ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΑΡΤΟΥΡΑ: Οξυγόνο Πολιτισμού προσφέρει στη Μάνη

 

To 1st Mani Bar Theater αποτελεί πια ένα ακόμα “ιστορικό” γεγονός για το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση ΝΑΡΤΟΥΡΑ!

Το Δ.Σ. του Σωματείου αναφέρει συγκεκριμένα: «Ξεκινήσαμε έχοντας τον πήχυ ψηλά! Με αυτό το σημείο ως αναφορά, σκοπεύουμε να τον ανεβάζουμε όλο και ψηλότερα!  Με χαρά διαπιστώνουμε ότι πετύχαμε πανηγυρικά, όλους τους στόχους μας!

Επιπλέον, μέσα από το αφιέρωμα στον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου -που μέρος της καταγωγής τους έλκουν και από τη Μεσσηνία- δημιουργήσαμε μια αφορμή, ώστε να εκφράσουμε ευρύτερα κι ακόμα μια φορά, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στα πρόσωπα αυτά, υποκλινόμενοι στην αέναη συνεισφορά τους στην τέχνη, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Όλα αυτά που καταφέραμε, τα οφείλουμε σε όλους εσάς που στηρίξατε με κάθε τρόπο αυτή μας την προσπάθεια!
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από τα βάθη της καρδιάς μας! Μείνετε κοντά μας πάντα, και η συνέχεια θα σας δικαιώνει!»

Το πρώτο Bar Theater στη Μάνη ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, με τόση επιτυχία που ξεπέρασε ακόμα και τα πιο αισιόδοξες προσδοκίες που είχαν αρχικά οι διοργανωτές του.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 4ήμερο του Απριλίου -27, 28, 29, 30–  έλαβαν χώρα 4 παραστάσεις -μία κάθε μέρα- από νέους ηθοποιούς–performers, προσαρμοσμένες σε εσωτερικούς χώρους Café-Bar, σε 3 χωριά της Δυτικής Μάνης. Η κάθε παράσταση ξεκινούσε στις 9 κάθε βράδυ.

Μαζί με το ευρύ κοινό, τις παραστάσεις παρακολούθησαν και καταξιωμένοι, ευρύτερα γνωστοί καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, οι οποίοι θα κλήθηκαν να συμμετέχουν στις συζητήσεις μετά το τέλος της κάθε παράστασης.  Μέσα από αυτή την ανοιχτή συζήτηση και τα θέματα που αναπτύχθηκαν, επιτεύχθηκε ένας από τους κύριους στόχους των διοργανωτών· να διαφωτίσουν δηλαδή, και να δώσουν απαντήσεις σε προβληματισμούς νέων ηθοποιών, αλλά και των εν δυνάμει καλλιτεχνών του χώρου, που θα έσπευσαν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στη δράση αυτή.

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου του θεάτρου που παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ και πήραν μέρος στις συζητήσεις -σύμφωνα με τη σειρά άφιξής τους- ήταν οι εξής:

Περικλής Αλμπάνης, Τόνης Λυκουρέσης, Πέρης Μιχαηλίδης, Φίλιππος Σοφιανός, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Δήμητρα Παπαδήμα, Αννέτα Παπαθανασίου, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Δρίτσας, Κώστας Βενετσάνος και Σπύρος Μπιμπίλας.

Κατά τη διαμονή των καταξιωμένων καλλιτεχνών στην περιοχή τις ημέρες του Φεστιβάλ, δόθηκε η ευκαιρία σε ομάδες και φορείς, αλλά και ατομικά, για επιπλέον προσεγγίσεις, συζητήσεις και πλάνα που θα μπορούσαν με την όποια συμβολή ή και συμμετοχή τους να βοηθήσουν, ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντες, κυρίως των νέων παιδιών. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα αρχίσουν να διαφαίνονται σύντομα, στο άμεσο μέλλον.

Ο κύκλος των θεατρικών παραστάσεων και των παράλληλων δράσεων ήταν αφιερωμένος στους ηθοποιούς Στέφανο Ληναίο και Έλλη Φωτίου, που συνεχίζουν ακόμα να ακτινοβολούν μέσα από την “εκκωφαντική” σεμνότητά τους! Ένα ζευγάρι σπουδαίων ηθοποιών, με τεράστια διαδρομή στο χώρο του θεάτρου, με ρίζες από τη Μεσσηνιακή γη! Με την τέχνη τους, αλλά και με τη στάση ζωής τους, μετουσίωσαν και μετουσιώνουν σε πραγματικότητα τη λέξη “ΗΘΟΠΟΙΟΣ”!

Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα προβλήθηκε για πρώτη φορά, η συνέντευξη-ντοκουμέντο του Στέφανου Ληναίου στη Χριστίνα Τζιάλλα και σκηνοθετήθηκε από την Ακριβή Κόλλια, με αφορμή τη δράση αυτή. Η συνάντηση έγινε στο Θέατρο Άλφα, τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018. Η πρώτη προβολή έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο HADES BAR στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης “Η Πιο Δυνατή ONLINE”.

Το ντοκουμέντο αυτό θα προβλήθηκε ξανά, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ημερών (28,29 & 30 Απριλίου) σε καταστήματα της περιοχής, τις πρωινές ώρες.

Το πρόγραμμα παραστάσεων αναλυτικά:

1η ημέρα | Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
HADES BAR | Άγιος Νικόλαος Δυτικής Μάνης
Η Πιο Δυνατή
Online
* Το έργο ήταν μια διασκευή πάνω στο μονόπρακτο του August Strindberg Den starkare «Η Πιο δυνατή» του 1889.
Διασκευή Κειμένου: Ακριβή Κόλλια & Χριστίνα Τζιάλλα

Τεχνική Υποστήριξη: Παναγιώτης Δρακουλάκος
Σκηνοθεσία: Ακριβή Κόλλια
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Τζιάλλα & Ακριβή Κόλλια

2η ημέρα | Σάββατο 28 Απριλίου 2018
Στούπα | Πατρικό
CafePub

Ο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΙΔΑΚΗ & άλλες ιστορίες
Μία μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη σε ποιήματα του Τim Burton.
Ομάδα ALTERNATIVO:
Mαρία Μαυροειδέα, Χρυσαυγή Καφοπούλου, Ζωή Γεωργιλέα
Επιμέλεια κειμένου: Iφιγένεια Κυργιώ
Ιδέα & Σκηνοθεσία: Zωή Γεωργιλέα

3η ημέρα | Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Άγιος Νικόλαος |
Public Club
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ ΔΥΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
Ερμηνεύουν: Σοφία Λαμπιδώνη & Ολίβια Λαπατά
Σκηνοθεσία: Θωμάς Χαβιανίδης
Κείμενο: Σοφία Λαμπιδώνη

4η ημέρα | Δευτέρα 30 Απριλίου 2018
Καρδαμύλη – Aquarella CafeBar
ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του Γιάννη Ρίτσου
Σκηνοθεσία -Ερμηνεία: Μαρία Σκαφιδά

 Παράλληλες δράσεις του 1st Mani Bar Theater

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ 1st Mani Bar Theater, από την Παρασκευή και έως τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Οι ταινίες ήταν από το αρχείο του ζευγαριού, τις οποίες αφήσανε στη διάθεση του Σωματείου ΝΑΡΤΟΥΡΑ.

Οι προβολές ξεκινούσανε παράλληλα από τις 12 το μεσημέρι, σε οκτώ διαφορετικές επιχειρήσεις (ταβέρνες, καφέ) των 3 χωριών της Δυτικής Μάνης που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.

Το ημερήσιο πρόγραμμα προβολής των ταινιών είχε ως εξής:

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ

Σκηνοθεσία Ντίμης Δαδήρας

Σενάριο – Ιστορία: Κώστας Πρετεντέρης -Ασημάκης Γιαλαμάς

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους η Έλλη Φωτίου και ο Στέφανος Ληναίος

Μουσική Γιώργος Ζαμπέτας

Πρώτη προβολή 1967 (Ελλάδα)

Διάρκεια 95΄

Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Η παράσταση μαγνητοσκοπήθηκε για το Θέατρο της Δευτέρας, το 1984. Είναι μια ανθολογία από τα καλύτερα έργα που παρουσιάσθηκαν στην τηλεοπτική σκηνή και άφησαν εποχή. Τη “Μαργαρίτα Περδικάρη” ερμηνεύει η Έλλη Φωτίου, σε σκηνοθεσία του Στέφανου Ληναίου.

 

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο, η Έλλη Φωτίου

Έτος παραγωγής: 1964

Διάρκεια: 93′

Σκηνοθέτης: Κώστας Μανουσάκης

Σενάριο: Α. Αλεξάνδρου – Κ. Μανουσάκης

 

Δευτέρα 30 Απριλίου

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Από το Θέατρο της Δευτέρας.
Κλείνοντας 40 χρόνια στο Θέατρο ΑΛΦΑ, ο Στέφανος Ληναίος και η Έλλη Φωτίου, ξαναπαρουσιάζουν το 2010, την πασίγνωστη αυτή πολιτική κωμωδία του Ντάριο Φο ( Βραβείο Νόμπελ 1997), «Δεν πληρώνω…Δεν πληρώνω…»
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στο ΑΛΦΑ, το 1979 και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Ξαναπαίχτηκε το 1990 και το 2000, συμπληρώνοντας 1400 παραστάσεις.

Στόχοι του 1st Mani Bar Theater:
• Μια ακόμα αφορμή για απόκτηση και διαμόρφωση θεατρικής παιδείας.
• Η άμεση αλληλοεπίδραση της τέχνης του θεάτρου με το κοινό.
• Η διάδραση και η επικοινωνία μεταξύ του κοινού, μέσα από αυτό το είδος της τέχνης.
• Η ψυχαγωγία
• Η δημιουργία ευκαιριών των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα, ώστε να καλύψουν τέτοιου είδους ανάγκες και να δώσουν κίνητρα που άπτονται στους παραπάνω στόχους.
• Η ευκαιρία γνωριμίας των καλλιτεχνών, με το κοινό.
• Η ευκαιρία μιας ανοιχτής συζήτησης με καταξιωμένους στο χώρο του θεάτρου, για θέματα που αφορούν στο θέατρο του σήμερα, αλλά και στο μέλλον αυτού.

  • Η ευκαιρία μιας ανοιχτής συζήτησης, με αφορμή τα θέματα που πραγματεύονται στα έργα που παρουσιάζονται. Θέματα επίκαιρα, αλλά και θέματα που διαιωνίζονται στο χρόνο δίνουν ερεθίσματα για προβληματισμούς και εμβαθύνσεις.
    • Η προβολή νέων ηθοποιών στο ευρύτερο κοινό.
    • Η δημιουργία μιας ακόμα εστίας «υποψιασμένου» θεατρόφιλου κοινού.
    • Η δημιουργία ερεθισμάτων για το πώς μπορεί να αποτελέσει κανείς, έναν πραγματικά ελεύθερο θεατή, με κριτικό πνεύμα.
    • Η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στη δράση μας –καλλιτέχνες και κοινό- τον τόπο αυτό με την πλούσια φύση, αλλά και τη μεγάλη πολιτιστική του κληρονομιά.

Η είσοδος ήταν παντού ελεύθερη.

Συντονιστές του Φεστιβάλ ήταν οι:

Χριστίνα Τζιάλλα Θεατρολόγος – Ηθοποιός -Performer, Έφορος Τμήματος Θεάτρου ΝΑΡΤΟΥΡΑ

Ακριβή Κόλλια Θεατρολόγος –Σκηνοθέτης –Σεναριογράφος, Έφορος Τμήματος Κινηματογράφου ΝΑΡΤΟΥΡΑ

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

To Top