ΑΓΡΟΤΙΚΑ

“Να αποσυρθεί ο φάκελος για αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικού φορέα” ζητούν από Βορίδη Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις ελιάς και ελαιολάδου της Μεσσηνίας

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη στέλνουν Συνεταιριστικοί Φορείς & Τυποποιητικές Επιχειρήσεις της Μεσσηνίας ζητώντας να αποσυρθεί ο φάκελος αίτησης αναγνώρισης που υπέβαλε η ΔΟΕΠΕΛ(Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς)  για να αναγνωριστεί ως Εθνικός Φορέας, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν συμμετέχει σε αυτή ούτε ένας συνεταιρισμός ή επιχείρηση της Μεσσηνίας. Η συγκεκριμένη είδηση έγινε γνωστή μέσα από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, όπου ο Υπουργός χαιρέτιζε την υποβολή της αίτησης από τη ΔΟΕΠΕΛ, που μάλιστα συνοδευόταν και από φωτογραφία του Μάκη Βορίδη από την επίσκεψή του στην Καλαμάτα σε ελαιοπαραγωγική μονάδα. Οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις ελαιολάδου και ελιάς της Μεσσηνίας δηλώνουν άγνοια για τις κινήσεις αυτές της ΔΟΕΠΕΛ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία και τις ενστάσεις τους για μια τέτοια κίνηση που δεν περιλαμβάνει Μεσσήνιους παραγωγούς ελιάς, κάνοντας λόγο για κίνηση “εις βάρος της Μεσσηνίας” και της “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”, και απευθύνοντας έκκληση στο Υπουργείο να αποσύρει το σχετικό φάκελο. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες ιδρύουν την  “Ομάδα  Διαχείρισης και Προστασίας της “ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Μάκη Βορίδη:

Οι κάτωθι υπογράφοντες:

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνία – Η Ένωση (Ένωση Μεσσηνίας)

Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Νηλέας

Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)

Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας

ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε

ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε

KAPSAMPELIS QUALITY GREEK PRODUCTS

Άπαντες μέλη της υπό σύσταση Ομάδας Διαχείρισης & Προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

Απευθύνουμε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη κοινοποιούμενη σε ΜΜΕ και Θεσμικούς φορείς:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για ένα Δελτίου τύπου, σωματείου με επωνυμία Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς το οποίο κατέθεσε Αίτηση Αναγνώρισης του σε Εθνικό Φορέα.
Προκαλώντας μας εξόχως σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς:

Πως επιθυμεί το εν λόγω σωματείο να επιτελέσει Εθνικό Ρόλο την στιγμή που:

Δεν εκπροσωπείται σε αυτό ούτε ένας Συνεταιρισμός/Ομάδα παραγωγών αλλά και Τυποποιητές από την Μεσσηνία οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τους εμπλεκόμενους αυτού του Σωματείου.

Επέλεξε να απουσιάζει από την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Αδιαφορεί από συστάσεως του για τα ζητήματα που άπτονται των Μεσσήνιων καλλιεργητών αφού ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς (Συνεταιρισμούς – Τυποποιητές)

Και όλα τα ανωτέρω εις βάρος της Μεσσηνίας που αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο παραγωγής βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με την διεθνώς κατοχυρωμένη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στα Αγγλικά Elia Kalamatas PDO. Δηλαδή απομονώνεται μια ζώνη πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης που είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν φημισμένο και κατοχυρωμένο Εθνικό προϊόν της Ελλάδας.

Αποκλείονται de facto και ενδεχομένως και de jure εφόσον αναγνωριστεί ως Εθνικός φορέας χιλιάδες παραγωγοί ενός προϊόντος και μάλιστα ΠΟΠ, με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και προοπτικές, που αν δεν υπήρχε θα είμαστε σήμερα στην κατάσταση της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών που διακινούν παρεμφερή προϊόντα τύπου Καλαμάτας αλλά με πολύ χαμηλότερες τιμές και ποιότητα.

Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε τι έγινε την τελευταία διετία με την εισαγωγή και διακίνηση χιλιάδων τόνων ελιάς με το όνομα Καλαμάτα ή Καλαμών σε όλες τις αγορές του πλανήτη, ύστερα από την κατάπτυστη απόφαση από πλευράς πολιτείας που επιτρέπει εδώ αλλά και σε άλλες χώρες την χρήση του ονόματος Καλαμάτα σε μαύρες ελιές που μοιάζουν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Και Σας διατυπώνουμε το ερώτημα για το ποια είναι η θέση σας για την προστασία για διασφάλιση των προϊόντων ΠΟΠ και δη για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Οι τιμές κατρακύλησαν μέχρι και στο 1/4 των τιμών του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας την ώρα που το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ιδανικό λόγω ύπαρξης πολυφαινολών και άλλων σημαντικών στοιχείων για την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. Ήδη τα ελαιόλαδα από ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποκτούν ισχυρισμό υγείας από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την στιγμή που οι ελιές εκτός της ζώνης ΠΟΠ μειονεκτούν και δεν εμφανίζουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων.

Σε κάθε περίπτωση ο φάκελος της υπό αναγνώριση Διεπαγγελματικής κρίνουμε ως απαραίτητο πριν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, να αποσυρθεί και να υπάρξει πρόσκληση και διάλογος της κρίσιμης παραγωγικής βάσης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Εκτός και αν το Υπουργείο και Εσείς προσωπικά αναλαμβάνετε την ευθύνη αλλά και τις επιπτώσεις που προκύπτουν ύστερα από την κατάρρευση της Ελληνικής αγοράς να εγκρίνετε μονομερώς τη σύσταση φορέα Διεπαγγελματικής οργάνωσης σε Εθνικό επίπεδο χωρίς τους εμπλεκόμενους παραγωγούς και τυποποιητές του Ευρωπαϊκά και Εθνικά κατοχυρωμένου προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

“Ως εκ τούτου θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις μας, μιας και μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για οργανωμένη εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων δεν δύναται αυτό να επιτελείται από ένα σωματείο που έως τώρα ακολουθεί πρακτικές επιλεκτικής εκπροσώπησης. Καλούμε σε εγρήγορση τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς σε όλη την χώρα πριν είναι αργά”

Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας να παρέμβουν για να μην συντελεστεί η υποβάθμιση και η απαξίωση του Εθνικού παραγωγικού ιστού της χώρας που καλλιεργεί τις ονομαστές και παγκοσμίου φήμης Ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας καθώς και τις υπόλοιπες εξίσου ποιοτικές Ελληνικές βρώσιμες ελιές που επίσης θα υποστούν συνολική καθίζηση στις διεθνείς αγορές. Οι συνέπειες στους παραγωγούς όλης της χώρας θα είναι ολέθριες και ήδη τα σημάδια τους είναι εμφανή σήμερα περισσότερο από ποτέ”.

Το δελτίο Τύπου του Υπουργείου συνοδευόταν με τη σχετική φωτογραφία από την επίσκεψη του Μάκη Βορίδη στην Καλαμάτα-Ωστόσο στα μέλη της ΔΟΕΠΕΛ δεν υπάρχει ούτε ένας μεσσήνιος συνεταρισμός, ή ομάδα παραγωγών ή μεσσηνιακές τυποποιητικές επιχειρήσεις ελιάς-Οι Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις ελαιολάδου και ελιάς της Μεσσηνίας διαμαρτύρονται για την κίνηση της ΔΟΕΠΕΛ να ζητήσει την αναγνώρισή της ως εθνικού φορέα, “σε βάρος της Μεσσηνίας” όπως υποστηρίζουν και της “ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ: “Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης χαιρετίζει την κατάθεση φακέλου για την αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικού φορέα”

“Απόλυτη δικαίωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη συνιστά η κατάθεση αίτησης για την αναγνώρισή της ως Εθνικής, της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς με στόχο τη δυναμική προάσπιση των συμφερόντων ενός από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της αγροτικής οικονομίας μας.

Η σχετική κίνηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου και η ΔΟΕΠΕΛ είναι μία από τις πολλές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που αποκτούν εθνική διάσταση μετά τις σχετικές παρεμβάσεις του κ. Βορίδη ο οποίος στις 11 Δεκεμβρίου 2019 κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία διευθετήθηκαν οριστικά ζητήματα που αφορούσαν τη νομική μορφή των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναγνώρισή τους σε εθνικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέραν της συγκεκριμένης κανονιστικής ρύθμισης συνεχίζει τις αλλεπάλληλες επαφές με τους εκπροσώπους των φορέων που απασχολούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγής, της επεξεργασίας, της μεταποίησης, της τυποποίησης και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων μας.

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας η οποία κοινό στόχο έχει το άνοιγμα νέων αγορών για τα ποιοτικά προϊόντα μας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους και την μεγιστοποίηση του εισοδήματος των παραγωγών», δήλωσε σχετικά ο κ. Βορίδης μετά και την ανακοίνωση κατάθεσης του φακέλου από την ΔΟΕΠΕΛ”.

ΔΟΕΠΕΛ: “Η ανάγκη εκπροσώπησης ενός εθνικού προϊόντος στρατηγικής σημασίας”

Τι αναφέρει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς και ο πρόεδρός της Γιώργος Ντούτσιας

“H ΔΟΕΠΕΛ ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει έναν κλάδο της αγροτικής μας οικονομίας που κάνει τη χώρα μας περήφανη παγκοσμίως, αφού οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές έχουν (σχεδόν) αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό, από τις αρχές του 20ου αιώνα.Περίπου το 85% ή 185.000 τον. της εγχώριας παραγωγής, εξάγονται σε περισσότερες από 100 χώρες κατ ́έτος, προσαυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά 450+ εκατ. ευρώ. Όσοι ασχολούμαστε με την επιτραπέζια ελιά σε όλο το φάσμα, από τους ελαιοπαραγωγούς επιτραπέζιων ποικιλιών οργανωμένους σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών απ ́όλες τις περιφέρειες παραγωγής ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών της χώρας, μέχρι το σύνολο σχεδόν των μονάδων επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας (διακίνησης και εξαγωγής), συναποφασίσαμε την αυτόνομη εκπροσώπησή μας υπό την σκέπη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς.

Η πρωτοβουλία δημιουργίας ενός φορέα εθνικού χαρακτήρα με διευρυμένες αρμοδιότητες που θα εκπροσωπεί αποτελεσματικά και ισορροπημένα τον κλάδο, αποτελεί βασική προϋπόθεση προάσπισης των συμφερόντων ενός στρατηγικού για την εθνική οικονομία εξαγωγικού προϊόντος και ισχυροποίησης της θέσης του στις διεθνείς αγορές. Για την επίτευξη των στόχων της ΔΟΕΠΕΛ, είναι απαραίτητη η ενεργή και αποτελεσματική συμμετοχή όλων”.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 64.000 ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα της ΔΟΕΠΕΛ συμμετέχουν σε αυτή αγροτικοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις από Φθιώτιδα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Σποράδες, Χαλκιδική, Λακωνία και Καβάλα.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) συστάθηκε στις 29/12/2014, ανταποκρινόμενη στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου θεσμικού φορέα για τις επιτραπέζιες ελιές που θα διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα συσπειρώσει τους απασχολούμενους στον κλάδο.

Στην Οργάνωση συμμετέχει ο πρωτογενής τομέας με ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς και ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας του κλάδου που διαθέτει τις οργανωμένες μονάδες της επεξεργασίας, μεταποίησης, τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας, κυρίως εξαγωγής, του έτοιμου προϊόντος.

Σκοπός είναι η αποτελεσματική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση του κλάδου για την προάσπιση των συμφερόντων ενός στρατηγικού για την εθνική οικονομία, εξαγωγικού προϊόντος και την ισχυροποίηση της θέσης του στις διεθνείς αγορές.

H Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ.) αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την κοινοτική Νομοθεσία και τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

“Να αποσυρθεί ο φάκελος για αναγνώριση της ΔΟΕΠΕΛ ως εθνικού φορέα” ζητούν από Βορίδη Συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις ελιάς και ελαιολάδου της Μεσσηνίας

Δημοφιλέστερα

To Top