδικό Αθανάσιο (Σάκη) Ζαραβέλα, οι οποίοι ευτυχώς δεν χρειάστηκε ποτέ να επέμβουν!

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του σωματείου, Βασιλική Κατέρη «Οι μεγαλόπνοες και καινοτόμες αυτές ιδέες του σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν, εάν δεν είχαμε στο πλευρό μας και πάλι σύσσωμη, όλη την τοπική κοινωνία! Νιώσαμε μια μεγάλη «αγκαλιά» από όλους εκείνους που πιστέψανε σε μας για μια ακόμη φορά, και βοηθήσανε έμπρακτα, να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο που αρχικά έμοιαζε με ουτοπία!»

Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. ευχαριστεί πάρα πολύ τις τοπικές επιχειρήσεις που στήριξαν με κάθε δυνατό τρόπο αυτή τους την προσπάθεια, και που ήταν οι εξής:
Μεγάλοι υποστηρικτές: Υπεραγορά Katerina’s Market, Boutique Parrot, Trochalo Villas, Enigma café- cocktail bar, Hotel Lefktron, Elecktra Houses, Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Μεσσηνιακής Μάνης (Στούπα), … στο κύμα μεζεδοπωλείο- καφέ, Olympia Villas
Υποστηρικτές: 360o café-bar, ΑΚΤΑΙΟΝ café-bar, ΗΧΟΣ -ΕΙΚΟΝΑ ΦΩΣ, PLAN V EVENTS, MANIATIKO VILLAGE, ταβέρνα ΣΤΟΥΠΑ, ταβέρνα ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ταβέρνα ΜΕΛΙΣΣΑ, KELLY APARTMENTS, MANI SHOP, pet shop ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, οικοδομικά υλικά ΜΟΥΡΟΥΦΑΣ, ΠΑΤΡΙΚΟ café –boulangerie, HANNASHOP, ΑΝΔΡΟΥΒΙΣΤΑ, 12ARI – Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Νεοχωρίου, MYTHIES, ταβέρνα ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ.

Ευχαριστεί επίσης όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που στάθηκαν αρωγοί στη δράση τους αυτή!

Ευχαριστεί ακόμα, την ομάδα του WEST MANI FRAMES, καθώς και την ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, για τα στιγμιότυπα του φεστιβάλ, που πρόσθεσαν στο αρχείο του σωματείου.

Ευχαριστεί τέλος, όλους εσάς που παρακολουθήσατε τις 3ήμερες αυτές εκδηλώσεις τους! Ιδιαίτερα όμως ευχαριστεί, όλους εσάς που ανεβήκατε στον λόφο σεβόμενοι απόλυτα την ιστορία, την ιδιαιτερότητα του χώρου, αλλά και το φυσικό περιβάλλον, επιδεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό και συμπεριφορά!

Το Διοικητικό Σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ υπόσχεται να φροντίζει ώστε ο λόφος αυτός, να μπορεί να είναι επισκέψιμος σε όλη τη διάρκεια του έτους!
Στόχος τους, ό,τι ξεκινάνε να έχει συνέχεια! Ευχή τους, να είμαστε όλοι ξανά εκεί και ακόμη περισσότεροι!
Ραντεβού λοιπόν την επόμενη χρονιά, στο ίδιο μέρος, το ίδιο χρονικό διάστημα, για το 2ο Φεστιβάλ Κάστρου Λεύκτρου (Beaufort)!

«ΝΑΡΤΟΥΡΑ»: Πλημμύρισε με τέχνη η Δυτική Μάνη!

Δημοφιλέστερα

To Top