Τουρισμός

“Να επαναλειτουργήσει άμεσα η γραμμή Καλαμάτα – Κρήτη”

Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί η υποχρεωτική ακινησία του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» σε όλους τους σταθμούς του δρομολογίου του.
Σε ψήφισμα της παράταξης “Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί πολίτες”, της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αναφέρεται ότι:

“Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ανάπτυξη της πόλης μας δεν έρχεται μόνο από το αεροδρόμιο και τον καινούριο δρόμο αλλά και από τη θάλασσα.
Εδώ και αρκετά χρόνια λειτουργεί τους θερινούς μήνες η ακτοπλοϊκή γραμμή Καλαμάτα – Γύθειο – Κύθηρα – Κίσσαμος Χανίων, εξυπηρετώντας κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και όλης της Πελοποννήσου.
Παράλληλα, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην τόνωση της τουριστικής κίνησης της περιοχής μας, καθώς είναι η μοναδική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

Φέτος όμως λόγω μηχανικής βλάβης το «Βιτσέντζος Κορνάρος», το πλοίο που εκτελούσε το παραπάνω δρομολόγιο έχει ακινητοποιηθεί. Αν και η σύμβαση υποχρεώνει την πλοιοκτήτρια εταιρία να αντικαταστήσει αμέσως το πλοίο σε περίπτωση βλάβης, ώστε να μην μένει ανενεργή η γραμμή, εντούτοις μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Ζητάμε λοιπόν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να μεριμνήσει για την επαναλειτουργία της εν λόγω ακτοπλοϊκής γραμμής και μάλιστα άμεσα, ώστε να προλάβουμε έστω και την ύστατη στιγμή τη φετινή τουριστική περίοδο”.

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ “ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ”

Την άμεση αντικατάσταση του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» το οποίο συνδέει την Κρήτη με τα Κύθηρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά και το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω μηχανικής βλάβης, ζητά με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και την πλοιοκτήτρια εταιρεία ο δήμαρχος Κισσάμου, Θοδωρής Σταθάκης.
Στην επιστολή του ο κ. Σταθάκης αναφέρεται σε ανάλογη επιστολή του δημάρχου Κυθήρων καθώς και των αντιδράσεων των δημάρχων Καλαμάτας και Ανατολικής Μάνης και, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «ως δήμος Κισσάμου εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το μέγιστο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Ε/Γ-Ο/Γ “Βιτσέντζος Κορνάρος”, η ακινησία του οποίου έχει προκαλέσει μια ιδιότυπη και ταυτόχρονα, εξόχως αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό των περιοχών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, από την ακινησία του πλοίου πλήττεται ο τουρισμός των περιοχών που εξυπηρετεί, ενώ όπως ακόμα τονίζει επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία, «η εκτέλεση των εγκεκριμένων δρομολογίων είναι υποχρεωτική για την ανάδοχο εταιρεία, ενώ η εταιρεία έχει δικαίωμα να αντικαταστήσει το πλοίο “Βιτσέντζος Κορνάρος” με άλλο ανάλογων προσόντων».
Σύμφωνα με την επιστολή του δημάρχου Κισσάμου, δεν υπάρχει επίσης ενημέρωση για το πότε θα επισκευαστεί το πλοίο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, που και αυτός είχε αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο, αναφέροντας ότι «οι αλλεπάλληλες βλάβες του πλοίου, είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιώνονται καθημερινά εκατοντάδες κρατήσεις δωματίων και η τοπική κοινωνία ενός νησιού που ζει κυρίως από τον τουρισμό να καταβαραθρώνεται».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σημειώνεται, ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΛΑΝΕ (Λασιθιώτικη Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία) είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό, ότι λόγω τεχνικού προβλήματος, τα εγκεκριμένα δρομολόγια του πλοίου έως τις 30 Ιουνίου θα παρέμεναν ανεκτέλεστα.

Το «Βιτσέντζος Κορνάρος», σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από τον κλάδο επιθεώρησης πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας, επρόκειτο να προχωρήσει σε δοκιμαστικό πλου, όπου θα διαφαινόταν η δυνατότητά του για τη συνέχιση ή μη των δρομολογίων.

Σε επικοινωνία που είχε το MessiniaLIVE με εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας της γραμμής ΛΑΝΕ, μάς δήλωσε ότι τα πράγματα είναι άσχημα, η βλάβη σοβαρή, και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια από την εταιρεία να αποκατασταθεί, αλλά δεν είναι γνωστό πότε.
Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος το “Βιτσέντζος Κορνάρος” εκτέλεσε ένα μόνο δρομολόγιο από Καλαμάτα για Κρήτη- και το πρώτο για τη σεζόν- το Σάββατο 10 Ιουνίου. Αμέσως μετά εκδηλώθηκε η βλάβη και από τότε το πλοίο είναι ακινητοποιημένο και δεν διεξάγεται κανένα δρομολόγιο.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Το θέμα όπως ήταν φυσικό έχει από την πρώτη στιγμή απασχολήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μάλιστα σήμερα έγινε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, για το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το μηχανολογικό πρόβλημα στο πλοίο ήταν σε συνεχή επικοινωνία, τόσο με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και με βουλευτές, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης και διαφανής ενημέρωση για την κατάσταση αλλά και για τις πρωτοβουλίες που θα ελάμβανε το υπουργείο.
Ο υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι από πλευράς υπουργείου εξετάζονται ήδη όλες οι δυνατές λύσεις, σύμφωνα με τα περιθώρια που δίνει ο νόμος, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση..

“Να επαναλειτουργήσει άμεσα η γραμμή Καλαμάτα – Κρήτη”
To Top